22 Ekim 2019 Salı

Pırasanın Faydaları

Pırasa Nedir
 
Pırasa genellikle yaprakları tüketilen faydalı bitkilerimizin başında gelmektedir. Yılın hemen hemen her mevsiminde yetişebilme özelliği olan pırasa çiğ veya pişirilerek de tüketilmektedir. Pırasa da soğan ve sarımsağında olduğu gibi Alliaceae ailesine aittir. Dünya genelinde tipik olarak salatalarda, hamburger ve sandviç gibi fast food larda soğuk ve çiğ olarak kullanılmaktadır. Özellikle diyetlerde zayıflamak adına kişilerin ihtiyaç duyduğu flavonoidler pırasa bitkisinde önemli miktarlarda bulunmaktadır.
Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı vardır, ancak çiçek açtığında genişler ve dallanır, ve karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkar, ancak daha kısadırlar. Bu hızla büyüme ve tohum verme safhasıdır. Yemek için yetiştirildiği zaman, bu safha gerçekleşmeden hasat toplanır.
Pırasa Faydaları ve İçeriği
Kaempferol özellikle serbest radikaller ya da reaktif oksijen türlerine karşı kan damarları dizilimi için koruma sağlar. Kan damarlarının dinlenmesini ve hipertansiyon riskinin azaltılmasını sağlar. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, egzama, romatizma ve damar sertliğine karşı faydalıdır. Kan yapar, kansızlığa iyi gelir. Pırasa, aynı zamanda C vitamini, B6 vitamini (piridoksin), K vitamini, manganez, kalsiyum, kükürt, iyot ve demir açısından iyi kaynaklarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...