6 Haziran 2019 Perşembe

Kızılcığın Faydaları Nelerdir

Kızılcık ülkemizde bir çok yörede tüketilen bitkiler arasındadır.Özellikle çay ve reçel olarak rağbet görmektedir.Lezzetiyle damağımızı, faydaları ile vücudumuzu şenlendiren kızılcığın faydalarına maddeler halinde göz atalım:


Doğadan Mayhoş Kızıllık: Kızılcık

Sonbaharın en güzel ayı olan Eylül’ün en kırmızı meyvesi kızılcık farklı yörelerde eğren, ergen, kiran, kızılcık kirazı ve kiren gibi isimlerle anılır. Sadece Eylül ve Ekim aylarında taze olarak tüketilebilen kızılcığın dört mevsim tüketilebilmesi için reçeli, marmelatı ve tarhanası yapılır.
Kendine özgü bir tadı olan kızılcık zeytin büyüklüğünde ve mayhoş bir lezzete sahiptir. Farklı bir aromaya sahip olan meyvenin ekşi tadı bazı kimseler tarafından beğenilmese de sağlığa faydaları nedeniyle tüketilmesi önerilir. Meyvenin sadece kendisi değil kızılcık ağacının gövdesi, kökü, yaprağı ve kabuğu da faydalı bileşenler içerir.
Asırlar öncesine ait tarihi meyvelerden biri olan kızılcık Doğu Avrupa, Anadolu ve Asya kültürüne aittir. Dünyanın büyük bir bölümünde bilinmeyen meyve yüzyıllar önceki hali ile kalmış olabildiğince doğal nadir besinlerden biridir. Kızılcık bitkisi Yunanistan, Sırbistan, Moldova, Bulgaristan, Hırvatistan ve Türkiye’de yetişir.

Kızılcık Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

 


Geçmişi çok eskilere dayanmasına rağmen pek bilinmeyen kızılcık, kırmızı rengi ile dikkat çeken sonbaharın en faydalı meyvelerinden biridir. Yüksek lif oranına sahip, etli ve sulu küçük bir meyvedir.

Mutfaklarda öncelikli tüketimi taze meyve olan kızılcık K,E, C, A vitaminleri ve B grubu vitaminleri olan tiamin, riboflavin ve piridoksin açısından zengindir. Bunlara ek olarak kızılcık iyi bir sodyum ve potasyum kaynağıdır.

Ayrıca manganez, bakır, demir ve kalsiyum mineralleri de içeren kızılcığı asıl önemli yapan ise melatonin hormonu içeriğidir. Fruktoz ve glikoz içeren kızılcık müsilajlı maddeler, flavonoidler, sitrik ve malik asit de içerir. Tüm dünyada yaklaşık olarak 50 kızılcık otu çeşidi yer alır. Türkiye iklimine ve toprağına uygun olan yabani kızılcık otu olarak bilinen C. Sanguinea L. kızılcık türüdür.
kızılcık faydaları

Kızılcık Faydaları Nelerdir? Mucizeler Yaratan Bilgiler!


    Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur yüksek tansiyonu önler. Bu iki özelliği ile de kalp ve damar hastalılarına yakalanma riskini azaltır. Kalp ve damar hastaları, felç ve kalp krizi geçirenlerin iyileşme sürecini hızlandırır.
    Kızılcık ve şeker hastalığı arasında olumlu bir ilişki vardır. Kızılcık tüketiminin diyabeti ve kolesterol yüksekliğini önlediğini gösteren çalışmalar vardır.
    Kızılcık kirazı bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve vücudu mikroplardan korur.
    Antioksidan maddeler içeren kızılcık, vücutta yer alan zararlı maddelerin dışarıya atımını kolaylaştırır.
    Kızılcığın içeriğinde yer alan melatonin hormonu, uykusuzluk problemini önlemede etkindir uyku düzenini sağlar ve vücudun biyoritmini düzenler.
    Kızılcıkta yer alan proantosiyanidin maddesi diş etlerinin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak dişleri korur. Özellikle tartar, plak gibi diş rahatsızlıklarını engeller ve asitli yiyecek tüketimi sonucu dişlerde görülen rahatsızlıkları minimuma indirir.
    Vücutta oluşan iltihapların tedavisinde önemli rol oynar. Yaraların daha çabuk iyileşmesine katkıda bulunur ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkindir.
    Kanser hücrelerinin oluşumunu ve oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önler.
    Aşırı yemek yeme ve yediklerini sindirememe problemlerini ortadan kaldırır. Hatta ülser gibi mide rahatsızlıklarının üstesinden gelmeye yardımcı olur.
    Antioksidan içeriği sayesinde cilde zarar veren ajanları yok ederek cildin parlamasına ve yaşlanma etkilerinin minimuma inmesini sağlar. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz kızılcık maskesi ile cildinize sağlıklı bir dokunuş sağlayabilirsiniz.
    Kızılcık böbrek taşı oluşumunu engeller. Böbrek taşlarını düşürmek için kızılcık suyu tüketilmesi önerilir.
    Faydaları ile ön plana çıkan kızılcık hamilelikte zararlı mı sorusu akılları kurcalayabilir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamile olanlar veya kızılcığa alerjisi olanların doktora danışmadan kullanmamaları gerekir.

Kızılcık Nerede Yetişir? Ne Zaman Olur?


Kızılcıkgiller familyasına ait olan kızılcık ağacının boyu 4-8 metre uzunluğundadır. Kızılcık ağacının gövdesi pembemsi gri küçük pullarla kaplıdır. Belirgin damarlara sahip, kısa saplı parlak yeşil renge sahip kızılcık yaprağı sonbahar ayında pembe ve kızıl renge dönüşerek dökülür. Mart- Mayıs ayında kızılcık fidanı henüz yaprağını dökmeden her dalında 10-15 tanesi bir arada bulunan açık sarı renkte çiçekler verir.

Peki, kızılcık ne zaman meyve verir? Kızılcık çiçeği, zeytin büyüklüğünde önceleri yeşil renkli ve acımsı tada sahip olan meyveye dönüşür. Daha sonra Ağustos ve Eylül aylarında bu meyveler olgunlaşarak renkleri kırmızıya dönüşür.

Kızılcığın kendine has aroması Eylül ayında ortaya çıkar. Yaklaşık 100 yıl yaşayabilen kızılcık ağacı, birden çok gövdeye sahip bir çalı görünümünde de olabilir. Kızılcık ağacının özellikleri arasında en dikkat çeken ise çok erken çiçek açmasına karşın meyvesinin yani kızılcığın geç olgunlaşmasıdır. Tohum ya da çelikle üretimi yapılan kızılcık ağacı her tür toprakta yetişebilir. Nemli, güneşli, kireçli toprakları seven ağaç, -25 derece soğuğa dayanıklıdır.

Dünyada Kuzey yarım kürede yetişen kızılcık ülkemizde Trabzon, Tekirdağ, Kütahya, Kahramanmaraş, İstanbul, İçel, Isparta, Erzurum, Çorum, Bursa, Bolu, Artvin, Antalya ve Ankara başta olmak üzere Anadolu’nun her köşesinde yetiştiriciliğine rastlanabilir.
Kızılcık Nasıl Kurutulur?

Kızılcığı her mevsim tüketebilmek için kızılcık kurusu hazırlanır. Kızılcık iki şekilde kurutulur. Birincisi güneş ışığında diğeri ise fırında kurutmadır. Her iki kurutma yönteminde de kızılcık kendine has ekşimsi tadını korur ve rengi açık kırmızıdan koyu kırmızı siyaha çalan bir renge dönüşür.

Güneş ışığında kurutma için kızılcıklar toplanır. Su ile yıkandıktan sonra iyice kurulanır. Ezilmemelerine dikkat edilerek temiz bir bez branda üzerine güneş ile direkt teması sağlanacak şekilde kızılcıklar serilir.Sabah, öğle ve akşam birer kez olmak üzere karıştırılır. Bir hafta boyunca güneşte bekletilen kızılcıklar saklama kaplarına alınarak muhafaza edilir.

Fırında kızılcık kurutma işleminde kızılcıklar yıkandıktan sonra büyük bir tencereye alınır ve üzerilerine kaynar su dökülür. Bu işlem sonucunda kızılcıkların kabukları çıkar ve bu durum kurutulmaya hazır olduklarının göstergesidir. Kızılcıkların suyunu süzdükten sonra fırın tepsisine fırın kâğıdı sererek kızılcıklar dizilir. 175 derece sıcaklıktaki fırında dakika kadar kurutmak kızılcık kurusu hazırlamak için yeterlidir.

Peki, kurutulan kızılcık nasıl saklanır? sorusuna gelelim. Kuruttuğunuz kızılcıkları dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ya da rutubet içermeyen serin bir odada saklamayı tercih edebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kızılcık kurusu ile baharat türünü bir arada tutmamanız gerekliliğidir. Baharat kokusu kızılcık ile birleşebilir ve bu durum kızılcığın lezzetini bozar.
Kızılcık Zayıflatır Mı?

Yarım su bardağı yani yaklaşık olarak 100 gram kızılcık meyvesi 64 kaloridir. Kızılcık kalori açısından diğer meyvelerden pek de farklı değildir. Ancak yüksek lif içerir. Son yıllarda çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan obezitenin tedavisinde de sıklıkla karşımıza çıkan kızılcığın kilo vermeye yardım ettiğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

Özellikle kızılcıktan elde edilen kızılcık suyu faydaları arasında kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi ile gündemdedir. Kızılcığın yüksek kalorili olmaması ve lifli yapısından dolayı mideyi geç terk etmesi tokluk hissi yaratabilir. Ayrıca meyvenin içinde yer alan antioksidan bileşenler ve kızılcık vitaminleri metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Vücutta yer alan yağların üzerinde etkin olan yağ asidi içeriği sayesinde yağ yakımını hızlandıran kızılcık ayrıca vücuttaki toksinlerinden atımını hızlandırır. Tüm bu etkiler birleştiğinde kızılcığın zayıflama diyetlerinde bulunması diyetin etkinliğini arttırır denilebilir. Kızılcığın zayıflama diyetlerinde yer alması ile kızılcık gaz yapar mı, kızılcık ishal yapar mı, kızılcık kabız yapar mı? gibi sorular da karşımıza çıkmaktadır.

Kızılcık kabızlık yapar yani başka bir deyişle ishali önleyici etkiye sahiptir. Bağırsak problemi ve alerjisi olanların gaz yapma özelliğini de göz önüne alarak kızılcık tüketirken dikkatli olmaları gerekebilir.

Kızılcık Nerede Satılır?


Yöresel bir meyve olan kızılcık özellikle eylül ve ekim aylarında pazarlarda satışa sunulur. Türkiye’de yabani olarak her yerde yetişebilen meyveyi taze olarak tüketmek istiyorsanız bu aylarda pazarlardan bulmanız mümkündür.

Organik beslenmeye verilen önemin artması ile birlikte kızılcığa da rağbet arttığından dolayı son zamanlarda büyük marketlerde de sıkça kızılcığa rastlayabilirsiniz. Taze olarak yılın birkaç ayı tüketebileceğiniz meyvenin kurusuna, reçeline, marmeladına, tarhanasına ve suyuna aktarlardan, büyük marketlerden, şifalı ot satan dükkânlardan, organik ürün satan mağazalardan ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz.

Kızılcık Fiyatı Ne Kadar?

 


Taze kızılcık fiyatları yöresel olarak farklılık göstermektedir. Genel olarak yetiştiği bölgelerde oldukça ucuz olan meyvenin kilosu 7-10 lira arasında satışa sunulur. Ancak kuru kızılcık fiyatı tazeye oranla biraz daha fazladır. 1 kilogram kuru kızılcığın kilosu 75 lira ile 250 lira arasında değişiklik gösterir. Kurutulduğunda su oranı oldukça düştüğünden dolayı taze kızılcık ile kuru kızılcık arasında fiyat farkı olması olağandır.

Kıpkırmızı 3 Kızılcık Tarifi

1) Kırmızının En Lezzetli Tonu Kızılcık Marmelatı


Kendine has mayhoş tadı ile kahvaltılara yeni bir lezzet getiren kızılcık marmelatı özellikle ekşi sevenlerin ilgi odağıdır. Püre haline getirilen kızılcıkların muhteşem kırmızı rengi ekşimsi bir tat ile birleştiğinde kahvaltı sofralarına bambaşka bir hava gelir. Kızarmış ekmeğin üstüne kırmızının en güzel tonunu denemeye var mısınız? Muhteşem Kızılcık Marmelatı

Tarif: Muhteşem Kızılcık Marmelatı

2) Geçmişe Kısa Bir Yolculuk: Kızılcık Şerbeti


Zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlıklı beslenenlerin göz bebeği olan kızılcık ile yapılan kızılcık şerbeti eminiz ki lezzeti ile de sofralarınızı süsleyecektir. Özellikle pilav, makarna ve et yemeklerinin yanına yakışan kızılcık şerbeti ile hem lezzetli hem de sağlıklı öğünlere merhaba demelisiniz. Kızılcık Şerbeti

Tarif: Kızılcık Şerbeti

3) Renkli Kahvaltı Seçeneği: Kızılcık Reçeli

 

Tüm sağlıklı gıdaların arasında kızılcık, yüksek miktarda besin maddesi ve antioksidan içeriğinden dolayı bu listenin başında gelmektedir. Buna ek olarak bir kase kızılcıkta yalnızca 25 kalori bulunmaktadır. C vitamini ve lif gibi besin maddeleri kızılcığın faydaları açısından büyük önem taşırken, asıl olarak kızılcıktaki şaşırtıcı bitkisel gıda görkemi sağlık araştırmacılarının özel olarak dikkatini çekmiştir.

Kızılcığın Faydaları

  • İdrar Yolları Enfeksiyonları: Kızılcık idrar yolu enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olur. Döl yatağı ve idrar torbası duvarlarında koliform (kalın bağırsakta enfeksiyona neden olan bir bakteri) oluşumunu engelleyen proantosiyanidin içermektedir. Günde bir bardak kızılcık suyu idrar yolları enfeksiyonlarını engeller ve iyileştirir.
  • Kanserle Savaşır: Laboratuvar çalışmaları kızılcık esansının meme kanseri hücrelerinin yayılmasını engellediğini ortaya koymuştur. Diğer çalışmalar ise kızılcığın kanserli hücreleri engellediğini göstermiştir. Ayrıca kızılcık tüketerek kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanseri gibi diğer kanser türleri de engellenmektedir.
  • Kalp Hastalıkları ile Mücadele Eder: Kızılcık birkaç farklı yoldan kalp hastalıkları için idealdir. Atardamar duvarlarını pıhtılaştıran kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca atardamar duvarlarında damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu engellemeye yardım eder. Son olarak, inme riskini azaltır.
  • Böbrek ve İdrar Yolları Problemlerine Yardımcı olur: Kızılcık sitrik asit ve diğer besin maddelerini içermektedir. Bu da Börek taşı ve diğer böbrek ve idrar torbasını problemlerini önlemektedir.
  • Diş ile İlgili Problemleri Önler: Düzenli olarak kızılcık tüketimi diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş çürükleri ve plak oluşumu gibi diş ile ilgili problemleri engellemeye yardımcı olur.
  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Yüksek miktarda antioksidan içeren kızılcık vücudun temizlenmesine yardım eder. Böylece metabolizma ve sindirim sistemini güçlendirerek daha çabuk kilo vermeye yardımcı olur.
  • Yaşlanmayı Önleyici Özellikler: Kızılcığın içerdiği antioksidanlar, yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallerin tamamını vücuttan atmaya yardımcı olur. Sadece cildin genç görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iç organların da problemsiz olarak daha uzun süre fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar.
  • Zihinsel Sağlığı İyileştirir: Kızılcık stres, kaygı ve depresyonu hafifleterek zihinsel sağlığın iyileşmesine yardımcı olur. Araştırmalar kızılcığın beyin için yararlı olduğunu ve hafızayı güçlendirdiğini göstermiştir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kızılcıkta bulunan antioksidanlar bağışıklık sistemini baskı altına alan zararlı toksinleri vücuttan atar. Bu zararlı toksinler bir kere vücuttan atıldığında bağışıklık sistemi hemen hemen tüm hastalık ve rahatsızlıkları engelleyecek kadar kuvvetlenir.
  • Cilt Rahatsızlıklarına İyi Gelir: Sivilce, deri iltihabı, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının hepsi kızılcık tüketilerek iyileştirilebilir.
Seçimi ve Muhafaza Edilmesi
Taze, dolgun, koyu kırmızı renkli olanlar ve dokunulduğunda sert olanlar seçilmelidir. Sertlik kızılcığın kalitesinin temel göstergesidir.
Daha koyu kırmızı renkte olanlar daha yoğundur ve bunlar kızılcığın faydalı antosiyanin içerikleridir.
Taze ve olgun kızılcıklar 28 güne kadar buzdolabında Muhafaza edilebilir. Muhafaza etmeden önce yumuşak, renksiz, oyuk olanlar ve buruşmuş olanlar ayıklanmalıdır. Buzdolabından alındığında kızılcıklar nemli görünebilir ancak bu nemlilik kızılcıklar renksizleşmedikçe ya da yapış yapış, kayış gibi veya kart olmadıkça bozulduğu anlamına gelmez.
Bir kere dondurulduğunda yıllarca saklanabilir. Dondurmak için, kızılcıklar bir kurabiye tepsisine yayılmalı ve dondurucuya konulmalıdır. Birkaç saat içinde tamamen donmuş kızılcıklar dondurucu poşetine aktarılmaya hazır hale gelir. Kızılcıklar eridiğinde oldukça yumuşak olacaktır ve hemen tüketilebilecektir.
Besin Değeri Profili
Kızılcıklar şaşırtıcı miktarda bitkisel gıda cümbüşü sağlarlar. Bu Bitkisel gıdalar arasında fenolik asitler (hidrosisinnamik, kafeik asit, kumarik ve ferulik asidi kapsar), proantosiyanidinler, antosiyaninler, flavonoidler ve triterpenoidler bulunmaktadır. Bu bitkisel gıdaların çoğu antioksidan, iltihap önleyici ve kanser önleyici faydalar sunar. Kızılcık E vitamini, K vitamini, bakır ve pantotenik asit kaynağı olmasının yanında çok iyi bir C vitamini, diyet lifi ve manganez kaynağıdır.
Kızılcık ayrıca karbonhidrat, şeker çözülebilir ve çözülemeyen lifle, sodyum, vitaminler, proteinler, yağ asitleri, amino asitler ve daha birçoğunu içeren besin maddesi deposudur.
Kızılcığın Yan Etkileri
  • Hamilelik ve Anne Sütü Emzirme: Kızılcık ve kızılcık suyunun hamilelik ve süt emzirme dönemi boyunca tüketilmesi güvenlidir. Buna karşılık, kızılcık ürünleri içeren gıda takviyeleri kullanılmamalıdır. Bunların hamilelik ve süt emzirme dönemleri boyunca kullanılmasının güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.
  • Aspirin Alerjisi: Kızılcık önemli miktarda salisilik asit içermektedir. Salisilik asit aspirine benzer. Eğer aspirine karşı alerji varsa büyük miktarda kızılcık suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Mide Zarının İltihaplanması (mide iç çeperi tahrişi): Kızılcık suyu, mide iç çeperi tahrişi olan kişilerin vücudunun alması gereken B12 vitaminin miktarını artırır.
  • Şeker Hastalığı: Bazı kızılcık suyu ürünleri, ekstra şeker ile tatlandırılır. Eğer şeker hastalığı varsa, suni şeker ile tatlandırılmış kızılcık ürünlerine devam edilebilir.
  • Düşük Mide Asidi: Kızılcık suyu, mide asidi seviyesi düşük olan insanların alması gereken B12 vitamini miktarını artırır.
  • Böbrek Taşları:Kızılcık suyu ve kızılcık özü, büyük miktarda oksalat denilen bir kimyasal içerir. Aslında bazı kızılcık özü ilaçları idrardaki oksalat seviyesini %45 oranında artırır.Böbrek taşları en çok kalsiyum ile oksalat birleşiminden oluştuğu için kızılcık böbrek taşı riskini artırır. Eğer geçmişte böbrek taşı rahatsızlığı yaşandıysa, kızılcık özü ürünleri tüketmekten veya çok fazla kızılcık suyu içmekten kaçınılmalıdır.

 

 


Hem kalp sağlığınızı hem cildinizi hem de dişlerinizi korumanın ne kadar lezzetli olduğuna inanamayacaksınız. Tane tane dökülen kızılcık reçeli ile kahvaltılarınıza sağlıklı ve lezzetli dokunuşlar getirmelisiniz. Kızılcık Reçeli

Kızılcığın Faydaları Nelerdir?

1: Kalp ve Damar Hastalıkları

Kızılcık içinde bulunan fenolik asitler sayesinde kan basıncını düzenlemekte ve inflamatuar olarak görev yapar.Bu sayede damar tıkanıklıkları ve kan basıncı seviyesini ayarlayarak kalp ve damar hastalıklarından sizleri korumaktadır.Aynı zamanda şeker hastakarı için insülin direncinin düşürmesinde etkili olduğu gözlenmiştir.

2: Diyabet ( Şeker Hastalığı)

Bu faydalı bitkideki doğal besin maddeleri özellikle tip 2 şeker hastaları için glikoz ve lipit düzeyini düşürmede etkili olmaktadır.Tip 2 şeker hastalığının olumsuz etkilerini uzaklaştırmak için kızılcık etkili gıdalar arasındadır.

3: Kansere Karşı Savaşır

Özellikle Amerika sağlık kuruluşlarının yaptığı araştırmalar sonucu kansere karşı kızılcık tüketilmesini tavsiye etmektedir.Kanserin yayılmasını engeller ve zararlı etkilerinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır.Yapılan araştırmalarda beyin tümörü,akciğer rahatsızlıkları, göğüs kanserini ve tümörlerinin yayılmasını azaltmada etkilidir.En etkili olarak prostat kanserinin oluşması engeller ve zararlı yönlerini azaltmada etkilidir. Kızılcık fitokimyasalları prostat kanserindeki hücreleri öldürmektedir.

4: Diş Sorunlarını Engelleyin

Rocherter Üniversitesinde tıp fakültesinde yapılan çalışmalarda kızılcığın diş köklerini sağlamlaştırdığı ve bakterilerin diş tabanında yerleşmesini önlemektedir.Bu sayede diş çürüklerine karşı sizleri korumaktadır.Aynı zamanda plak ve tartar oluşumunu da engellemektedir.

5: İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Engeller

Kızılcık idrar yolu enfeksiyonlarını engellemekteki en etkili bitkiler arasındadır. İdrar yolu üzerindeki özellikle E.coli bakterisi olmak üzere diğer zararlı bakterilerin yapışmasını engeller.Aynı zamanda antioksidan içeriği de sağlık bir boşaltım sistemi için faydalı etkileri bulunmaktadır.

6: Soğuk Algınlığı ve Gribi Engeller

Kızılcıkta bolca bulunan C vitamini ve antioksidan içeriği grip virüsünün uzaklaştırılmasını engeller ve soğuk algınlığından sizi korur.Grip sezonu kızılcık bol bol tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

7. Mide Ülserini Önler

Yapılan araştırmalarda mide ülserine sebep olan aside karşı dayanıklı bakteriler olan h.pylori leri öldürmekte etkilidirler. Bu sayede mide ülserini önlemektedir.

8: Antioksidan Açıdan Zengindir

Kızılcıkta bulunan antosiyaninler ve  proantosiyanidinler hücre hasarları, arter tıkanmaları, kanser hücrelerinin yok edilmesinde olumlu etkileri vardır ve serbest radikallerin uzaklaştırılmasında etkili bitkiler arasındadır.

Kızılcık Suyu Nasıl Tüketilir?

  • Meyveyi iyice yıkandıktan sonra taze olarak tüketebilirsiniz.
  • Meyvenin suyunu sıkarak suyunu içebilirsiniz.
  • Salatalara ekleyebilirsiniz.
  • Kurutarak kuyu meyve halinde tüketebilirsiniz.
Ufak bir uyarıda bulunalım. Böbrek taşı sorunu olanların kızılcığı fazla tüketmelerini tavsiye etmiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...