21 Şubat 2020 Cuma

Bağırsak Kanaması tedavisi

Bağırsak kanamaları nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Gastrointestinal sistem kanamaları günümüzde gelişmiş tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen ölüm oranı % 10-15 olan ciddi klinik bir tablodur. Kanama nedeni olan lezyonun bölgesine göre kanamalar, üst Gİ kanama (ince bağırsak kanaması), alt Gİ kolon (kalın bağırsak kanaması) olarak sınıflandırılır.
Alt gastrointestinal sistem kanamaları genellikle kalın bağırsakta ya da rektumda meydana gelir. Hemoroidler sıklıkla alt gastrointestinal sistem kanamasına yol açan nedenlerden biridir. Hemoroidler anal kanal kenarındaki genişlemiş damarlardır. Bu damarların yırtılması sonucu taze parlak renkte kanama ya da dışkılama sırasında tuvalet kağıdında görülen kanamalar olur.
Anal kanamaya neden olabilecek diğer nedenler makatta çatlak oluşması (anal fissür), iltihabi durumlar, aortoenterik fistül, tümörler, kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsakta iltihap oluşması, diğer gastrointestinal sitem kanamalarına neden olan faktörler ise ülseratif kolit, Corhn hastalığı, peptik ülser, mallory- weiss sendromu, portal hipertansif gastropati, watermelon mide, bazı ilaçlar, divertiküler bağırsak hastalığı ve anjiodisplazi (bağırsaktaki damarların yumak oluşturması), tifo hastalığı gibi birçok etken alt ve üst gastrointestinal sistem kanamalarına yol açabilir. Gastrointestinal sistem kanamalarının % 75’inden fazlasını üst gasrointestinal sistem kanamaları oluşturur. Üst gastrointestinal sistemi kanamalarına en sık neden olan faktör günümüzde halen peptik ülser hastalığıdır.


Bağırsak kanaması belirtileri

 

Bağırsak kanamasında belirtiler kanamanın yerine ve şiddetine bağlıdır. Kanama rektum veya kalın bağırsağın alt kısmından kaynaklanmış ise dışkıya bulaşmış ya da ayrı taze kan şeklinde dışkılama görülür. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında görülen belirtiler siyah bir dışkı (kötü kokulu, cıvık ve zift şeklinde) büyük abdest yapılır. Siyah kahve telvesi renginde ve taze kan şeklinde kusma da görülebilir. Eğer gizli kanama var ise hasta bunu dışkısında fark etmeyebilir.
Aniden başlayan (akut) kanamalarda hastada halsizlik, kramp tarzı karın ağrısı, nefes almada güçlük,baş dönmesi, kulak çınlaması, nabzın hızlanması, tansiyon düşüklüğü, idrar miktarında azalma, ishal ve hastada kan kaybına bağlı şok gelişmesi gibi belirtiler görülür. Şoktaki hastalarda kollarda ve bacaklarda cilt soğuk, nemli, gri ve mavi renktedir. Titreme ve susama hissi vardır. Uzun süren (kronik) hale gelen gastrointestinal sistem kanamalarında hastada halsizlik, bitkinlik, solukluk, düşkünlük ve uykuya eğilim gibi şikayetlere neden olur. Gizli kan kaybı olan hastalarda anemi (kansızlık) başlar. Bunun nedeni kanda bulunan demir miktarının azalmasıdır.

Bağırsak kanaması teşhisi

Bağırsak kanaması nedeni ile şikayetlerin ortaya çıkmasından sonra hastaneye baş vuran hastalarda kanamanın yeri mutlaka bulunmalıdır. Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve gastroentroloji veya genel cerrahi uzmanının yapacağı fizik muayene oldukça önemlidir. Dışkılama alışkanlığındaki değişimler, dışkının rengi, karın ağrısı ve hassasiyetin varlığı doktora tanı hakkında bilgi verir. Muayeneden sonra bazı tetkikler ve tahliller gerekir.
Dışkı tahlili, tam kan sayımı, kanayan yerin direkt görülmesini sağlayacak endoskopik görüntüleme, kolonoskopik görüntüleme, ince bağırsak endoskopisi veya enteroskopi yöntemleri ve endoskopi ile biyopsi alınması gibi tanı yöntemleri kullanılır. Gastrointestinal sitem kanamalarında uygulanan diğer bir tanı yöntemi ise anjiografide renkli ilacın damara verilmesi ile damarlardaki kanama görüntülenir. Ayrıca radyonüklid sintigrafi hastaya girişim yapılmadan uygulanan tarama yöntemlerinden biridir. Gastrointestinal sistemin radyonüklid çalışmaları özellikle endoskopik incelemenin zor olduğu ince bağırsak incelemesinde kullanılır.

Bağırsak kanaması kanamaları tedavisi

Alt gastrointestinal sistem kanamalarında endoskopik çalışmalar ile kanamanın yerini görüntülemenin yanı sıra tedavi girişimlerinde de kullanılır. Aktif kanamalar bazı kimyasal maddelerin kanayan bölgeye enjekte edilmesi, kanayan yerin koterizasyonu, ısı tedavisi ile durdurulabilir.
Kanama kontrol altına alındıktan sonra farklı ilaçlar ile kanamanın tekrar etmemesi sağlanır. Endoskopik yöntem ile kalın bağırsak poliplerini çıkarma işlemi kanamayı durdurabilir. Hemoroid kanaması olan hastalara hemoroidlere band ligasyonu ya da elektrikli aletler ile ısı tedavisi uygulanır. Endoskopik teknikler ile kanama durdurulamaz ise anjiografi ya da cerrahi tedavi uygulanır.

Bağırsak kanaması tedavisi

kıymalı böreğin şifaları
sarı gazozun şifaları
uykuluğun faydaları
istavridin yararları
yağlı peynirin şifası
yayla çorbasının şifası
Yabani gülün yararları
Sütotunun faydası
Melekotunun faydaları
Miskotunun yararı
Kudretnarının yararı
Greyfurtun şifaları
Dolama otunun şifaları
Basurotunun şifası


öz olarak
 Limonatanın şifası
çikolatanın şifaları
DEREOTU yararları
Tatulanın faydaları
Şeftalinin şifaları
Sarı Ballıbabanın faydası
Servinin şifaları
Portakalın yararı
Menekşenin şifaları
Kirazın yararları
Hanımelinin şifaları
Güzelavratotu
Fasulyenin faydası
Biberiyenin faydaları
adamotunun şifası
aspirin yararları

özde
hoşafın faydaları
türk kahvesi
AYVA yararları
GELİNCİK faydaları
ISPANAK şifaları
PİRİNÇ şifaları
zambağın şifaları
Sumağın şifası
Mazının faydası
İncirin yararı
Hünnabın şifası
Defnenin faydaları
Baldıranın şifası
Behmenin şifaları
acı ağacın yararları
ayvanın faydası

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...