Senkop ağırlıklı olarak kalp hastalıklarında ve nörolojik rahatsızlıklarda vücudun gösterdiği bir reaksiyon halidir. Özellikle yaşlı hastalarda baygınlık süreci daha uzundur. Kan damarlarının akış hızına bağlı olan bu durum orta yaşlı ve genç hastalarda minimal sürede sona erebilmektedir. Bir diğer bayılma nedir sorusuna verilebilecek yanıt ise, tıbbi açıdan kalbin kanı pompalama görevini yeterli düzeyde yerine getirememesine bağlı olarak hızla düşen kan basıncının bir karşılığı şeklindedir. Bedenin dik tutulmasından sorumlu olan kasların yeterli direnci gösterememesi kişinin düşmesine sebebiyet verir. Bazı hastalarda psikolojik durum, epilepsi, düşük kan şekeri gibi etmenler de senkop sebebi olabilmektedir.
Bayılma belirtileri nelerdir?
Bayılma öncesinde en sık görülen belirtiler şunlardır;- Kalp hızında artış ve bu artışa bağlı çarpıntı,
- Göğüs ağrısı
- Terleme
- Baş dönmesi ve ayakta durmada güçlük
- Gözlerde kararma ve netlik kaybı
Bayılmanın beyinden kaynaklandığı nasıl anlaşılır?
Genellikle bayılmaya birlikte meydana gelen durum, problemin nörolojik bir hastalıktan kaynaklandığına yönelik çıkarsamalar yapmaya yardımcı olacaktır. Çift görme, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, bayılmayla gelen güç kaybı, konuşma bozukluğu gibi etmenlere bağlı bayılmalarda vertigo hastalığı üzerinde durulmaktadır. Özellikle tekrarlayan bayılmalarda hastanın her senkop durumuyla karşılaşma anında benzer şikayetlerden yakınması nörolojik bir hastalık ihtimalini güçlendirmektedir.Bayılma için hangi bölüme gidilir?
Bayılma durumu ile karşılaşan bir hastanın öncelikli olarak nörolojik ve kardiyolojik bir muayeneden geçmesi gereklidir. Kişinin özyaşamöyküsü, geçirmiş olduğu hastalıklar, yaş ve yaşam kriterleri de problemin kaynağına yönelik sağlıklı sonuçlar elde etmeye yardımcı olacaktır.Yapılan testler ve incelemeler sonucunda (tam kan sayımı, EKG, kan şekeri düzeyi, ritim holter, eforlu EKG vb.) kardiyolojik bir rahatsızlık durumunun oluşup oluşmadığı anlaşılır. Eğer hasta bu tip bir rahatsızlık durumuyla karşı karşıya değilse nörolojik muayeneden geçer. Beyinden kaynaklanan bir duruma dair kesin sonuç elde edebilmek için uzman doktor bilgisayarlı tomografi, MR ve EEG gibi incelemeler isteyebilmektedir.
Bayılma ne kadar sürer?
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.Bayılma Tedavisi
lahmacunu yemek
kolanın faydaları
hamsinin şifası
tostu yemek
neskafeyi yemek
gül reçeli yemek
Tahinin faydaları
BROKOLİ yararı
ÇÖREKOTU içmek
DOMATES şifaları
GLİSERİN yemek
SARMISAK faydası
Taflanın faydaları
Şahtereyi içmek
Şalgamın şifaları
Mantarın faydası
Kakaonun şifası
Kantaron yemek
Karanfilağacı yemek
Kebabe Suyu içmek
Kişnişi yemek
Horasanini içmek
Gülün şifaları
Fundanın yararı
Bamyanın faydaları
Besbasenin şifası
Boruçiçeği yemek
alıç Suyu içmek
azgınteke otu
öz olarak
dalağın şifası
Taflan yemek
Karanfilçiçeği
Kasnı yemek
İncir yemek
Fındık yemek
Bademin şifası
ahladın faydası
altınotu
özde
GELİNCİK
zerdeçal
Kayısı
Kediayağı
Gelincik
Banotu
acı yonga
dalak ve BAL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder