2 Mart 2020 Pazartesi

Bayanlarda Kısırlık belirtileri teşhisi ve tedavisi

1.Yumurtalama Bozuklukları
Yumurtlama bozuklukları kadında en sık görülen kısırlık nedeni olup, yumurtlama bozukluğu dendiğinde, yumurtlamanın hiç olmaması veya düzensiz ve seyrek olması anlaşılır. Adetlerin seyrek veya hiç görülmemesi çoğu zaman bir yumurtlama bozukluğunu gösterir, ancak adetlerin tamamen düzenli olduğu durumlarda da yumurtlama bozukluklarına rastlanabilir. Yumurtlama bozuklukları başlıca üç grupta toplanabilir.


-Yumurtalıklardaki yumurta üretimini uyaran hormonların doğuştan eksikliğine bağlı olarak beyin sapından salgılanamaması

-Beyin sapından süt hormonu prolaktinin normalden fazla salgılanması,

-Polikistik over sendromu.



2.Tüplerin Hasarlı Veya Tıkalı Olması

Tüplerin kısmen veya tamamen tıkalı olması sperm ile yumurtanın buluşmasını engelleyerek döllenme ve gebeliği olanaksız kılar. Tüplerdeki bu hasar, geçirilmiş enfeksiyon, endometriozis veya geçirilmiş bir ameliyat sonrası kalan karın içi yapışıklıkları gibi birçok nedene bağlı olabilir. Gelişmiş ülkelerde cinsel yollardan bulaşan enfeksiyonlar tüplerdeki hasarın en önemli nedeni. Ãœlkemizde çocukluk çağında alınan verem mikrobu da tüplerde geri dönülmez hasar oluşturabilir.

3.Endometriozis

Endometriozis rahim içini döşeyen dokunun (Endometrium) rahim dışında gelişmesi olarak ifade edilir. Endometriozis tıpkı rahim içini döşeyen doku gibi hormonlara duyarlı olup adet sırasında kanar. Karnın içinde oluşan bu mikro kanamalar zamanla iltihap bezleri yangısal durum oluşturup ve yapışıklıklara sebep olur.

Endometriozis yumurtalıklarda yerleştiği zaman kist oluşumuna neden olur. Bu kistlere endometrioma adı verilir. Endometriozisi olan kadınların yaklaşık %50'sinin çocuk sahibi olabilmeleri için tedavi olmaları gerekir. Yine kısırlık nedeni ile başvuran kadınların yaklaşık %25' inde endometriozis saptanır.



4. Rahim Ağzına Ait Problemler



Rahim ağzındaki yapısal, enfeksiyona ait veya bu bölgedeki salgıyla (Mukus) ait bozukluklar kısırlık sebebi olabilir. Rahim ağzında salgılanan mukus spermlerin genital yoldan taşınmasını kolaylaştırır. Östrojen ve progesteron hormonları etkisi altında mukusun siklus sırasında miktarı ve niteliği değişir. Polip gibi iyi huylu tümörler veya bu bölgeye uygulanmış olan cerrahi girişimler kısırlık sebebi olabilir.



5.Alerjik Nedenler



Alerjik nedenler kısırlık nedeni olabilmekle birlikte teşhisleri ve tedavileri zordur. Alerjik durumların tedavi etkinliği belli olmadığı ve tedavi edilen veya edilemeyenlerdeki gebelik oranları çok farklı olduğundan rutin olarak ölçülmelerinin gerekliliği tartışılıyor.



Nedeni Açıklanamayan Kısırlık



Günümüzde tıbbın olanakları ile ortaya konulamayan kısırlık durumlarında nedeni açıklanamamış kısırlık (idiopatik infertilite) söz konusu olur. Testler ile ortaya çıkarılamayan sperm enfeksiyon bozuklukları, yumurtanın çatlaması ve tüpler içindeki hareketinde bazı bozuklukların varlığı öne sürülen varsayımlar arasındadır.



Nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında rol oynayan psikolojik etkenlerin varlığı tam olarak belli değil. Stresin kadın üreme sistemi ve hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği biliniyor. Ancak burada sebep-sonuç ilişkisi belli değil. Yani kısırlık nedeniyle mi stres olmakta, yoksa stres nedeniyle mi kısırlık olmakta. Stresin ortadan kalkma durumunda doğal yollardan gebeliklerin oluştuğu bildiriliyor. Özellikle kısırlık tedavilerine cevap alınamayan çiftlerde bazen tedavinin kesildiği ve çifte dinlenme şansı verildiği aylarda kendiliğinden gebelik olabilmekte.Nedeni açıklanamamış kısırlık terimi günümüzdeki tanı yöntemlerinin sınırını gösteriyor. Tanı yöntemlerindeki ilerlemelerle birlikte bu gruba sokulan çift sayısı da azalacak.



Kısırlığın Teşhisi



Kısırlık problemi ile başvuran çiftlerde, kısırlık nedenini kısırlık nedenini açıklamaya yönelik bazı tetkikler yapılması gerekir. Bunlardan ilki erkekte yapılan sperm analizi ve kadında, rahim ve tüplerin geçirgenliğini değerlendirmek amacıyla rahim filmi (histerosalpingografi) çekimidir. Ayrıca yine kadının hormonal durumu ve yumurtalıklarının kapasitesini değerlendirmeye yönelik hormon testleri adet kanamasının üçüncü gününde yapılır. Son zamanlarda tanısal laparospinin yeri tartışmalı olabilmekte bazı özel durumlarda kullanılabilir.



Kısırlığın Tedavisi



Aşılama



İnseminasyon daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu , sperm sayısından ve hareketliliğinden hafif bozuklukların bulunduğu veya çifte ait hiçbir problemin bulunmadığı, açıklanamayan kısırlık durumlarında uygulanır.



İnseminasyon için erkekten alınan sperm sayısı laboratuvar koşullarında çeşitli yıkama işlemlerine tabi tutularak sperm hücreleri dışındaki tüm sıvılardan arındırılır, sperm hücreleri çok az bir sıvı içinde konsantre edilip, sayı hareketlilik oranı arttırılır. Daha sonra bu sıvı ince bir kateter yardımı ile rahim ağzından geçirilerek doğrudan rahim içine verilir



Bu tedavi rahim ağzından salgılanan mukusun spermin rahim içine geçişini engellediği durumlarda en iyi sonucu verir. İnseminasyon ayrıca nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında ve hafif erkek kısırlığı olgularında da daha düşük başarı oranları ile kullanılır. En yüksek gebelik oranlarının ilk üç uygulamada olduğu altı uygulamadan sonra gebelik şansının çok düşük olduğu gösterilmiştir. Uygun koşullarda yapılmış üç inseminasyon sonrası yardımcı üreme tekniklerine geçilmesi düşünülebilir. 



Özellikle nedeni açıklanamayan kısırlık olgularında çiftlerin yaklaşık %25 inde tüp bebek uygulamasında spermden veya yumurtadan kaynaklanan büyük döllenme bozukluğu görülür. İnseminasyon tedavisiyle gebelik şansı altı uygulama sonucu yaklaşık %30 civarındadır.



Bayanlarda Kısırlık tedavisi 

yağlı peynir Suyu içmek
Tavşankulağı Suyu içmek
Solucanotu Suyu içmek
Meryempelsenginin faydası
Ketentohumunun şifası
Kırkdamarotunun faydaları
Kuzukulağı Suyu içmek
Gözlükotunun yararı
Dulavrat otunun faydası
Beşparmakotunun faydaları
Binbirdelikotunun şifası





öz olarak

kıymalı böreğin faydaları
sarı gazozun faydaları
yağlı peynirin faydası
yayla çorbasının faydası
KUŞBURNU yararları
Yosunun yararları
Meryemotunu yemek
Kafurunun yararları
Karabaşotunun yararı
Karanfilçiçeğinin şifaları
Karpuzun yararları
Kasımpatı Suyu içmek
Kaşıkotunun yararı
Kebereotunun şifaları
Kılıçotunun şifaları
İtüzümünü yemek
Gözlükotunu içmek
Greyfurtun faydaları
Eğreltiotunu yemek
Denizsaçının yararları
Dolama otunun faydaları
Basurotunun faydası
andız kökünün şifası
andız otunun yararı
ardıç tohumunu yemek
özzde
Limonatanın faydası
peynirin şifaları
helvanın yararları
çikolatanın faydaları
Leblebinin yararları
zakkumun yararı
Yabani enginarı yemek
Yerelmasını yemek
Yulafın yararları
Şeftalinin faydaları
Servinin faydaları
Nilüferin şifaları
Melisa Suyu içmek
Menekşenin faydaları
Kabakulakotu yemek
Kahvenin yararları
Karabaşotunu içmek
Kaşıkotunu içmek
Kayınağacının yararı
Kuşekmeğini yemek
Ihlamurun yararı
Hanımelinin faydaları
Hindibanın yararları
Horasaninin şifası
Centiyaneyi yemek
Baldırıkaranın şifası
adamotunun faydası
andız otunu içmek
 

 kolanın yararı
kokoreci yemek
kaşar peyniri
Tahinin yararı
BROKOLİ şifası
EBEGÜMECİ şifaları
ISPANAK faydaları
MELEKOTU içmek
PİRİNÇ faydaları
zakkumu içmek
zambağın faydaları
Yoncayı yemek
Taflanın yararı
Sumağın faydası
Mandalinayı içmek
Mersini yemek
Kayınağacını içmek
Ihlamuru içmek
Hünnabın faydası
Günlük yemek
Fundanın şifası
Baldıranın faydası
Bamyanın yararı
Behmenin faydaları
aslanağzı yemek
asmanın şifaları

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...