3 Mart 2020 Salı

Diş Çürüğü ve tedavisi

Diş çürüğü yemek sonrası ağızda kalan artıkların ağızdaki bakteriler tarafından fermantasyona uğratılması sonucu oluşan asitlerin dişte meydana getirdiği harabiyettir.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Yemek artıklarının ağızdaki bakteriler ve tükürük mukozasının etkileşimiyle beraber uğradı biyokimyasal tepkimeler diş minesinin üzerinde bir tabaka oluşumuna neden olur. Burada yoğunlaşan ve artıklarla beslenen bakteriler gün be gün aktivitelerini artırarak devam ederler. Düzenli diş fırçalamak diş çürüğü oluşumunun önüne geçmenin tek çözümüdür. Başlangıçta sarımtırak ve açık renkte olan bu harabiyet zamanla koyulaşarak diş minesinin dışından içine doğru nüfuz etmeye başlar. Zamanla dişte artan ağrı şişlik ve iltihap meydana gelir ve bu diş eti rahatsızlıklarına ve diş kaybına kadar ilerleme gösterir. Erken yapılan diş hekimi kontrol ve muayeneleri bu rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.

Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Diş çürüklerine yediğimiz yiyecekler neden olsa da ağız ve diş sağlığını en çok olumsuz etkileyen basit karbonhidrat içeriği yüksek olan şekerler, meyveler ve gazlı ve asitli içeceklerdir. Şeker içeriği fazla olan bu gıdalar karbonhidratların sindiriminin ağızda başlaması nedeniyle bakterilere ihtiyaç duydukları besin ve enerjiyi hızlı ve fazla bir şekilde ulaştırmaktadır. Tüm bunları engellemek için ne yapmalı ? ilk olarak aklınızdan çıkarmamanız gereken şey günde en az üç kere dişinizi kesinlikle fırçalamalısınız. Aynı zamanda dişlerin arasına giren ve derinlerine kadar rahatsız eden diş eti şişkinliklerine oluşan küçük partiküllü ama kolay yayılan yemek artıklarını kolayca çıkarmak için diş ipi kullanmalısınız. Ağız içinin streilizasyonunu sağlamak için florürlü ve bakterilerin çalışma ortamını inhibe eden bir gargara kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Diş fırçalama ve ağız temizliği yapma imkanınızın bulunmadığı zamanlarda ise ağzınızı yemeklerden sonra bol su ile çalkalamak ve naneli ve şekersiz bir sakız çiğnemek suretiyle diş dibindeki artıklardan kurtulmak sizin için yarar sağlayabilir. Düzenli olarak uzman kontrolü ise diş çürüklerinden her zaman korunmanızı sağlar.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır? Diş Çürüğü İlacı İşe Yarar mı?

Diş çürümesi henüz başlangıç seviyesindeyse yani diş minesinin dıştan birinci veya ikinci katmanında ise artık gelişen teknoloji ve farmakoloji sayesinde dolgudan daha çok tedavi mümkün. Nasıl mı? Eğer çürük kontrol altında tutulabilir seviyedeyse dişin çürük olan kısmı asitli bir temizleyici ile derinlemesine temizleniyor. Daha sonra diş minesine uygun bir jel ile kaplanarak dişin eski yapısına kavuşması sağlanıyor. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta çürüğün seviyesine uygun bir temizleyici kullanmak ve tedavi sonrasında jel yapının aşınmasını engelleyecek şekilde beslenmek. Ama eğer çürümüş olan yapı diş minesinin iç kısımlarına kadar ulaşmış ise bu durumda dolgu veya kanal tedavisi kaçınılmaz hale gelmektedir. Çünkü sinir uçlarına ulaşan bu çürük diş etlerine ağız içine ve çene kaslarına kadar ağrı verebilir ve daha da ilerleme gösterebilir. Özellike diş teli tedavisi gören bireylerde görül
en diş yüzeylerindeki leke ve hafif lezyon ile çürükler bu yöntemle tedavi edilmekte hem diş yapısı düzelmekte hem de diş sağlığı korunmaktadır.
Küçük Yaşta Diş Çürümesi Nasıl Geçer?
Çocukluk döneminde meydana gelen çürükler ise diş hekiminin görüşüne göre çekilebilir ya da eğer geç kalınmış ise yine dolgu yöntemi ile yerine koyulmaktadır. Kısacası düzenli diş kontrolü ve erken tedavi çürüklerden korunmanızı ve hatta oluşan çürüklerin iyileşmesini sağlarken geç kaldığınız zaman diş kaybına kadar ilerleyen sonuçlar meydana gelmektedir. Dişlerinizi kaybetmeden ve diş çürüklerinin sebep olduğu rahatsızlıklara yakalanmadan önlem almak her zaman faydalıdır zira diş çürükleri kalp hastalıklarından, deri döküntülerine ve iyileşmeyen yaralara kadar geniş bir yelpazede hastalıklara neden olmaktadır.



 Diş Çürüğü tedavisi

kabak tatlısının şifası
yumurtanın şifası
Antep Fıstığını yemek
zakkumun yararları
Yabani enginarın faydaları
Yerelmasının faydaları
Sarmaşık Suyu içmek
Sıracaotunun şifası
Oltuotunu yemek
Kayınağacının yararları
Keçi sedefotunu yemek
Kırmızıbiberin şifası
Kuşekmeğinin faydaları
Kuşkonmazın şifası
Ihlamurun yararları
Hiyarşembenin faydaları
Ergeç Sakalı Suyu içmek





lahmacunun yararı
eriştenin faydası
kolanın yararları
kokorecin faydaları
hamsi Suyu içmek
istavrit yemek
kırmızı et yemek
tostun yararı
Tahinin yararları
Yabani enginar yemek
Taflanın yararları
Şahterenin şifası
Süsenin şifaları
Ratanyanın faydası
Pazı Suyu içmek
Mandalinanın yararı
Mersinin faydaları
Kaşunun şifaları
Katrancının şifası
Kişnişin yararı
Kusonun faydası
İnciçiçeğinin şifası
Ekşi Elmanın faydası
Ekşi Yoncayı içmek
Bamyanın yararları
Besbase Suyu içmek
Bezelyenin faydası
Börülcenin faydası


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...