2 Mart 2020 Pazartesi

Diyabet Nedir? Diyabet için şifalı bitkiler

Şeker hastalığı; tıptaki adı ile Diabetes Mellitus kan şekerinin yükselmesi, idrarda şeker çıkmasıdır. Araştırmalara göre, Türkiye'de 20 yaş üzeri kişilerin %13,7’sinde diyabet bulunmaktadır.1

Diyabetin çeşitleri nelerdir?

Diyabeti ve oluşumundaki süreci bütünüyle anlamak için diyabetin dünyasına girmek gerekir. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan hormonların en önemlisi, pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da üretilen hormonun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda enerjiye dönüşmesi gereken glukoz, kanda birikerek kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Diyabetin 2 tipi vardır:

Tip I diyabet; genellikle 30 yaşından önce başlar. Hastalar, normal kiloda veya zayıftır; bu tip diyabette mutlaka insülin kullanılmalıdır. Çünkü Tip I diyabetlilerde vücutta insülin üretilmemektedir.
Tip II diyabet; genellikle 40 yaşından sonra başlar. Diyabet hastalarının büyük çoğunluğu bu tiptedir. Hastaların çoğunluğu aşırı kiloludur. İrsiyetin hastalığın oluşumunda önemli etkisi vardır; yani hastaların yakınlarında ya da yakınlarında Tip II diyabet hastası olanlarda diyabete rastlanma sıklığı yüksektir.

Gizli şeker nedir?

Tip II diyabette hastalığın gelişimi yavaş yavaş olduğundan, belirtiler başladığında hastalık genellikle en az 5 yıllıktır. Bu nedenle şekere yakalanma riski olanlar düzenli olarak kendilerini izlerlerse erken dönemde teşhis konabilir. Bazı hastalar ise hiç bir belirti göstermemekte, tesadüfen yapılan kan şeker tahlili ile tanınmaktadır.
Halk arasında gizli şeker adı ile bilinen durum ise bundan farklıdır. Gizli şeker tıpta “bozulmuş glukoz toleransı” adı ile bilinir. Şeker hastalığı değildir. Şeker yükleme testi ile tespit edilir. Kan şekeri açlıkta 100 mg/dL’yi geçmemiştir. Ancak şeker yüklemesini takiben 2. saatte ölçülen kan şekeri 140-199 mg/dL arasındadır. Bu hastaların şeker hastası olma ihtimali yüksektir.

Geleceği Kurtaralım

Dünya Sağlık Örgütü'nün geleceğin en yaygın hastalıklarından biri olacağını vurguladığı diyabet; 2006 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kronik, komplikasyonlarla birlikte seyreden, pahalı ve halk sağlığını etkileyen ciddi bir salgın hastalık olarak tanımlanmıştır. Diyabet, yaşam kalitesini azaltan, vücudun bir çok yerini etkileyen, erken ölüme neden olabilen ve sağlık harcamalarını belirgin olarak artıran bir hastalıktır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, 2011 yılında dünyada 366 milyon diyabetli bulunurken bu sayının 2030 yılında 552 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

 

 

 

Bu Yiyecekler Şeker Hastalarına Şifa Oluyor!

Şeker hastalığına iyi gelen yiyecekler yazımız, diyabet hastalarına şifa olacak nitelikte. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, her 11 kişiden 1’inde görülmektedir. Susuzluk, acıkma, sık idrara çıkma ve ağız kuruluğu ile kendini gösteren diyabet hastalığı tedavi edilmelidir. Erken tedavi ile şeker hastalığının etkileri de en aza indirilir. Kandaki glikoz seviyesinin çok fazla olması kişinin hem sosyal yaşantısını hem de sağlık durumunu etkiler.
Şeker hastalığının tedavisi ilaçla olmaktadır. İlaçlardan sonra tercih edebileceğiniz bir tedavi yöntemi de besinler olacaktır. Kandaki şeker oranını dengeleyen besinleri tüketerek ve sağlıklı beslenerek kan şekerinizin yükselmesini önleyebilirsiniz. Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak sizler için “Şeker hastalığına ne iyi gelir bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını hazırladık. Ayrıca şeker hastalığına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu önerileri nelerdir sorunuzu da bu satırlarda cevaplandırabilirsiniz. Listemizde yer alan besinler ile daha sağlıklı bir bedene sahip olup şeker hastalığının etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

  • Soğan: Her derde deva olan antibiyotik etkili soğan, şeker hastalarının en doğal ilacı olmakta. Yemeklerde ve salatalarda kullanıldığında yiyeceklerin daha da lezzetli olmasını sağlar. Soğan antibiyotik etkisi ile hastalıkları kolayca uzaklaştırdığı gibi kandaki şeker oranını da dengeleyecektir.
  • Lahana: Kış mevsimi geldiğinde sebze raflarında yerini alan lahana pek çok faydası ile dikkat çekiyor. Şeker hastalarının bolca tüketmesi gereken bir sebze olduğunu ifade edebiliriz. Düşük kalorili bir besin olduğundan şeker hastaları için de tavsiye edilen bir besin olacaktır. Kan şekerinin dengede kalmasını sağlarken, kilo verme konusunda da size destek olabilir.
  • Zeytinyağı: Kalp dostu zeytinyağı aynı zamanda şeker hastalarının da en büyük dostu. Kolesterol seviyesini dengelediği gibi kandaki şeker oranını da düşürmektedir. Her öğünde tercih edebileceğiniz zeytinyağı ile daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. İnsülin direnci olan kişiler için bolca tavsiye edilmektedir.
  • Enginar: Enginar pek çok faydası ile sağlık dostunuz olacaktır. Mutfağınızda enginara yer açmak için birçok nedeniniz var. Enginar hem kan şekerini dengeleyen hem de kansere karşı duvar ören bir yiyecektir.
  • Fasulye: Glisemik indeksi düşük olan besinler diyabet hastaları için sağlıklı seçimler olacaktır. Bu besinlerden biri de fasulyedir. Öğünlerinizde yeşil fasulye veya kuru fasulye yiyebilirsiniz.
  • Pancar: Şeker hastalarının beslenmes listesinde olması gereken bir yiyecek de pancardır. Pancarda oldukça az karbonhidrat yer alır. Bu özelliği ile diyabet beslenmesinde önemli bir yer tutar.
  • Balık Eti: Şeker hastalarının omega 3 yağ asitlerine önem vermesi gereklidir. Bu nedenle haftada en az 1 öğün de olsa balık tüketmelidir. Az yağlı balıklardan yana yapılan seçimler, diyabet beslenmesi için iyi olacaktır.
  • Yoğurt: Yoğurt sadece diyabet beslenmesinde değil her öğünde ve her kişi için önemli olan bir besindir. Yoğurt düşük kaloriye sahip ve bolca vitamin içeren bir yiyecektir. Özellikle de Tip 2 diyabet için etkili olan yoğurdu bol bol tüketebilirsiniz.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler

  • Greyfurt: Yapılan araştırmalar sonucunda greyfurt tüketen hastaların şeker seviyesinin ideal seviyede kaldığı tespit edilmiştir. Şeker hastaları greyfurt tüketirken çok dikkatli olmalıdır. Eğer düzenli olarak ilaç kullanan biriyseniz, greyfurtu gün içinde ölçülü yemelisiniz. Aksi halde ilaç ve greyfurt sağlığınız için tehlikeli olabilir. Ölçülü yemenizi tavsiye edeceğiz.
  • Elma: Elma tüketen kişilerin diyabete yakalanma riski daha düşüktür. Şeker hastalığı tanısı yapılan kişilerin ise gün içinde elma tüketmesi önerilmektedir. Elmanın lifli yapısından dolayı kan şekerinin yükselmesi önlenir.
  • Kayısı: Kuru kayısı hem metabolizmanızı hızlandırır hem diyet beslenmesinde sizi tok tutar hem de şekerin yükselmesini önler. Böylesine faydalı bir meyvenin tüketimi diyabet beslenmesinde önemli yer tutar.
  • Avokado: Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği meyvelerden biri de avokado olacaktır. Salatada veya omlet yaparken avokadoyu tüketebilirsiniz.
  • Kivi: Kivinin şeker oranı çok düşüktür. Bu nedenle şeker hastalığına iyi gelmektedir. Meyve saatlerinde bir adet kivi ile sağlıklı beslenmeye devam edebilirsiniz.
  • Yaban Mersini: Yaban mersini yapraklarını demleyip çay olarak içmek, kandaki şekerin yükselmesini önleyecektir. Yaprakları ve meyvesi ile tam bir diyabet ilacı olacaktır.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

  • Tarçın: Şeker hastalarının en sık kullandığı bitkilerden biri tarçındır. Tarçın kan şekerini düzenleyen ve dengeleyen bir bitkidir. Çubuk tarçın ve baharat şeklinde tüketildiğinde adeta diyabet düşmanıdır. Tatlı yeme duygusunu erteleyen ve unutturan tarçın, çayın içinde şeker niyetine tercih edilebilir. Gün içinde çubuk tarçın eklenmiş suyu içebilir, yoğurt üzerine bir tutam toz tarçın serpebilirsiniz. Diyabetle mücadele ettiğiniz bu yolda tarçın size çok yardımcı olacaktır.
  • Zencefil: Sağlıklı bitkilerden zencefil, diyabet ile mücadele etmek için iş başında. Genellikle bal ile karıştırılıp kullanılan zencefil, şeker hastaları tarafından tüketilecekse bal miktarı çok çok az olmalıdır.
  • Çörek Otu: Çörek otu ile zamansız yükselen kan şekerini kontrol altına alabilirsiniz. Kahvaltıda peynir üzerine bir tutam eklediğinizde hem kansere karşı koruyucu önlem alırsınız hem de şekerinizin yükselmesini engellersiniz. Çörek otu. şeker hastalarının tercih etmesi gereken bir bitki olacaktır.
  • Zerdeçal: İltihap düşmanı olan zerdeçal vücudu temizleyen bir bitkidir. Pilav ve makarnada hatta etlerde bile kullanabilirsiniz. Şekerin yükselmesini önleyecek ve size daha sağlıklı günler yaşatacaktır. Zerdeçalın içinde kurkumin maddesi yer alır bu madde de yükselen kan şekerini dengelemektedir.
  • Aloe Vera: Aloe vera suyu içildiği takdirde sağlığa çok faydalı olmaktadır. Özellikle de kandaki şeker oranını en ideal seviyeye getirir. Şeker hastaları gün içinde zaman zaman aloe veralı su içerse şekerin yükselmesini önler.
  • Ispanak: Yeşil yapraklı sebze ve bitkilerin şeker hastaları için önemli olduğu vurgulanmaktadır. Diyabet hastalarının da bu uyarıya kulak vermesi ve ıspanağı bolca tüketmesi önerilmektedir.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Kuru Yemişler

  • Ceviz: Zihin gelişimi için faydalı olan ceviz, şeker hastalarının yanından ayırmaması gereken bir kuru yemiş oluyor. Ceviz ve ceviz suyu, yükselen kan şekerini dengeleme konusunda oldukça başarılı. Ceviz kolesterol ve şeker seviyesini ideal noktada tutabiliyor. Ayrıca tok tutucu etkisinden dolayı tatlı yeme hissini de bastırıyor.
  • Yer Fıstığı: Yer fıstığı ve ezmesi kan şekerini düşürme konusunda etkilidir. Ara öğünlerinizde veya aniden yükselen kan şekeri durumunda yer fıstığı tüketmenizi tavsiye edeceğiz. Her sabah 1 tatlı kaşığı yer fıstığı ezmesi tüketerek kan şekerinin yükselmesine karşı önlem alabilirsiniz.
  • Badem: Badem sağlıklı yağ içeren besinlerden biridir. İnsülin direncinin yükselmesini önler. Şeker hastalarının gün içinde kuru yemiş olarak tercih edebileceği bir yemiştir. Badem şekerin yükselmesini önleyerek sizi sağlıklı günlere götürür.
  • Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeğinin içinde doymamış yağ ve demir bulunur. Bu yapısından dolayı şeker hastalarına çare olmaktadır. Tok tutucu etkisi ile şeker hastalarının açlıklarını bastırır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
  • Sarı Leblebi: Şeker hastalarının atıştırmalık olarak tüketebileceği sarı leblebi, sağlığa olan faydaları ile kendinden konuşturuyor. Kandaki şekeri dengeleyen, metabolizmayı hızlandıran ve kişiye enerji veren yönü ile sarı leblebi pek çok kişinin kuru yemiş tercihleri arasında yer alıyor.

 

 şeker hastalığı tedavisi

 ÇÖREKOTU Suyu içmek
Antep Fıstığının faydası
Okaliptusun faydaları
Oltuotunun faydası
Miskotu Suyu içmek
Keçi sedefotunun faydası
Kediotunun yararları
Kırkdamarotunu yemek
Hindyağıağacının yararları
Gümüşdüğmenin şifası
Frenküzümünü içmek
Damkoruğunun faydaları
Denizkadayıfının şifaları
Beşparmakotunu yemek

kıymalı böreği yemek
kabak köftesini yemek
lolipopun faydası
gül reçelinin şifası
KEREVİZ yararları
KUŞBURNU yararı
MAYDANOZ yararları
ZEYTİNYAĞI yemek
zerdeçalın yararları
zeytinin faydaları
Yosunun yararı
Tütünün faydası
Şakayığın yararları
Şerbetçiotu yemek
Saparna Suyu içmek
Pirinçin yararları
Nergisin yararları
Nişastanın faydaları
Mineçiçeğinin şifaları
Misvağın yararları
Kafurunun yararı
Kahkahaçiçeğinin şifaları
Karpuzun yararı
Katırtırnağı yemek
Kerevizin şifaları
Kuduzotu yemek
Hiyarşembeyi yemek
Greyfurtu yemek
Günlüğün şifaları
Denizsaçının yararı
Devetabanının faydaları
Dolama otunu yemek
Centiyanenin faydası
Boruçiçeğinin şifası

öz olarak Diyabet Tedavisi
ayranın şifaları
helvanın yararı
Leblebinin yararı
Fıstığın faydası
HAVUÇ yararları
SOĞAN yararları
Yoncanın faydası
Yosunu içmek
Yulafın yararı
Tütün yemek
Şeftalini yemek
Safranın faydaları
Servini yemek
Narın yararları
Meşenin faydaları
Muzun faydası
Mürver yemek
Kafurunu içmek
Kahvenin yararı
Karpuzu içmek
Kudrethelvası
Hanımelini yemek
Haşhaşın şifaları
Hindibanın yararı
Gelinciğin şifası
Denizsaçını içmek
adaçayının şifaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...