9 Mart 2020 Pazartesi

Mide yanması ve Tedavisi

Mide yanması, özellikle yetişkinlerde görülse bile her yaşta rastlanabilecek bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan muzdarip iseniz ilk olarak mide yanması neden olur sorusuna cevap verebilmeniz ve midenize dokunacak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekleri bilmeniz halinde ise kendiniz evde doğal bir çözüm üretebilirsiniz. Peki mide yanması neden olur? Sebepleri nelerdir? Mide yanmasına ne iyi gelir?

 

Mide yanması neden olur? Mide yanması hangi hastalıkların belirtisi olabilir? Tedavisi var mı? Hamilelikte mide yanmasını önlemek için neler yapılabilir? Mide yanmasına ne iyi gelir?
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kasım Kazbay, mide yanması şikayetleriyle ilgili merak edilenleri anlatıyor…
Mide yanması nedir?
Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma, ekşime hissidir. Midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanmasıdır bu aslında. Bazı insanlar her gün bazıları da ayda birkaç kez bu sorunu yaşarlar. Toplumun yaklaşık yüzde 30-40’ında mide yanması şikayeti görülür. Yanma şikayeti, yenilen gıdaların türü ve midenin ne kadar dolu olduğu ile bağlantılıdır.
Mide yanması neden olur?
Mide yanmasını artıran gıdalar, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan gıdalardır.
Domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, bazen nane ve çikolata, mide yanmasına sebep olabilir. Mide yanmasının yan etkileri olarak yemek borusunda yara açılması, bu bölgede bir yara dokusu oluşarak darlığa yol açması, buradaki mukozanın değişerek kansere doğru gitmesi durumlarında da daha ciddi şikayetlere dönüşebiliyor.
Mide yanması nasıl tedavi edilir?
Mide yanması tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Ya midedeki asidi nötralize eden ilaçlar (antiasit ve karbonat) ya da midede asit salgısını engelleyen ilaçları kullanıyoruz. Bunları kullanırken hastaların mutlaka doktora danışmaları ve ne kadar süreyle kullanacaklarını belirlemeleri gerekir.
Endoskopik tedavi yöntemleri henüz çok yerleşmedi ama bazı hastalarda faydalı olabiliyor. Gittikçe yaygınlaşan cerrahi yöntemler ise özellikle genç ve şikayetleri ciddi olan hastalarda kullanılıyor. Ameliyat ile yemek borusunun alt ucundaki sfinkterin (kas lifleri halkası) daha daraltılması, midenin bu yemek borusu çevresine sarılarak, oradaki reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.

 

Mide yanması yaşandığında rahatlamak için ne yapılabilir?
Mide yanmasının anlık ve uzun süreli tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Hastalığı nötralize edebilecek süt ya da içinde asit olmayan içecekler, anlık tedaviler için faydalıdır. Ya da antiasit tarzındaki emme pastilleri, etkisini hemen göstererek yardımcı olabilir.
Daha uzun süreli etki için kullanılan ilaçlar, histamin blokerleri ya da proton pompa inhibitörleridir.
Antiasit tarzındaki ilaçların sürekli kullanılmasının ciddi bir sakıncası yoktur. Vücuttaki asit alkolü dengesini bir miktar bozabilir ama bu tarz etkileri sık görülmez. Antiasitlerin etki süresi çok kısadır. Birkaç saat sürebilir. Bu nedenle özellikle yatarken herhangi bir korunma sağlamaz.
Uyku esnasında yerçekiminden dolayı reflü sıkıntısı daha fazla arttığından, bu süre içinde yemek borusu tamamen korunmasız kalır ve bu da yemek borusunda hasara yol açabilir.
Mide yanması yaşamamak için ne yapılabilir?
Reflüyü artıran şikayetler, kanın içindeki basıncın artmasından kaynaklanır. Dar giyinmek ve kilo alınması buna yol açabilir. Kilo vermek, reflü şikayetlerini ciddi olarak azaltır.
Dar giyecekler, dar kemer kullanmaktan sakınmak gerekir.
Baharatlı yiyecekler, özellikle kimyon, çikolata, kızartma, aşırı yağlı yiyecekler, fazla alkol, fazla kafein, naneli yiyecek ve içecekler reflü şiklayetlerini artırabilir.
Mide yanması başka hastalıkların göstergesi olabilir mi?
  • Mide yanması, erozif gastrit dediğimiz, mide yüzeyinin aşınması sonucu oluşabilir. Bu, çok fazla aspirin ve romatizma ilacı kullanan kişilerde görülebilir.
  • Ülser durumlarında,
  • Midedeki kanser durumlarında,
  • Midenin poliplerinde, divertiküllerinde (bağırsak duvarının kesecik halinde dışarıya doğru çıkması) ortaya çıkabilir.
  • Mide-bağırsak tembelliğinde, safra kesesinden safra yolları vasıtasıyla bağırsağa akan safra geriye kaçabilir. Midede bir safra reflüsü meydana gelebilir. Bu durumda yanma oluşur.
Mide yanması ile kalp krizi ağrısını karıştırmamak gerekir.
Hamilelik deneminde yaşanan mide yanmasının önüne nasıl geçilir?

Hamileliğin erken döneminde bulantı şikayetleri görülür ve bunun nedeni bilinmiyor. Geç döneminde de mide yanması ya da ekşimesi şikayetleri görülür. Sebebi de bebeğin aşağıdan büyüyerek mide üzerine baskı yapması ve mide içeriğini yukarı doğru itmesi, bunun neticesinde de mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır.
Hamilelik sırasında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Ama yanma şikayeti çok fazlaysa, ilk aşamada antiasit tarzındaki ilaçları kullanarak mide asidini nötralize etmeye çalışırız. Hamileler, daha küçük porsiyonlarda yemek yemeli ve mide doluyken yatmamalılar.

Mide Yanması Nedir? Nasıl Oluşur? Detaylı Bilgi

Sadece ve büyük bir yemek memnun kaldım televizyonun karşısında zaman olur rahatlatıcı vardır. Sanki yangın var bir yanma hissi oluşturmak için üst karın, göğüs arkasında başlar ve göğüs yapar hissediyorum. Yanma ve ağrı diyaframınızdan boğazını ve tüm şekilde seyahat edebilir ekşi bir tat ve gıda yeniden hissi eşliğinde olabilir ağzınıza girme.
Sen ciddi mide ekşimesi sorunum konum.
Adına rağmen, mide kalp ile ilgisi yok. O zaman mide asidi yemek borusu astar temas, tahrişe neden geliyor oluşan sindirim problem var. Çoğu kişi mide ekşimesi bazen, bir yemekten sonra genellikle acı. Nasıl ne zaman durum kronik olarak kabul edilir biliyorsun? Kaynakwh:
Eğer ayda bir kez, o hafif olarak’s ekşimesi. Eğer haftada bir mide ekşimesi, o orta’s. O zaman mide ekşimesi bu kabul günlük şiddetli oluşur’s.
Yetişkinlerin% 20 ekşimesi olacak bir ay en az bir kere. Onlar diyet değişikliği ile, içinde bu rahatsız bölümleri yönetebilir-kaybetmek antasitler ve ağırlık sayacı. Bile olan ılımlı ekşimesi muzdarip çoğu bu ilaçları ile kabartma bulabilirsiniz. Ama yetişkinlerin yüzde beş ile on beş için, onların ekşimesi şiddetlidir. Onlar için, yukarıda ilaçları sadece kısmi veya geçici rahatlama sağlar bahsettiniz.
Mide yanması Nedenleri ne?
Mide yanması mide asit refluxes – yedekler neden olur – özofagus içine. Bu nedenlerle bir dizi oluşabilir:
* Zaman alt özofagus sfinkter (LES), bu mide mide asidi tutar vana, zayıflamış veya rahat ve doğru düzgün iş yapmaz. Bu Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) en yaygın belirtisidir.

Mide yanması için Yönetme
Size mide ekşimesi birkaç öz bakım ilaçları ile kabartma bulabilirsiniz. Bu yapmayı da içerir birkaç yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri.
İşte birkaç öneri:
* Küçük yemek üç büyük öğün yerine sık yiyin.
Bu mide asidi aşırı üretim önlemeye yardımcı olacaktır.
Yavaş yiyin *.
Yemek yerken çatalını koymak veya ısırıkları arasında aşağı kaşık size yavaşlatacak yardımcı bir yolu.
* Yatağa tam bir mide ile gitmeyin.
Kalmak kadar en az üç saat yatmadan önce son bir yemek veya büyük çerez yedikten sonra. Bu asit düzeyleri şansı önce vücudunuzun bir konumda nereye ekşimesi daha oluşma olasılığı daha yüksektir azaltmak için verir.
Birkaç santim senin yatağın baş * kaldırın.
Ile baş yüksek, o gece reflü önlemeye yardımcı olacaktır.
Senin mide ekşimesi kaçının * tetikler.
Gıdalar ve mide ekşimesi tetikleyebilir içecek örnekleri kahve (kafeinsiz kahve dahil), alkol vardır, yağlı gıdalar, kafein içeren içecekler ve gıdalar, soğan, nane, çikolata, turunçgiller ve suları, domates.
* Sigarayı bırakın.
Nikotin, bu özofagus ve mide ve asit-özofagus girmesini mide içeriği içeren engeller arasında açılış kontrol kas alt özofagus sfinkter zayıflatabilir.
Gevşek Giyim * dar giysiler.
Sıkı giysi midsection sıkar ve mide içeriğinin yukarı itmek eğilimindedir.
* Kilo verin.
Eğer kilolu iseniz, kilo kaybetme senin belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sakız çiğnemek *.
Sakız olan dilutes ve mide asidi dışarı basması tükürük, üretimi teşvik kısa vadeli ekşimesi rahatlama sağlayabilir.
* İçme sıcak sıvılar.
Yemekten sonra sulandırmak için ılık su veya bitki çayı bir bardak İçme ve mide asidi dışarı yıkayın.

Hamilelerde Mide Ve Boğaz Yanması

Hamilelerde Mide ve Boğaz Yanması
hamilelikte mide yanması – hamilelikte boğaz yanması – mide ve boğaz yanması için öneriler
Gebelerde mide yanması hormonlar ve karın içinde büyüyen rahim nedeniyle, asit mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı tahriştir. Erken gebelikte daha çok aşerme ve bulantı-kusmaya bağlı oluşan bu yakınma, boğazda yanma,gebelik ilerledikçe kabızlık, hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla birlikte giderek artan şidette görülür.
Öneriler
· Sık ve küçük öğünler halinde yiyin
· Mide yanmanızı arttıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının (ani öne eğilmeler, yemekten hemen sonra yatmak, uzanmak vb.)
· Özellikle yemekten hemen sonra uzanmak yerine arkanızı küçük bir minderle destekleyerek oturun
· Mide yanmanız,davranış ve diyet değişikliklerine rağmen düzelmez ve ya artarsa hekiminize danışarak antiasit alın.
· Yağlı ve baharatlı gıdalardan, kızartmalardan, fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan uzak durun.
· Yemekten sonra hafif yürüyüşler sorununuza iyi gelebilir
Hamilelerde görünen bir diğer şikayet ise boğaz yanmasıdır.
Bu Boğaz yanmasını önlemek için yukarıdaki önerileri dikkate almanızda fayda var ayrıca doktorunuza şikayetinizi belirtirseniz size boğaz yanmasını önlemek için şurup verebilir.


Mide yanması Tedavisi
 çilek reçelinin yararı
bademyağının yararları
Zencefilin yararları
Yabani gülün şifaları
Yabanyaseminini içmek
Uyuzotu yemek
Şakayık Suyu içmek
Söğüdün yararları
Sütleğenin faydaları
Raziyanenin yararı
Misvak Suyu içmek
Kanaryaotunu içmek
Karamuk Suyu içmek
Katrancı Suyu içmek
Keraviyenin yararı
Koni Çiçeğinin faydaları
Koruk Suyu içmek
Hasırotunu yemek
Ergeç Sakalının faydaları
Domates Suyu içmek
Civanperçemini yemek
Bezelye Suyu içmek
Böğürtlenin şifası
Börülce Suyu içmek

öz olarak
midyenin yararı
menemenin yararı
kestane kebabı yemek
pekmezin şifası
cevizin faydaları
Tarçının faydaları
Yerelması yemek
Sarı Ballıbabayı içmek
Sarıodun şifası
Sıracaotu yemek
Ravendin faydaları
Pamuğun yararı
Patlıcanın şifası
Pazının faydaları
Pırasanın faydası
Marulun şifası
Laden Suyu içmek
Kakulenin faydası
Kınaağacının yararı
Kirazın şifaları
Havlıcanın yararı
Gezağacının yararı
Fasulyeyi içmek
acı yongayı yemek
aspirin şifaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...