Baklanın Sağlığa Faydaları
Böbrek ve idrar yollarının daha verimli çalışmasını sağlar. Rahim
akıntısı ve iltihabına, romatizma ve ura iyi gelmektedir. Göz nezlesinin
tedavi edilmesine ve vücuttaki lekelerin giderilmesinde de
kullanılmaktadır. Bununla beraber Favizm bakladan kaynaklanan bir
hastalık olduğu göz önüne alınmalıdır. Baklanın tüketilmesinin ardından
meydana gelen ve vücutta ki alyuvarların parçalanması ile kansızlık
meydana gelir. Ölümlere bile neden olabilen bu hastalığın belirtileri
koyu renk idrar ve gözlerin beyaz kısmında oluşan sarılıktır. Bu
belirtilen oluşması durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna
başvurulmalıdır. Bakla bilinçli olarak tüketilmesi gereken bir besin
maddesidir. Mümkün olduğunca hazırlandığı gün tüketilmesi önerilen bakla
ertesi gün tüketildiğinde karaciğeri yorabilmektedir. Bununla birlikte
bakla 1 ile 7 yaş arasında ki çocuklarında fazla tüketimi için uygun
olmadığından yemek listelerinde sık sık yer verilmemesi uzmanlar
tarafından önerilmektedir.
Baklanın Böbreklere Faydaları:Böbreklerin
fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmalarını destekler.
Böbreklerde ki kumun atılımını kolaylaştırır. İdrar yolları
enfeksiyonlarında etkili olup idrar yollarının temizlenmesine yardımcı
olmaktadır. Kabızlığın giderilmesinde, hemoroidin tedavisi aşamalarında
da fayda göstermektedir.
Baklanın Bağışıklık Sistemine Faydaları:Soğuk
algınlığı, grip gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıf olmasından
kaynaklanabilmektedir. Bu durumda en iyi çözüm ise bağışıklık sistemini
güçlendiren gıdaların tüketimine ağırlık verilmesidir ki bakla da bu
gıdalar arasında kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Vitamin ve
mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara
yakalanma riskini azaltır. Yine üst solunum yollarını korur. Öksürüğün
tedavisi ile balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Baklanın Kalp Sağlığına Faydaları:İçeriğinde
bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri kalp dostudur ve kalp
sağlığının korunmasında etkili rol üstlenmektedir. Kalbin ve kalp
damarlarının korunmasında, damarlarda ki tıkanıkların giderilmesinde
etkilidir. Kanın pıhtılaşmasının önüne geçen bakla çok sık tüketilmemesi
gereken bir gıdadır. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü
yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Baklanın Parkinson Hastalığına Faydaları:Günümüzde
hızla yayılan ve görülme sıklığı artan Parkinson hastalığı genetik
olabileceği gibi nedeni henüz belirlenemeyen sebeplerden de ortaya
çıkabilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda Parkinson
hastalığının önüne geçmekte mümkün olabilmekte ya da etkilerinin
azaltılması mümkün olabilmektedir. Bakla içerdiği demir, fosfor ve
magnezyum ile Parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını
engellemekte bu da bu hastalığa yakalanma riskinin önüne geçmektedir.
Ayrıca Parkinson hastalığı ile mücadele eden kişilerin de sinir
sistemlerini güçlendirerek hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı
olmaktadır.
Baklanın Deri Hastalıklarına Faydaları:Bakla
sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde
etkili olabilmektedir. Baklanın haşlanmak sureti ile hazırlanan lapası
deri de meydana gelen rahatsızlıkların üzerine uygulanması sonucu deri
hastalılarının tedavisini hızlandırmaktadır.
Bakla Göz Sağlığını Korur: Bazı
göz hastalıkları yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Bünye zayıf düşmeye
başladığında yetersiz mineral ve besinlerden kaynaklan göz hastalıkları
özellikle yaşlılık döneminde kişileri tehtid etmeye başlar. Bol
miktarda lutein içeren bakla yaşlanma döneminde ortaya çıkması muhtemel
göz hasyalıklarından korur.
Bakla Kan Şekkan şekeri, anmeierini Düzenler:
Baklanın diğer önemli bir özelliği kan şekerini sağlıklı seviyede
tutmasıdır. Bunun yanında kötü kolesterolü de dengeleyerek kalp ve damar
sağlığına olan faydasını arttırır. Bu özelliği aynı zamanda inme ve
felç vakalarına yakalanma riskini de azaltır.
Bağırsakları
Çalıştırır: Bakla genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan
lifler içermektedir. Lifter ayrıca bağıırsak hareketlerinin artmasını
sağlar. Böylece özellikle kolon kanseri başta olmak üzere bağırsak ve
sindirim sistemi tehtid eden hastalıklardan korur. Kabızlık gibi
sorunları giderebilir.
Anemi Hastalığına İyi Gelir:
Bakla bol miktarda demir ve kalsiyu içermektedir. Demir eksikliği anemi
hastalığına neden olan en önemli nedenlerin başında geldiği için
düzenli bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Ayrıca bol miktarda kalsiyum içeren bakla kemik sağlığını korumaya
yardımcı olmaktadır.
Baklanın Diğer Faydaları:
Bir kısım sağlık uzmanları baklanın etkili bir idrar söktürücü olduğunu
belirtirler. Bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını
giderebilir. Bu özelliği ayrıca böbrek kumlarının oluşmasına engel
olabilir. Bakla cilt sağlığını koruma noktasında da önemli rol oynar.
Etkili bir antioksdian olarak cilde zarar veren serbest radikallerin
etkisini azaltır.
Genel anlamda böbrek sağlığına faydalı olan bakla
aynı zamanda böbrek ağrılarının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
Baklanın diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de romatizam ve siyatik
romatizmaya iyi gelmesidir.
2 Eylül 2019 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar
Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...
-
Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız. Dermatit...
-
Hayatımızı devam ettirmek için en gerekli organlarımız şüphe yok ki duyu organlarımızdır. Özellikle göz bu konuda diğer duyulara göre biraz...
-
Dove Sabun Dove sabun, sadece Türkiye'de üretilen ancak Dünyada ciddi derecede kullanım kitlesine sahip olarak bildiğimiz en...
-
Gastrit ve bitkisel tedavisi Şifalı bitkiler ile gastrite ne iyi gelir, kronik gastrit tedavisi, gastritte iyi gelen bitkiler, çayl...
-
Hem erkekler hem de kadınlarda görülen bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğunun nedenleri, belirtileri… Genellikle genital bölgelerde ağrı ve...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder