1 Eylül 2019 Pazar

Tahinin Faydaları Nedir , Yapılışı ve İçindekiler Nedir

Bu yazımızda pekmez hastalarının vazgeçilmezi olan bir besin maddesi olan tahinin yapılışı ve faydaları hakkında bilgi vermek istiyorum.
Sadece pekmez değil tabi son dönemlerde tatlıların üzerinde kendine yer edinen tahin bakalım nelere faydalı.


Tahin Nasıl Yapılır: Tahin adı verilen besin maddesi susamdan yapılır. Susamın ezilmesiyle meydana gelen bir gıdadır. Susam önce büyük tuz havuzlarına yatırılır. Tuzun suya yoğunluk katması ile birlikte susamın kabukları suyun dibine çöker ve asıl taneler su yüzünde kalır. Bu tuzlu suda bekletme işlemi yaklaşık 8-10 saat sürer.
Su yüzünde kalan taneler önce kurutulur daha sonra ezilerek tahin meydana getirilir. Örneğin nasıl vişne çeşitli işlemlerden sonra meyve suyuna dönüşüyorsa susam da çeşitli işlemlerden sonra sıvı hale gelir. Bu sıvı hal su gibi değildir. Biraz daha yoğun yoğurt kıvamına yakındır. Biraz uzun ve yorucu bir hazırlama safhası olsa dahi tadı için sanırım değer.
Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin hücreleri yeniler. Tahinin ham maddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır. Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır. Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur. C ve B vitaminleri de boldur. Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır. Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür. İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftek içerisinde bulunan kadar protein vardır.
Tahin tek başına tüketileceği gibi bal, pekmez gibi ürünlerle karıştırılıp da tüketilebilir. Özellikle tahin ve pekmezin karışımı çok bilindik bir şeydir. Özellikle kış aylarında bu karışım soğuğa karşı inanılmaz derecede koruma sağlar.
Tahinin Zararları Sakıncaları: Her besinin faydaları olduğu gibi zararı da vardır. Tahin yüksek oranda protein içerdiği için, protein yüksekliği bulunanlar ve kronik böbrek yetmezliğinde protein sorunu olanlar tarafından doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...