Sadece pekmez değil tabi son dönemlerde tatlıların üzerinde kendine yer edinen tahin bakalım nelere faydalı.
Tahin Nasıl Yapılır: Tahin adı verilen besin maddesi susamdan yapılır. Susamın ezilmesiyle meydana gelen bir gıdadır. Susam önce büyük tuz havuzlarına yatırılır. Tuzun suya yoğunluk katması ile birlikte susamın kabukları suyun dibine çöker ve asıl taneler su yüzünde kalır. Bu tuzlu suda bekletme işlemi yaklaşık 8-10 saat sürer.
Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin hücreleri yeniler. Tahinin ham maddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır. Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır. Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur. C ve B vitaminleri de boldur. Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır. Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür. İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftek içerisinde bulunan kadar protein vardır.
Tahin tek başına tüketileceği gibi bal, pekmez gibi ürünlerle karıştırılıp da tüketilebilir. Özellikle tahin ve pekmezin karışımı çok bilindik bir şeydir. Özellikle kış aylarında bu karışım soğuğa karşı inanılmaz derecede koruma sağlar.
Tahinin Zararları Sakıncaları: Her besinin faydaları olduğu gibi zararı da vardır. Tahin yüksek oranda protein içerdiği için, protein yüksekliği bulunanlar ve kronik böbrek yetmezliğinde protein sorunu olanlar tarafından doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder