Bel ağrısı nedir, neden olur, nasıl geçer ve bel ağrısının tedavisi hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum.
Bel Ağrısı Nedenleri: Bel ağrısının pek çok nedeni olabilir. Tüberküloz, brusella gibi hastalıkları, kemik erimesi; kireçlenme, başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler bel ağrısına neden olan önemli hastalıkların başında gelir.
Bel ağrılarının pek çoğu kas kökenlidir. Normalde alışık olmadığınız kadar ağır bir faaliyet sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabilir. Eşya taşımak, bavul taşımak ya da uzun bir yolculuk sonrası beliniz ağrıyabilir ki bu tip ağrılar biraz dinlendikten sonra geçer. Ayrıca mevsim değişiklikleri, rüzgarda kalmak, klima çarpması gibi etkenler de bu kasların tutulmasına ve bel ağrısına yol açabilir.
Bel ağrısına nedenlerinden biri de mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasıdır. Bazı bel ağrılarının nedenleri de psikolojik olup kapsamlı şekilde araştırılmalıdır.
Bel Ağrısı Kimlerde Olur? En çok 35-45 yaşları arasında görülen bel ağrısı kadın ve erkekte eşit oranda ortaya çıkar. 60 yaşın üzerinde kadınlarda bel ağrısı görülme sıklığı artmaktadır. Aşırı kilo alımı, gebelik, uzun süre ayakta durmayı gerektiren durumlar, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyimi ve her iki bacakta uzunluk farkı, bel ağrısı nedenleri olarak sayılabilir.
Bel ağrısına neden olan meslekler de ise karşımıza uzun yol sürücüleri, titreşimli toprak burgu makinesi kullananlar, aşırı ağır yük kaldıranlar, uzun süre tabure ve sandalyede oturmayı gerektiren meslek grubu çalışanları çıkar.
Bel Ağrısı Tedavisi: Bel ağrısı tedavisi, bel ağrısının nedenine, şiddetine, kişinin yaşına ve pek çok özelliğine göre farklı şekilde yapılabilir. Bel ağrısının tedavisinde uzman kontrolünde basit ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler kullanılabilir. Yine tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda fizik tedavi seçenekleri denenebilir. Bunun yanı sıra ağrı bantları, masaj, lokal enjeksiyonlar ve egzersiz de bel ağrısı tedavisinde etkilidir.
Bel Ameliyatı: Eğer bel ağrınız bel fıtığı kaynaklı ise uzman doktor yönlendirmesi ile ameliyat olabilirsiniz. Bel fıtığı ameliyatlarındaki amaç fıtıklaşan diskin temizlenmesi ve sinir üzerindeki baskıyı kaldırmaktır. Açık diskektomi, mikrodiskektomi ve endoskopik şeklinde 3 farklı bel fıtığı ameliyatı yöntemi vardır.
Bel Ağrısından için Öneriler: Sırt ve bel kaslarının güçlenmesi ve ağrıya dayanıklı olması için egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Belinizin ağrımasına neden olacak kadar ağır yük kaldırmamaya çalışın. Obezite ve sigara kullanımının bel ağrısını tetiklediğini unutmayın.
Sitemizde daha önce yer verdiğimiz bel ağrısına ne iyi gelir yazısını okuyarak bel ağrısı için doğal ve bitkisel çözüm önerilerini okuyabilirsiniz.
Bu yazı bel ağrısının sebepleri nedenleri belirtileri ingilizcesi tedavisi ilacı patates suyu nedir neden olur nelerdir sebebi nedeni nasıl geçer olur iyileşir bel ağrısı için ne yapılmalı korse okunacak dua yakı iyi gelen egzersizler yağlar kremler masaj eğilememe tanısı yatak yoga uykusuzluk doktoru duaları fizik tedavi hangi doktor bölüm bakar jel ve ateş bacak ağrısı bandı bantları mide bulantısı öksürük çeşitleri çekenler konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.
Bel ağrıları halk arasında herkesin başına gelen bir durum. Bu yazımızda sizlere doğal tedavi yöntemleri ile bel ağrısından nasıl kurtulursunuz bunu anlatacağım.
Bel ağrısına iyi gelen yiyecekler, bitkiler, ilaçlar, egzersizler hatta değişik tedavi metotları hakkında elimden geldiğince derleme yaptım. Umarım işinize yarar ve bel ağrısını en kısa sürede yok edersiniz.
1) Akupunktur Terapisi: Kronik bel ağrıları çeken kişilere uygulanan akupunktur seanslarının 1-2 sene içerisinde söz konusu kişilerin bel ağrısı şikayetlerini tamamen geçirdiği ortaya çıkmıştır. Akupunkturun meydana getirdiği bu olumlu etkinin bilimsel açıklaması ise şu şekildedir. Sinirleri uyaran akupunktur iğneleri, sinir sisteminin bel ağrısını kesen nörokimyasallar salgılamasını teşvik etmektedir.
3) D vitamini: Kronik kas ağrısı, D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. En önemli D vitamini kaynağı güneş ışığıdır. Bunun haricinde süt ve tahıl, balık ürünlerinde de D vitamini bol miktarda bulunur. D vitamini yönünden zengin beslenmeler bel ağrılarını azaltır.
4) B12 vitamini: B12 vitamini, bel ağrısı azaltma etkisi olan önemli bir vitamin çeşididir. B12 eksikliği çeken kişilerin bel ağrıları şiddetli seyretmektedir. B12 yönünden zengin bir beslenmeye sahip olmanız gerekiyor.
5) Magnezyum: Vücuttaki 300′den fazla biyokimyasal reaksiyonda etkili olan magnezyum, vücudun kas ve sinir hücrelerinin sağlıklı faaliyet göstermelerini de sağlar. Yeteri derecede magnezyum alan kişilerde bel ağrısı seyrek olur.
6) Aksöğüt Kabuğu: Aksöğüt Kabuğu vücutta aspirin benzeri doğal bir etki yapmaktadır. Bu etkinin nedeni, Aksöğüt Kabuğunda bulunan salisinle adı verilen bir madde olup salisilik asidin bir türevidir. Bu maddenin bel ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
7) Yoga Tedavisi: Yoga sadece vücuda esneklik ve dayanıklılık kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda kronik bel ağrılarına da iyi gelir. 20 haftalık bir yoga antrenmanı neticesinde bel ağrılarınız önemli ölçüde azalacaktır.
8) Nefes Teknikleri: Zihin-beden bağlantısını kullanarak yapılan nefes alma teknikleri, bel ağrısını azaltmada oldukça etkilidir. Nefes alma tekniklerini artık bir çok web sitesindeki kaynaklardan ücretsiz elde edebilmek pekala mümkündür. Ortalama olarak 6-8 hafta (12 seans) süren nefes egzersizleri neticesinde vücutta ağrılara neden olan stres birikimi büyük ölçüde yok olmaktadır.
9) Masaj Terapisi: Birçok kişiye, bel ağrıları nasıl geçer diye sorduğumuzda ilk aldığımız cevap hiç şüphesiz masaj yoluyla olmaktadır. Masaj terapisi, ağrı geçirmek amacıyla insanların en yaygın kullandıkları doğal terapi yöntemidir.
10) Bel Ağrısı için Egzersizler: Bel ağrılarını geçiren 3 farklı egzersizi sizlere anlatmak istiyorum.
Egzersiz 1: Sırt üstü uzanın, dizlerinizi kırın ve ayak tabanınız yere değsin. Bu pozisyonda karın kaslarınızı sıkıp 10 saniye bekleyin. Egzersizi 10 kez tekrarlayın.
Egzersiz 2: El ve dizlerinizin üstünde durun. Dizleriniz tam kalçalarınızın, elleriniz ise tam omuz hizasında olmalı. Bir elinizi ileri doğru uzatırken çaprazda bulunan bacağınızı geriye doğru uzatın ve 10 saniye kadar bekleyin. Yani sağ elinizi ileri uzatırken sol bacağınızı arkaya doğru esnetin. Aralarda 10’ar saniye dinlenebilirsiniz.
Egzersiz 3: Yüz üstü uzanın ve ellerinizi alnınızın altına koyun. Bacaklarınızın arasında 20 santim olmalı. Bu pozisyonda iken tek bacağınızı yerden yaklaşık 10 santim kaldırarak 10 saniye kadar havada bekletin. Diğer bacağınızla hareketi tekrarlayın. Bu hareketi her bacak için 10 kez yapmanız yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder