30 Temmuz 2019 Salı

Susamın Faydaları Nelerdir? Susam yemenin faydaları

Susam görünürde küçük olabilir, ancak sağlık için susamın faydaları oldukça büyüktür. Şeker hastalığını önler, kan basıncını düşürür, kanserleri engeller, güçlü kemikler oluşturur ve kalp sağlığını iyileştirir.

Ayrıca, uyku bozukluklarının tedavisinde, sindirim sisteminin sağlıklı hale gelmesinde, iltihabın azaltılmasında, solunum sağlığının güçlendirilmesinde ve diş bakımı uygulamalarında yardımcı olur. Kan dolaşımını iyileştirmesi, depresyonu ve kronik stresleri ortadan kalması da susamın faydaları içindedir.

Susamın Faydaları

  • Susam tohumları muhtemelen insanlığın bildiği ilk yağlı tohumlardan biridir.
  • Susam bitkisi Pedaliaceae ailesine ait çiçekli bir bitkidir. Tüm tohumlar arasında en yüksek yağ içeriğine sahiptir.
  • Bu tohumlar çiğ veya kurutulmuş formda veya kavrulmuş aperitifler olarak tüketilebilir. Mutfaktaki bileşenler olarak kullanılırlar.
  • Kuru kavrulmuş susam tohumu, zeytinyağ ile, Orta Doğu’da popüler olan ‘Tahin’ olarak bilinen ince, açık kahverengi bir macun haline getirilir. Avrupa’da margarin üretiminde yaygın olarak kullanılırlar.
  • Susam tohumlarının beyaz, siyah ve kahverengi tohum gibi çeşit çeşitlerine bağlı olarak birkaç çeşidi vardır.
  • Beyaz susam tohumları siyahlardan daha yüksek demir içeriğine sahiptir ve çoğunlukla gıdalardaki veya yağ formundaki maddeler olarak kullanılırlar.
  • Siyah susam tohumları daha lezzetlidir. Beyaz veya kahverengi susam tohumlarından daha güzel bir aromaya sahiptir. Daha çok ilaçlarda kullanılır. Beyazlardan %60 daha fazla kalsiyum içerirler

  • Protein Deposudur

    Susamlar yüksek kaliteli protein içerir. 4.7 gramlık protein, bir tohumun yüzde 20’sini oluşturur.

    Diyabetin Önlenmesine Yardımcı Olur

    Susam içerisinde magnezyum ve diğer çeşitli besin maddelerini bulunur. Susam yağı diyabeti önlemek için tavsiye edilmiş ve aynı zamanda hipersensitif diyabetlerde plazma glikozunu artırabilir.

    Kan Basıncını Düşürür

    Susam yağının kan basıncını düşürdüğü bilinmekte. Susam tohumları, magnezyumla dolu olup, düşük kan basıncına yardımcı olan önemli bir besin maddesidir.

    Kolesterolü Düşürür

    Susam, kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Çünkü kolesterol üretimini bloke edip durdudan fitosteroller içerir. Siyah susam tohumu içerisinde fitosteroller olduçka yüksektir.

    Sindirime Faydalıdır

    Yüksek lif içeriğine sahip olması ile birlikte bağırsakları iyileştirmesi susamın faydaları arasında.

    Cilde Faydaları

    Susamdaki yüksek çinko oranı, cilde daha fazla elastikiyet verir ve vücutta zararlı dokuları onarmaya yardımcı olan kolajen üretimini sağlar. Susam yağının düzenli kullanılması ise cilt kanserini azaltabilir.

    Kalp Sağlığını Artırır

    Susam tohumu yağı, antioksidan ve antiinflamatuar bileşik olan sesamol ile aterosklerotik lezyonları önleyerek kalp sağlığına yardımcı olması susamın faydaları arasında yer alıyor.

    Anksiyetenin Ortadan Kalkmasına Yardım Eder

    Susam, stres gidermeye yardımcı olan magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir. Susam ayrıca ağrıyı azaltan, iyi ruh haline ve derin uyku uyumanıza yardımcı olan serotonin (mutluluk salgısı) üreten sakinleştirici vitaminler olan tiyamin ve triptofanı da içerir.

    Anemiyi Hafifletir

    Siyah susam tohumu özellikle demir açısından zengindir. Anemi ve halsizlik olanlar için şiddetle tavsiye edilir.

    DNA’yı Radyasyon Hasarından Korur

    Susam tohumu ve yağının radyasyona bağlı DNA hasarına karşı koruma göstermiştir.

    Artriti Önler

    Susamdaki yüksek bakır içeriği, eklemlerde oluşan iltihabı önler ve hafifletir ve kemikleri, eklemleri ve kan damarlarını güçlendirir.

    Karaciğerinizi Alkolden Korur

    Susam, alkolün karaciğeriniz üzerindeki zararlı etkilerine karşı sizi korur. Karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

    Kırışıklıkları Önler

    Susam yağı, güneşte bulunan ve zararlı olan ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önler, böylece kırışıklıkların oluşmasını ve pigmentasyonu engeller.

    Kemiklere Faydaları

    Bir avuç içi kadar susamda bir bardak sütten daha fazla kalsiyum bulunur. Ayrıca yüksek çinko maddesi, kemikteki mineral yoğunluğunu artırır.

    Bebeklere Faydaları

    Bir susam yağı masajı bebeklerin büyümesini arttırır ve rahat uyku uyumasını sağlar. Bir bebeğin derisinde, özellikle de bezin bulunduğu yerde meydana gelen kızarıklıkları geçirmek için susam yağı sürebilirsiniz.

    Ağız Sağlığına Yararları

    Binlerce yıldır ağız sağlığı için diş plağını azaltmak, dişlerini beyazlatmak ve genel sağlığı arttırmak için susam kullanılır.

    Solunum Sağlığı Üzerine Etkileri

    Susamda bulunan magnezyum sayesinde hava yolu spazmı ve astımı önleyip solunum bozukluklarını gidermeye yardımcı olması susamın faydaları arasındadır.

    Saça Faydaları

    Susam yağı sağlıklı bir saç derisi için gerekli olan besin maddeleriyle doludur. Umarız susamın faydaları sağlığınızı iyileştirmek için yararlı olmuştur.

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...