27 Temmuz 2019 Cumartesi

K Vitamini Nedir Faydaları Nelerdir , Bulunduğu Besinler

Hasta olduğum zamanlar en çok araştırma yaptığım konular genellikle vitaminler ve mineral çeşitleri oluyor. Yorgan döşek grip ile uğraştığım bugün K vitaminini araştırmak ve sizlere tanıtmak istedim.
Yazımızda k vitamininin faydaları ve özelliklerini, k vitamini bulunan ve içeren besinleri, ayrıca k vitamini eksikliği ve fazlalığında oluşan hastalıkları anlatmaya çalıştım.


K Vitamini Nedir? Vitamin K, naftokinonlar olarak bilinen, kimyasal olarak ilişkili yağda çözünür bileşiklerin bir grubunu kapsayan çatı terimidir. Bu grup, K, K1, K2 ve K3 vitaminlerini içerir. Vitamin K1, doğal K vitamini şeklidir; Bitkilerde bulunur ve insanlar tarafından besinlerle elde edilen birincil K vitamini kaynağıdır.
K Vitamininin Faydaları: K vitamini sağlık açısından şu konularda oldukça faydalıdır.
Kan Pıhtılaşması: K Vitamininin en önemli yararı kanı pıhtılaştırmasıdır. Kan pıhtılaşması oldukça önemli bir durumdur. Pıhtılaşması az olan kan, herhangi bir kanama sonucunda, daha geç durdurulur.
Menopoz: Sadece kadınlarda görülen menopoz, sonlanırken bile kadınlara zarar vermektedir. K Vitamini, menopoz sonrası kemik kaybını engellemeye destek olmaktadır.
Prostat Ve Karaciğer Kanseri: Günümüzde sık rastlanan, prostat ve karaciğer kanseri, bir çok kişinin sorunudur. K vitamini bu hastalıkları önlemede önemli bir yere sahiptir. Ayrıca karaciğerdeki yağlanmayı ve büyümeyi önleyici bir göreve sahiptir.
Kemikler: İnsan vücudunda kemiklerin sağlığı oldukça önemlidir. K Vitamini kemiklerimizin çatlamasını ve kırılmasını önlemektedir.
Kalp Damar Sağlığı:  K Vitaminin diğer bir yararı ise, kalsiyumun damarlardan atılmasını sağlamaktır. Bu durum kalp sağlığı için çok önemlidir.
K Vitamini Bulunan Besinler: Genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, marul, maydanoz, lahana, yeşil biber, karnabahar, yeşil domates, bezelye, ıspanak, fasulye, kabak gibi sebzelerde oldukça boldur. Bu besinlerin dışında, şalgam, brokoli, kuşkonmaz, peynir, karaciğer, kivi, soya fasulyesi, bamya, tereyağı, havuç, yumurta sarısı, buğday kepeği, yeşil çay, patates, yoğurt, yaban mersini gibi besinlerden de K Vitamini almak mümkündür.
Günlük K Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır? Bebekler, çocuklar ve yetişkinler için 3 farklı başlıkta incelenebilir.
Bebekler için günlük k vitamini ihtiyacı: 0 – 6 aylık: 2.0, 7 – 12 aylık: 2.5 mikrogram.
Çocuklar için günlük k vitamini ihtiyacı: 1 – 3 yaş: 30, 4 – 8 yaş: 55, 9 – 13 yaş: 60 mikrogram.
Yetişkinler için günlük k vitamini ihtiyacı: 14 – 18 yaş arası: 75, 19 yaş ve sonrası: 90 mikrogram.
K Vitamini Eksikliği: K Vitamini eksikliğinde, kanın pıhtılaşmasının gecikmesi, kemik sağlığının azalması ve karaciğer fonksiyonlarının bazılarını yerine getirememe gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. K Vitaminin eksikliğinin en önemli sebebi bağırsak sorunları olabilir. Çünkü bağırsakta bulunan yararlı bakteriler hem K Vitamini emilimini kolaylaştırır hemde K Vitaminini üreterek katkıda bulunur.
K Vitamininin Zararları: Bu vitaminin yan etkileri için şu bilgileri verebiliriz; Oral yolla alınan K vitamininin dozu önemlidir. K vitamini antiasit, antibiyotik, kan inceltici, aspirin veya kanser ilaçları ve kolesterol ilaçları gibi pek çok ilaçla etkileşime girebilir. K vitaminini, doktorunuz önermeden asla kullanmamalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...