6 Temmuz 2019 Cumartesi

Sindirime İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Sindirime İyi Gelen Bitkiler

İşte Sindirime İyi Gelen Bitkiler

Sindirime İyi Gelen Bitkiler,Tarihin başlangıcından bu yana, bir çok bitki hastalıkları iyileştirmek amaçlı kullanılmıştır. Özellikle geleneksel Çib tıbbında bitkilerin çoğu tedavi amaçlı kullanılmışlardır. Yıllar boyu edinilen tecrübeler sonrasında, sindirime ve sindirim bozukluklarına iyi gelen bitkiler tanınmış ve kategorize edilmişlerdir.
  1. Sindirime iyi gelen bitkiler
Zencefil
Zencefil, keskin ve kekremsi bir aromaya sahip bir bitki türüdür. Mide bulantısına iyi gelmesi ile bilinen bu bitkinin genellikle çayı tüketilmektedir. Çeşitli kanser tedavilerinde zencefil çayı içmenin ya da çiğ zencefil çiğnemenin hastalara iyi geldiği tespit edilmiştir.
Mayıs 2013’te Nörogastroenteroloji dergisinde yayımlanan bir araştırmada, zencefil tüketiminin kemotrapi tedavisi gören kanser hastalarında mide bulantısına iyi geldiği ortaya konulmuştur.
Ocak 2006’da Azerbaycan Gebelik ve Jinekoloji dergisinde yayımlanan bir başka çalışmada ise, zencefilin hamilelik dönemi mide bulantısı ve kusmalarına iyi geldiği tespit edilmiştir.
Bir çok uzman mide boşalması ve mide bulantısı için zencefil tüketimini önermektedir.
Zerdeçal
Sıklıkla görülen sindirim problemlerine iyi gelen bir diğer bitki ise zerdeçaldır. Zerdeçalın içerisindeki aktif bileşen olan kürkümin maddesi bu bitkiye sarı rengini veren maddedir. Zerdeçal, geleneksel Çin tıbbında sindirime ve karaciğer fonksiyonlarına iyi geldiği için sıklıkla kullanılmış bir bitkidir. Dünya sağlık organizasyonu, mide gazı, reflü ve atonik sindirim güçlüğü gibi rahatsızlıkların tedavisinde kürkümin kullanımını desteklemektedir.
Yapılan araştırmalarda zerdeçalın anti inflamatuvar etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu bitki ülseratif kolitin tekrarlanmasını engelleyici özelliğe de sahiptir. Bilimsel çalışmalar sonucunda zerdeçalın sindirime ve sindirim sistemi problemlerine bir çok yönden iyi geldiği ortaya konulmuştur.
Zerdeçalın ülseratif kolit tedavisinde kullanımı için önerilen günlük dozaj 2 gramdır.
Zerdeçal bitkisi bazı kişiler için etkili bir tedavi yöntemi olsa da, kullanımı herkes için tam olarak güvenli değildir. Safra kesesi rahatsızlıklarını kötüleştirebilen, mide fesadına neden olabilen ve GERD hastalığının semptomlarını ağırlaştırabilen etkilere sahip olan zerdeçalın kullanımından önce, mutlaka bir doktora danışılması önerilir.
Boğa Dikeni
Kökeni Avrupa’ya dayanan boğa dikeni, uzun yıllar boyunca besin maddesi ve ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu bitki, alkolik hepatit, karaciğer sirozu, karaciğer zehirlenmesi ve viral hepatit gibi hastalıkların tedavisi ile karaciğeri toksik maddelerin zararlarından koruma amaçlı kullanılmaktadır.
Boğa dikeni, sindirimi ve metabolizması yavaş olan kişilere karaciğer hücrelerinin sağlığını koruması açısından önerilmektedir. 60 gün boyunca günde 175 200 miligram arasında tüketilmesi önerilen boğa dikeni bitkisi, kapsül formunda kullanılmaktadır. Bu kullanımın karaciğer hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. Fakat boğa dikeninin karaciğere yararları hayvanlar üzerinde kanıtlanmasına rağmen insanlar üzerinde hala tam manası ile kanıtlanamamıştır.
Genel olarak boğa dikeni, kolay sindirilebilen, kan şekerini düşürmeye meyilli bir bitki türüdür ve kullanmadan önce bir doktora danışılması önerilir.
Kaygan Karaağaç
İsminden de anlaşılacağı üzere, kaygan karaağaç jel yapıda müsilaj (zamk) isimli bir madde içerir. Bu madde yemek borusunu kaplayan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde sindirim sistemi ile ilgili bazı hastalıkların tedavisini olumlu yönde etkileyen kaygan karaağaç bitkisi, medikal marketlerde kapsül, tentür, pastil ya da çay şeklinde bulunabilir ve sindirim gerilimini azaltmak için kullanılır.
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezinden yapılan açıklamalarda, kaygan karaağacın kullanım dozajının bu ürünün hazırlanış şekline göre değişebileceği söylenmiştir. Tipik dozaj günde 3 kere 2 fincan sıcak su içerisine 4 gram toz kaygan karaağaç şeklinde ya da 4 ile 8 hafta arasında bir süre boyunca günde 3 yada 4 kere 400 500 miligram arasında değişen kapsüller biçimindedir.
Kaygan karaağacın çok ciddi yan etkileri olmadığı bilinse de, yemek borusunu kaplama özelliği çeşitli ilaçların emilimini azaltabilir. Bu nedenle başka ilaç ya da ilaçlar kullanan hastalarda, kaygan karaağaç bitkisinin kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. Hamilelik ya da emzirme dönemindeki kadınların, bu bitkiyi kullanmadan önce bir doktora ya da sağlık uzmanına danışmaları önerilir. Bitkinin işe yaradığı tecrübe yolu ile çok kez kanıtlanmış olsa da bu durumu destekler nitelikte bir bilimsel çalışma henüz sonuçlanmamıştır.
Ananas Özütü
Ananas, mide bozulmasına iyi geldiği bilinen bir meyvedir. Meyvenin içerisinde, sindirime yardımcı olan, mide ekşimesi ve hazımsızlığa iyi gelen sindirim enzimleri bulunmaktadır. Çoğu alternatif tıp uzmanı ananasın özütünden elde edilen bromelain maddesinin (sindirim enzimlerinden bir tanesi) kullanımını çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için önermektedir. Ananas meyvesinin artrit ve kas ağrılarını tedavi edici anti inflamatuvar özelliklere sahip olduğu konusunda da kanıtlar vardır.
Yüksek dozlarda tüketilen bromelain mide fesadına neden olabileceği gibi, maddenin kanamayı arttırıcı özellikleri nedeni ile ameliyata girecek hastaların operasyondan en az 2 hafta öncesinden itibaren bu maddeyi kullanmayı bırakması önerilmektedir.
Probiyotikler
Probiyotikler, sindirimi düzenlemeye yardımcı olduklarından, marketlerde sıklıkla karşımıza çıkan ürünlerdir. Antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisinde kullanılan bu maddeler sindirime de iyi gelmektedirler.
  1. Sindirime İyi Gelen Besinler
Süt
Süt içmenin mide yanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Sütün mide asidine karşı mide duvarlarını koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir.
Bal
Geleneksel tıplarda da kullanılan bal, mide yanmasını iyileştirici özelliklere sahip bir besindir. Üst gastroözofajeal geçişi kaplayan bu besin maddesi, mide asidinin yemek borusundan yükselmesini engellemeye yardımcı olur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...