4 Temmuz 2019 Perşembe

Süt Kaymağının Sağlığa , Cilde Faydaları


Kaymağın Sağlığa Faydaları

 

Kaymak ya da diğer adıyla süt kaymağı, sütteki yağın yoğunlaştırılması ile elde edilir ve oldukça lezzetli bir süt ürü olmasının yanı sıra insan vücuduna birçok faydası bulunur. Kaymak yapında kullanılan süt kaymağın tadını belirler ve bu sayede her kaymağın kendine özgü bir tadı olur. Ülkemizde iki genellikle içi çeşit kaymak üretilir. Bunlardan biri inek sütü kullanılarak yapılan normal kaymaktır, diğeri ise manda sütü kullanılarak yapılan Afyon Kaymağıdır. Fakat bunların ikisi de sadece kaymak olarak adlandırılır.
Türkiye Gıda Kodeksi Kaymak ve Krema kurumunun tebliğ ettiği bilgilere göre; Normal bir kaymağın ideal süt yağı oranı, ağırlık olarak en az %60 olmalıdır. Afyon kaymağı tamamen manda sütünün tekniğine göre uygun olan ısıl işlemlerden geçirilmelidir. Yani 92 derecen az bir sıcaklıkta 2 dakika süre ile bu işlem uygulanmalıdır. Daha sonra tekniklerine uygun bir şekilde soğutularak elde edilmelidir. Bu nedenle Afyon kaymağı da tıpkı normal kaymak gibi ağırlıkça en az %60 süt yağı oranı içermelidir. Genel olarak klasik yöntemlerle hazırlanan kaymaklar ülkemizde kahvaltı sofralarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca bu kaymak ülkemizin her yerinde kahvaltılık olarak tüketilir ve birçok satış noktasında tüketiciye sunulmaktadır. Afyon kaymağı Afyonkarahisar iline özgü bir çeşittir ve tamamen manda sütü kullanılarak üretilir. Afyon kaymağı ülkemizde çok meşhurdur fakat biraz sıkıntılı bir kaymak türüdür. Bunun başlıca nedeni ise raf ömrünün çok kısa olmasıdır. Farklı paketleme ve depolama işlemleri uygulayarak raf ömrü uzatılabilmektedir. Bu süre normal buzdolabı koşuşlarında hesaplanırsa 5 günü geçmemelidir ve sadece kış aylarında maksimum 7 gün sürmektedir.
Kaymak analizlerinde kullanılmakta olan besiyer ve diğer malzemeler DiaTek tarafından kolayca temin edilebilmektedir. Kaymağın üretimi esnasında oluşabilecek kontaminasyonların engellenmesi için yüzey ve havadaki mikrobiyal yükünün azaltılması gerekir.
Evde yapılan kaymaklar markette alınan kaymaklara göre 10 kat daha faydalıdır. Hatta market kaymakları faydadan çok zarar verebilir. Evde kendiniz kaymak yapmak için genelde süt krema ve nişasta kullanılmaktadır. Ayrıca hem katıksız hem de pratiktir. İsteğe göre mısır nişastası kullanılabilir. Öncelikle tencereye sütü, süt kremasını, ve nişastayı koyun ve mikser yardımıyla karıştırın. Orta derece ateşte kaynatın ve kaynatırken de sürekli karıştırmaya devam edin ve pişine kadar bu işlemi devam ettirin. Sonra mümkünse cam bir kaba boşaltın ve üzerini streç film ile sarın. Daha sonrada buzdolabına koyup soğumasını bekleyin, hepsi bu kadar.

Kaymağın İnsan Vücuduna Sağladığı Faydalar

Kaymak özellikle cilt sağlığı için çok önemlidir. Cilt sağlığınızı düşünüyorsanız bildiğiniz diğer tüm yöntemleri unutun. Şimdi kısaca kaymağın faydalarını inceleyelim.

Şişkinlik Giderici

Süt kaymağı özellikle vücutta oluşan şişkinlikler için ideal bir çözüm yöntemidir. Genellikle kulakta ve ağızda oluşan şişkinler başta olmak üzere vücudun neresinde olursa olsun şişkinlikleri yok eder. Bunun için yapmanız gereken şişkinlik oluşan yere kaymağı kalın bir tabaka şeklinde krem gibi sürmektir. Bu işlemi yaptıktan sonra 20 dakika bekletin ve ılık suyla iyice yıkayın. Düzenli uygulama sayesinde bir haftada inanılmaz sonuçlarla karşılaşacaksınız.

Güç Veriyor

Kaymak insan vücuduna inanılmaz derecede kuvvetvermektedir. Bu etkiyi yükseltme için, içine bir miktar bal veya hurma koyabilirsiniz. Bu sayede gün içerisinde size gerekli olan enerjiyi yakalamış olacaksınız.

Diş Çıkaran Çocuklara İyi Geliyor

Kaymak yeni diş çıkaran çocukların daha hızlıdiş çıkarmasına yardım ediyor. Bunun için tek yapmanız gereken kaymağı çocuğun dişlerine sürmek. Bu işlemi düzenli olarak gerçekleştirdiğinizde çocuklarınızın daha erken diş çıkarmasına yardımcı olursunuz. Çünkü kaymak tıpkı yoğurt gibi bakteriler ile savaşı ve diş sağlığına inanılmaz katkılarda bulunur.

Balgam Sökücü Bir Etkisi Vardır

Kaymak söktürücü etkiye sahip bir besin olduğu için balgamsıkıntısı çekenlere bu konuda çok yardımcı oluyor. Tek yapmanız gereken sütkaymağına biraz kekik veya çam balı ekleyip bunu afiyetle tüketmenizdir. Bu işlem kısa vadede size balgam sıkıntısından kurtulma imkânı sağlayacaktır.

Mide Düzenleyicidir

Kaymak mide ve sindirim sistemi için çok önemlidir. Bir miktar bak ile karıştırılıp düzenli tüketim yapılırsa gıdaların hazmedilmesi kolaylaşır ve mide doğaldengesine kavuşur. Ayrıca kaymağa çam balı veya kekik karıştırıp düzenli olarak tüketirseniz, gastrit ve mide ülseri gibi hastalıklara yakalanmaz riskiniz azalır. Bu işlemi aç karına yapmanız daha çok etki sağlayacaktır.

İdrar Söktürücü

Bu etkisinden faydalanmak için kaymağa az miktarda bal ekleyip tüketiniz. Bu işlem idrar yolu enfeksiyonları da dahil sizi bir çok hastalıktan koruyacaktır. Ayrıca idrar akışını hızlandırır.

Mesane Ve Böbrek Kumları

Kaymağa biraz bal ekleyerek düzenli tüketim yapmanız halinde, böbreklerde ve özellikle mesanede oluşan taş ve kumların temizlenmesine katkı sağlayabilirsiniz. Kaymağın bu tür hastalıklarla savaştığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Diş Temizliği

Kaymak diş temizliği ve diş sağlığı açısından bulunmaz bir velinimettir. Az miktarda bal karıştırıp bu karışımla dişlerinizifırçalarsanız hem dişleriniz tertemizolur hem de diş etleriniz ve dişleriniz kuvvetlenir.

Yara Kremi

Kaymak doğal bir yarakremidir. Bal ile karıştırıp yara olan kısma sürmeniz yeterlidir. Bu işlem deride oluşan yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda yaradan ötürü oluşan ağrıları da en aza indirecektir.

Sinir Yatıştırıcı

Kaymağı ıhlamur balı ile karıştırıp düzenli olarak tüketirseniz, hem sinir sistemi bundan olumlu etkilenir hem de daha sakin ve stresten uzak gün geçirmenize yardımcı olur. Ayrıca bu sakinleştirici etkisi oku problemi olan insanlar içinde uygulanabilir. Aynı karışımı gece yatmadan önce tüketmeniz halinde uyku problemleri ortadan kalkar ve deliksiz bir uyku sunar.

Cilt Kremi

İnsanların genel sağlığı açısından birçok faydasağlayan kaymak özellikle cilt sağlığı için çok büyük etkilere sahiptir. Cildinizin nemlenmesini ve parlaklık kazanmasını sağlar. Özellikle hassas ve kuru bir cilde sahipseniz kaymakla yapılan maskeler tam sizin için.
Kaymak kozmetik sektöründen yıllardır yaygın olarak kullanılmakta, buda kaymağı cilde ne kadar faydalı olduğunun basit bir kanıtıdır.

Peki Kaymak Cilde Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?

  • Aşırı kuruluk ve pullanmayı ortadan kaldırır.
  • İnsan cildini içten besler ver nemlenmesine yardımcı olur
  • Cildi yumuşatır ve pürüzsüz görünmesini sağlar
  • Cildinizin rengini bir ton arttırarak solgun cilt yapısına sahip insanlara bu konuda yardımcı olur
  • Vücutta bir peeling etkisi yaratır ve bu sayede derinin üst tabakasında oluşmuş olan ölü hücreleri temizler
  • Deri hücrelerinin yenilenmesini destekler
  • Cildi sıkılaştırır ve vücudun esnemesine yardımcı olur.
  • Yaşlanma ile gelen kırışıkları en aza indirir
  • Cilt üzerinde oluşan yara bereleri hızlı bir şekilde iyileştirir
  • Cildi olabildiğinde hızlı bir şekilde onarır
  • Ciltteki gözenekleri açarak hava almasına yardımcı olur.

Süt Kaymağı Maskesi Nasıl Yapılır?

Pürüzsüz ve canlı bir cilt için yapmanız gerekenler;
  • Bir tatlı kaşığı kadar süt kaymağını bir tatlı kaşığı kadar bal ile karıştırın
  • Yaptığınız karışımı cildinize masaj yaparak uygulayın
  • Ortalama 20 dakika gibi bir süre bekletin ve cildinizi ılık su ile iyice yıkayın
  • Sürdüğünüz maskenin kokusu size ya da çevrenizdekilere rahatsızlık veriyorsa uygulama süresini 20 dakikadan 10 dakikaya düşürebilirsiniz.
Bu uygulamayı haftada iki defa düzenli olarak uygularsanız daha kesin sonuçlar alırsınız.

Süt Kaymağı Zararları

Süt kaymağı doğal olduğu sürece insan bünyesine herhangi bir yan etki veya sağlık sorunu yaşatmaz. Aşırı tüketim yapılması önerilmez. Evde kendiniz yaptığınız kaymakları gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Fakat fabrika kaymakları size ciddi zararlar verebilir. Özelikle tarihi geçmiş kaymaklar mide bulantısı ve kusma gibi sorunların dışında zehirlemeye bile yol açabilir.

Süt Kaymağının Besin Değerleri

Süt kaymağının 100 gramı 140 kalori içermektedir. Ayrıca toplamda 15 gr Yağ, 45 mg Kolesterol, 5 mg Sodyum içerir. Süt kaymağı karbonhidrat, lif, şeker ve protein içermez.

Öneriler

Süt kaymağı sadece evde hijyenik koşullarda yapılırsa maksimum etki sağlar. Fabrikasyon ürünlerinin içeriğindeki vitamin değerleri çok daha düşüktür bu nedenle evde yapılan kaymaklar tercih edilmelidir.



Süt Kaymağının Cilde Faydaları

 
Kadınlar güzelliklerini korumak için çeşitli doğal yöntemlerden yararlanmayı seviyorlar. Hem doğal, hem de ekonomik olan bu yöntemler cildin beslenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Bitkisel cilt bakımı yapmak isteyenler için çeşitli bitkilerle ve ürünlerle hazırlanan cilt maskeleri ile cildin nemlenmesini ve yaşlanma etkilerinin gecikmesi mümkün oluyor. Suna Dumankaya doğal cilt maskeleri arasında süt ürünleri kullanılarak yapılan birçok tarif veriyor. Doğal ürünler ve bitkisel cilt bakım maskeleri önerileri için Suna Dumankaya’ya çok teşekkür ediyoruz.

Bazı yörelerde uzun yıllardan beri kadınların ince kırışıklıklarını yok etmek, kırışıklığı önlemek için yüzlerine taze sütün kaymağını sürdükleri biliniyor. Kırışıklıklara taze süt kaymağı ile hazırlanan maskeleri uygulayarak cildi nemlendirmesi ve beslenmesi sağlanıyor. Aşağıdaki maskeleri hazırlayarak yüzünüze sürüp, streç film kapatarak bir süre bekledikten sonra yıkamak cildi nemlendirir. Ancak hassas ve sivilceli cildi olanlar doktora danışmadan uyguladıkları yöntemlerin ciltlerine zarar getirebileceğini bilmeleri gerekmektedir.  Bu nedenle kişilerin dermatolog tavsiyesiyle, kozmetik ürünleri kullanmaları daha yararlı olacaktır.
Genel sağlığımız için bir çok faydası olan süt kaymağı, cildimiz için de yararlı bir gıda. Cildi yumuşatması ve nemlendirmesi özellikleri ile ön plana çıkan süt kaymağı, özellikle kuru ve duyarlı cilt yapısına sahip kişilere öneriliyor. Diğer naturel ve kozmetik ürünlerde olduğu şeklinde, süt kaymağı da düzenli kullanım sonucunda ciltte gözle görülür pozitif yönde sonuçlar doğuruyor.Yaşlanma ile cilt üzerindeki etkilerini yavaşlatması, cildi nemlendirmesi ve diri bir görünüm kazanmıştırması bunlardan bir tek birkaçı. İşte bir oldukça kozmetik ürününün içerisinde yer edinen süt kaymağının ciltteki öteki olumlu tesirleri.


  1. Süt kaymağı, özellikle kuru ve hassas ciltler için çok yararlıdır, aşırı kuru olan cildi nemlendirir, pullanmayı ve tahrişi önlemektedir.
  2. Cildi içten besleyerek nemlenmesini sağlar.
  3. Cildi yumuşatır, daha diri ve pürüzsüz görünmesine destek sunar.
  4. Cilt rengini güzelleştirir, solgun ciltlerin daha canlı görünmesini sağlar.
  5. Peeling tesiri yaratarak cildin en üst tabakasında biriken ölü cilt hücrelerini atar.
  6. Hücre yenilenmesine destek verir.
  7. Cilde esneklik kazandırarak cildin sıkılaşmasını sağlamaktadır.
  8. İnce kırışıklıkların görünümünün azaltılmasında kullanılır.
  9. Ciltteki yaraları hızlı bir halde iyileştirmektedir.
  10. Sivilce izleri için süt kaymağı maskesi uygulanabilir.
  11. Cildi kısa zaman da onarır.
  12. Çeşitli sebeplerden ötürü uzun süre bakım yapılmayan ciltler için “acil çözüm” olarak uygulanabilir.

Süt Kaymağı ile Hazırlanabilen Maske Tarifi


Canlı ve pürüzsüz bir cilt için; 1 tatlı kaşığı taze süt kaymak ile 1 tatlı kaşığı süzme balı karıştırın. Karışımı cildinize sürün, yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra cildinizi soğuğa yakın ılık su ile yıkayın ve kurulayın. Maskenin kokusu sizi çok rahatsız ederse eğer bekleme süresini 10 dakikaya düşürebilirsiniz. Bu uygulamayı düzenli bir halde haftada minimum iki kere uygulayabilirsiniz. Bu maske hem de yıpranmış ve bakımsız görünen ciltlerin hızla onarılmasına ve kırışıklıkların azalmasına destek sağlar.
Kuru bir cildiniz varsa süt kaymağı maskesi ile cildinizi naturel bir yöntemle nemlendirebilirsiniz. Bunun için; 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1 çorba kaşığı taze süt kaymağı iyice karıştırın ve cildinize uygulayınız. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra cildinizi soğuğa yakın ılık su ile sudan geçirin ve kurulayın. Cildiniz aşırı kuru ise bu uygulamayı hafta üç defa yapmanız yararınıza olacaktır. Düzgüsel bir cilt yapısına sahipseniz maskeyi haftada bir kere yaparak cildinizi naturel yollarla nemlendirmiş olursunuz.
Cildinizi beslemek ve yumuşatmak istiyorsanız, 2 çorba kaşığı yulaf ununu 2 bardak su içerisinde pişirin ve daha sonra süzün. Süzdüğünüz suyu daha sonrasında kullanmak üzere bir kenara koyun. Pişirdiğiniz yulafı 3 çorba kaşığı taze süt kaymağı ile macun kıvamına gelene kadar karıştırın ve ondan sonra cildinize sürün. 20 dakika bekledikten sonrasında, cildinizi daha önce kenara koyduğunuz yulaf suyu ile temizleyin peşinden da bir miktar içme suyu ile sulandırdığınız sütle cildinizi durulayın.


Cildi Besleyici Maske
Malzemesi: 2 çorba kaşığı yulaf unu, 2-3 çorba kaşığı süt kaymağı, 2 bardak an su veya yağmur suyu, ayrıca 2 ölçü süt, 4 ölçü su
Yapılışı: Yulaf 2 bardak su ile bulamaç gibi pişer, sonra süzülür. Süzülen su ilerde kullanılmak üzere bir kenara konur. Yulaf bulamacı çiğ sütün kaymağı ile yumuşak bir macun haline getirilerek yüze ve boyuna sürülür, 20-25 dakika sonra yüz önce süzülen yulaf suyu ile, sonra da sulandırılmış süt ile çalkalanıp kurutulur. Bu maske cildi hem besler hem de yumuşatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...