24 Temmuz 2019 Çarşamba

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlundan Egzama için Kür

Egzama, bağışıklık sistemi ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Ve günlük yaşamamızda hareketlerimizi engelleyen bir durumdur. Hem görüntüsü ile hemde kaşınması ile bizleri çok rahatsız eder. Peki egzama nasıl geçer?
Bu makalede Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu egzama kürü hakkında konuşacağız. Egzama tedavisi için kullanacağımız bu kürlerin içeriğinde bir çok doğal ve bitkisel ürünler kullanacağız. Bu kürleri doğru bir şekilde uyguladığınız takdirde egzama hastalığına kesin çözüm bulacaksınız.
Öncelikle kısaca egzama hakkında temel bilgileri okumalısınız. Egzamanın belirtileri nelerdir, neden oluşur, nasıl geçer. Daha sonra Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun egzama kürü uygulayabilirsiniz. Ayrıca egzamaya iyi gelen bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerinden de bahseceğiz.

Egzama Nedir?

 

Egzama özel bir hastalık değildir, aksine deride oluşan kırmızı, kaşıntılı döküntü benzeri semptomlar gösteren bir grup iltihaplı cilt durumunu açıklayan bir terimdir.
“Egzama” kelimesi sıklıkla, en yaygın egzama türü olan “atopik dermatit” ile birbirinin yerine kullanılır. Fakat her egzama türü farklı semptomlara ve tedavilere sahiptir.

(Atopik Dermatit) Egzamanın Belirtileri

Egzema hastaları vücudunun çeşitli bölgelerinde çok kuru, kaşıntılı deri ve döküntülere sahiptir. Özellikle yüz, eller, ayaklar, dirseklerin iç kısmı ve dizlerin arkasında.
Ek olarak, bilekler, ayak bilekleri, boynun yanları veya ağız çevresinde cilt lezyonları ve lekeler gelişebilir.
Çoğu insan için egzamanın ana semptomu kaşıntıdır, bu da cildi daha da tahriş eden kaşıma ve sürtünmeye yol açabilir. Merak etmeyin egzama kürü sayesinde bu sorunlara kesin çözüm bulmuş olacaksınız.
Egzama belirtileri:
  • Kaba deri ve lekeler
  • Kırmızı renk
  • Ellerin avuçlarında artan cilt kırışıklıkları
  • Yüzde, üst kollarda ve baldırda küçük, sert şişlikler
  • Pullu cilt görüntüsü
  • Şişmiş, ağrılı cilt
  • Ten rengi değişir
Egzama bulaşıcı değildir. İnsanlar arasında doğrudan yayılamaz. Ancak herhangi bir enfeksiyonda olduğu gibi, egzamadan etkilenen cilt enfekte olursa, bu enfeksiyonun diğer insanlara yayılması mümkün olabilir.

Egzama Neden Olur?

 

Atopik dermatit belirtileri, bir bağışıklık sistemi overreaction veya disfonksiyonunun sonucu olduğu düşünülmektedir. Bu, bağışıklık sisteminizin iltihaplanmaya neden olduğu anlamına gelir.
Genetik ve bağışıklık sistemi faktörlerine ek olarak, çevresel faktörler ayrıca egzamayı kötüleştirmede veya tetiklemede de rol oynar.
Egzamayı tetikleyen alerjen maddeler:
  • Sabunlar, deterjanlar, şampuanlar ve bulaşık yıkama sıvıları
  • Toz veya kum
  • Sigara içmek
  • Parfümler ve alkol içeren cilt bakım ürünleri
  • Yün veya sentetik kumaşlar
  • Kimyasallar, çözücüler ve mineral yağlar
  • Polen
  • Evde beslenen hayvan
  • Alerjenik gıdalar (yerfıstığı, soya ve yumurta gibi)
  • Sıcak veya kuru bir iklim
  • Yüksek veya düşük nem
  • Bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlar

İbrahim Saraçoğlu Egzama Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu egzamanın tedavisi için farklı bitki çaylarından oluşan egzama kürü hazırlamıştır. Aşağıdaki verilen kürlerden bazılarını içeceksiniz bazılarını ise vücudunuza süreceksiniz. Kürleri adım adım ve sırayla hepsini uygulamayı unutmayın.

 Egzama için Civan Perçemi, Isırgan ve Aynısafa Kürü

  • 1 buçuk bardak suyu kaynatın.
  • Civan perçemi, ısırgan, aynısafa bitkilerini bir kasede karıştırın.
  • Bu 3 karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar alıp 1 buçuk bardak kaynamış suyun içerisine atın.
  • 4 dakika boyunca bu su içerisinde kısık ateşte kaynatın.
  • 4. dakikanın sonunda ateşi kapatın ve demlenmesini bekleyin.
  • Demlendikten sonra akşam yemeklerinden 2 saat sonra içebilirsiniz.

Egzama Kaşıntısı için Üzüm Çekirdeği

Egzamada kaşıntılar olduğu için üzüm çekirdeği tüketmelisiniz. 1 tatlı kaşığı kadar alıp ezdikten sonra, öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat önce 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeğini 1 yemek kaşığı yoğurda karıştırarak yiyeceksiniz.

Egzama için Karabaş Otu ve Elma Sirkesi Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu egzamaya iyi gelen karabaş bitkisini de öneriyor.
Fakat karabaş otunu haftada 4 gün olacak şekilde uygulamalısınız. Akşamları yapmanız daha uygun olacaktır.
  • Kaynamakta olan 1 bardak suya 5-6 başak karabaş otu eklenir.
  • Ağzı kapalı olacak şekilde 7 dakika kısık ateşte kaynatılır.
  • Ilıdıktan sonra pamuk yardımıyla cildimizdeki yaralı bölgelere sürebiliriz.
Karabaş otunu cildimizi uyguladıktan 1 saat sonra yani kuruduktan sonra elma sirkesini sürmeniz gerekiyor. Aynı şekilde pamuğu elma sirkesine batırın ve cildinizdeki egzamalı bölgelere sürün.

Sarımsak Yağı, Çörek Otu Yağı ve Kükürtlü Sabun

Elma sirkesini uyguladıktan 1 saat sonra cildiniz kurumuş olacaktır. Şimdi sırada sarımsak yağı ve çörek otu yağı karışımı var. 1 çay kaşığı sarımsak yağını ve çörek otunu karıştırıp, pamuk ile egzama olan bölgeye sürün.
Yine 1 saat sonra bu bölge kuruyacaktır. Kuruduktan sonra kükürtlü sabun ile o bölgeyi yıkayın. Pamuk ile cildimize sürdüğümüz kürleri uygularken 1’er gün arayla yapacaksınız. Yani gün aşırı sürmeniz gerekir. Toplamda 3 ay boyunca bütün işlemleri yapmalısınız. Böylece egzama kürü tamamlanmış oldu.

Egzamaya İyi Gelen Doğal Tedaviler

Egzama vakalarının çoğunluğu 1-5 yaş arası gelişir. Her ne kadar çocukluk çağı hastalığı olsa da, bazı vakalar ergenlik ve yetişkinliğe kadar devam etmektedir. Egzamaya iyi gelen yiyecekler, vitaminler ve bitkisel çaylar da bulunuyor.

Balık Yağı

Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Çalışmalar, düzenli olarak balık yiyen çocukların egzamaya yakalanma olasılığının düşük olduğunu ve balık yağı veya omega-3 takviyelerinin egzama hastaları için belirtileri ortadan kaldırdığını göstermiştir.
Tedavi: Haftada en az 2 porsiyon yağlı balık yemeyi hedefleyin. Örnekler arasında somon, alabalık, uskumru, kılıçbalığı, sardalye, ringa balığı ve taze ton balığı bulunur.
Ayçiçek yağı veya mısır yağı gibi yüksek omega-6 bitkisel yağ tüketiminizi azaltmaya çalışın ve bunları zeytinyağı veya hindistan cevizi yağıyla değiştirin.
Balık yağı önemli miktarda A vitamini içerir, bu nedenle balık yağı takviyesi almayı tercih ederseniz, bunu bir multivitamin ile birleştirmeyin. Çok fazla A vitamini zehirli olabilir.

Probiyotikler

Egzema ve diğer atopik hastalıkları olan kişiler, sağlıklı insanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahip olma eğilimindedirler.
Çocuklar dahil herkes, probiyotiklerden yararlanabilir. Sağlıklı bir bağırsak, vücudumuzun hastalıklara ve kansere neden olan hücrelere karşı savaşmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemimizin yüzde 80’i sindirim sistemimizde bulunur, bu nedenle gastrointestinal sistemimizde uygun düzeydeki probiyotiklerin korunması hayati önem taşır. Zaten egzama kürü de bunun için uygulanıyor.
Bir çalışmada, bebeklerde egzama tedavisi için probiyotik kullanımı test edilmiştir. Araştırma sonucu egzama şikayetlerinde azalma tespit edildi.
Bir diğer çalışmada hastalar, probiyotik yoğurdu yediklerinde kaşıntı ve yanma şikayetleri düzeldi. Testler probiyotiklerin, hastaların mikrobiyotalarını dinamik olarak değiştirdiğini ve dermatitli kişilerde daha düşük olma eğiliminde olan yararlı bakterilerin seviyesini artırdığını göstermiştir.
Tedavi: Yoğurt, kefir, lahana turşusu veya çiğ süt gibi diyetinize probiyotik gıdalar ekleyin. Böylece egzama şikayetleriniz azalabilir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf anti-oksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan avenantramidler olarak adlandırılan fenolik bileşikler içerir. Yulaf topikal olarak cilde uygulandığında , avenantramidler kaşıntı ve tahrişi azaltır.
Yulafta yüksek oranda nişasta ve beta-glukan konsantrasyonu cildi korumaya ve nemlenmeye yardımcı olur. Egzama hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarda da yardımcı olur.
Tedavi: Yulaf ezmesi banyoları, egzama ve sedef hastalığı için popüler bir ev ilacıdır.

D vitamini

Otoimmün hastalıkları olan kişiler genellikle D vitamini metabolizması ile ilgili zorluklara yol açan ve bir eksikliğe neden olan genetik bir probleme sahiptirler.
D vitamini, cilt bozukluklarının iyileştirilmesine yardımcı olabilecek birçok biyolojik işlevi yerine getirir. Cilt geçirgenliği bariyerinin bütünlüğünü arttırır, enflamatuar yanıtları bastırır, antimikrobiyal aktiviteyi arttırır ve cilt hücrelerinin aşırı proliferasyonunu inhibe eder.
Çalışmalar, vitamin D takviyesinin egzama ve sedef hastalığı için güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir.
Tedavi: Güneşe maruz kalmak ciltte D vitamini düzeylerini artırır. Egzama ve sedef hastalığın tedavisinde yardımcı olabilir, ancak güneş yanığından kaçınmak için önlem almak önemlidir. D vitamininin en iyi kaynağı balık yağı gibi besin kaynaklarıdır, ancak D vitamini metabolize etme problemleriniz varsa, bunun yerine günlük takviye almanız gerekebilir.

Çuha Çiçeği Yağı

Atopik egzemanın gelişimindeki bir faktör, linoleik asidi (yaygın bitkisel yağlarda bulunan) gamma linolenik aside dönüştüren bir enzimin işleyişinde bir kusur olabilir.
Gama linolenik asit, vücudun iltihabı azaltan ve cilt hücresi büyümesini engelleyen maddelere dönüştüğü bir omega-6 yağ asididir. Çuha çiçeği yağı, gama linolenik asit açısından zengin bir kaynaktır ve birçok çalışma, egzama için etkili bir tedavi olduğunu bulmuştur.
Son olarak hindistancevizi yağının da egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Umarız Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu egzama kürü ve egzamaya iyi gelen bitkisel tedaviler, hastalığınızın iyileşmesi konusunda yararlı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...