19 Temmuz 2019 Cuma

Menopoza iyi gelen bitkiler? Şifalı Bitkiler

Menopoza iyi gelen bitkiler ? Menopoz tedavisi ?

 

Menopoza iyi gelen bitkiler
Menopoza iyi gelen bitkiler ?Menopoz, kadınlar için çok zor geçebilen bir dönem olması ile biliniyor. Günlük aktiviteleri etkileyebilen bu durum, zihinsel berraklığı ve modu da düşürebiliyor. Daha önceki yazılarımda menopoz ile ilgili temel bilgiler verip, menopozun yaygın semptomları ile başa çıkmaya yarayan birkaç doğal yöntemden bahsetmiştim. Çoğu kadın sinir bozucu menopoz semptomlarından bitkisel tedavi yöntemleri ile kurtuluyor.
İşte menopoza iyi gelen bitkiler:
  1. Siyahyılan Kökü
Siyahyılan kökü, menopoz semptomlarını hafifletmek için uzun bir süredir kullanılıyor. Kadınlar yüzyıllardır siyahyılan kökünün menopoz döneminde yaşadıkları ani ateş basmalarını yatıştırmak için kullanıyorlar. İşin güzel tarafı ise, bilim bugün geldiği noktada bu bitkinin menopoz semptomlarına iyi geldiğini kanıtlayabilmiş durumda. Yapılan 32 çalışmanın analizi sonucunda, altında yatan mekanik hala bilinmemesine rağmen, siyahyılan kökü kullanımının ateş basmalarının sıklığını, şiddetini ve süresini azalttığı ortaya konuldu. Bazı araştırmacılar bitkinin bir östrojen düzenleyicisi olarak etki gösterdiğini düşünürken bazıları ise karayılan otunun dopaminerjik sistemi etkilediğini öne sürüyor.
  1. Yabani Yer Elması
Latince ismi olan Dioscorea Villosa olarak da tanınan yabani yer elması mutfağınızda yer alan normal yer elmalarından farklı bir bitkidir. Yabani yer elmalarının içeriğinde yer alan aktif madde olan diosgenin (fitoöstrojen madde) miktarına bağlı olarak bir çok türü bulunmaktadır. Bu madde insan vücudundaki cinsel hormonların üretiminde kullanılır.
Kökeni Doğu Hindistan’a dayanan bu geleneksel bitki uzun yıllar boyunca hormonal rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmıştır. Menopoz dönemindeki bir çok kadın yabani yer elması içeren kremler kullanmasına rağmen, bitkinin lokal olarak vücuda sürülmesinin yararı bilimsel açıdan kanıtlanabilmiş değildir. Tentür, krem ya da özüt formlarında bulunabilen bitkinin sadece kökleri kullanılır.
  1. Takke Çiçeği
Menopoza giren kadınların en büyük iki problemi mod değişimleri ve depresyondur. Bu durumların tedavisi için bir çok farklı bitki türü kullanılabiliyor olsa da Amerika Takke Çiçeği (Scutellaria lateriflora) bu bitkiler arasında en çok işe yarayanlardan bir tanesidir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda takke çiçeğinin zihni sakinleştirdiği öne sürülmüştür. Bu bitkinin menopoz dönemindeki kadınlarda mod durumlarına direkt olarak etki edip etmediğinin tam olarak bilinmesi için daha fazla bilimsel araştırma gerekmektedir.
  1. Ginseng
Ginseng, menopoz için genel anlamda en iyi tedavi edici bitki olarak tanımlanabilir. Genellikle tam botanik ismi olan Panax ginseng ile bilinse de, halk arasında bazen kırmızı ginseng, asya ginsengi, çin ginsengi, kore ginsengi ya da sibirya ginsengi olarak tanınır. Bitkinin menopoz dönemindeki kadınlara sağladığı temel yararlar zindelik vermesi ve stresi azaltmasıdır. Menopoza giren kadınlar genelde sıcak basması ve enerji seviyelerindeki ani değişimler gibi semptomlar nedeni ile fiziksel olarak yorgun hissederler. Menopoz sırasında özellikle ani sıcak basmaları yüzünden uyku genelde bölük pörçük olur. Ginseng kullanımı bu açıdan çok yararlıdır. Bitki rahatlama ve gevşeme sağlayarak uyku düzenini sağlıklı bir halde tutmaya yardımcı olur.
  1. Yonca Yaprağı
Latince ismi trifolium pratense olan yonca yaprağı, mor çiçekleri olan yaygın bir yonca türüdür. Tedavisel amaçla bir çok rahatsızlık için kullanılabilen yonca yaprağı özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda ani sıcak basmasını azaltıp rahatlama sağladığı için tercih edilir. Bitkinin çiçeklerinde bulunan izoflavon maddeler vücuttaki östrojeni taklit ederler. Bu durum sıcak basmalarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur fakat bu konuda bilimsel açıdan herhangi bir çalışma ya da kanıt bulunmamaktadır.
Hormonal Dengeyi Takviye Etmek
Hormonal dengedeki düzensizlikler özellikle menopoz sırasında sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Hormonal dengeyi sağlamak için bir çok bitki çeşidinin tedavi amaçlı kullanılmasının yanı sıra, egzersiz ile stress azaltıcı yöntemler gibi metodlar da mevcuttur. Tongkat ali ve tribulus terrestris gibi bazı bitkiler de hormonal dengeyi koruma amaçlı kullanılmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...