29 Temmuz 2019 Pazartesi

Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde oldukça çok içilen siyah çayın faydaları saymakla bitmez. İçindeki tein özelliği ile uyarıcı bir etkiye neden olup, hem tomurcuğu hemde yaprakları kesilip, kurutulduktan sonra içilen bir bitkidir.
Doğu Karadeniz’in kaygan yamaçlarında yetişen bu bitki toprak erozyonunu önlemektedir. Karadeniz’in başlıca geçim kaynağı olup, sabah kahvaltılarında, akşam yemeklerinden sonra, sosyalleşmeyi sağlayan sıcak veya soğuk tüketilen bir içecektir.

Siyah Çayın Faydaları

  1. Antioksidan içerir. Antioksidanlar yaşlanmayı yavaşlatır, vücut hücrelerinin yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Yüksek antioksidan polifenol seviyeleri içerir ve araştırmalara göre çayın bazı kanser türlerini önlediğini göstermektedir.
  2. Kahveden daha az kafeini var. Orta seviyede kafein tüketmenin sağlığa yararları vardır. Fazla içmezseniz uyumanıza yardımcı olur.
  3. Sakinleştirir. Basit bir ifadeyle, dinlenmenize ve işlerinize daha fazla odaklanmanıza yardımcı olması siyah çayın faydaları içindedir.
  4. Stres hormonu seviyelerini düşürür. Siyah çayın stresli bir olayın etkilerini azalttığı ortaya çıktı. Bir çalışmaya katılanlar, bir ay süreyle günlük 4 bardak içtikten sonra stres hormonu olan kortizolde %20’lik bir düşüş yaşadılar.
  5. Sinirlilik, baş ağrısı, sinirsel gerginlik ve uykusuzlukları hafifletir. Afrika’da üretilen bitkisel bir çay olan kırmızı çay, vücudun üzerindeki tahriş ve iltihapları azaltır.
  6. Kısa süreli hafızada geçici bir artışa neden olabilir. Bugün ne yediğini hatırlamıyor musun? Biraz çay için. İçerdiği kafeinin, hafızanızı en azından birkaç saat iyileştirmeniz için gereken gücü vermesi siyah çayın faydaları arasında yer alır.
  7. Kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilir. Kalp krizi ve felçlere neden olan tehlikeli kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bazı çalışmalar, siyah çay tiryakilerinin ölümcül bir kalp krizi geçirme riskinin %70 daha düşük olduğunu söylüyor.
  8. Kemiklerini korur. Çalışmalar, normal çay içenlerinin, içmeyenlerinkinden daha güçlü kemiklere sahip olduğunu göstermiştir. Bilim adamları, çaydaki fitokimyasalların bir yararı olabileceğini düşünüyorlar.
  9. Kalp hastalığına karşı koruyabilir. Yeşil ve siyah çayın düzenli olarak tüketilmesinin kalp hastalığına bağlı kalp krizi riskinde önemli bir azalma sağladığı biliniyor.
  10. Kolestrolün düşmesine yardımcı olabilir. Çin’de yapılan bir araştırma, düşük yağlı bir diyetin ve çayın kombinasyonunun, kolestrolü 12 hafta boyunca ortalama %16 oranında düşürdüğünü göstermiştir. Kolestrolünüzü kontrol altında tutmak istiyorsanız diyetinize siyah çayı da eklemeyi deneyin.
  11. Düşük tansiyona yardımcı olabilir. Günde yalnızca yarım fincan yeşil veya oolong çayı içmek, yüksek tansiyon riskinizi %50’ye kadar azaltabilir.
  12. Sindirmede yardımcı olur. Sindirime yardımcı olduğu bilindiği için çay, yemekten sonra sürekli tüketilir.
  13. Dişlerinizi korur. Çay florür ve tanenler içerir. Plak oluşumunu ve diş çürümesini azalmak siyah çayın faydaları içindedir.
  14. Kalorisizdir. Tatlandırıcı veya şeker eklemediğiniz sürece çayın kalorisi yoktur.
  15. Metabolizmayı hızlandırır. Metabolizma hızınız yavaş mı? Bazı araştırmalar yeşil çayın, metabolizma hızını artırabileceğini ve günde 70-80 kalori daha yakmanızı sağlayabileceğini söylemekte.
  16. Kötü nefesi yok eder. Yapılan bir araştırma, polifenollerin, kötü kokuya neden olan bakterileri kontrol etmeye yardımcı olabileceği için çay tüketimini önermektedir.
  17. Bağışıklığı güçlendirir. Bir araştırmada, kahve içenlerin bağışıklık faaliyetleri ile çay içenler arasındaki bağışıklıklar karşılaştırılmış. Çayı içenlerde, vücut savunmasının çok daha yüksek (beş kat daha fazla) olduğu saptanmıştır.
  18. Artriti önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, çay içen yaşlı kadınların, romatoid artrit olma olasılığının, çayı içmeyenlerinkinden %60 daha az olası olduğunu öne sürüyor. Artriti önlemek siyah çayın faydaları arasındadır.
  19. Parkinson Hastalığı riskini azaltabilir. Yeni çalışmalar, normal çay tüketiminin vücudun bu nörolojik bozukluğu geliştirmesine yardımcı olabileceğini önermektedir.
  20. Kan şekerini düşürebilir. Çay, polisakaritler içerdiğin için kan şekerini düşürmek için etkiye sahip olduğu gösterilen  içerir.
  21. Burun tıkanıklığı için yardımcı olabilir. Biraz soğukkanlılığınız varsa, limon ile birlikte siyah çay içmek, sizi rahatsız eden tıkanıklığın temizlenmesine yardımcı olabilir.  

Siyah çayın faydalarını kısaca özetlersek;
  • Kemikleri güçlendirir,
  • Antioksidan içerir,
  • Stresi azaltır,
  • Mutluluk faktörünü arttır,
  • Kilo vermeye yardımcı olabilir,
  • Bağışıklık sistemini artırabilir,
  • Kansere karşı yardımcı olabilir,
  • Kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilir.


Çay doğru demlenmesi konusunda halen birçok kişi bilgi sahibi değil. Çayın demlenmesinde birkaç hususa dikkat edilmesi gerekir. Mesela su kaynarken demliğe kuru çayı koymamak gerekir. Çünkü suyun buharından çaylar yanar.
Bu yüzden çay suyu kaynadıktan sonra, önce su eklenmeli daha sonra çayın demliğe dökülüp demlenmesi gerekmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’da bu şekilde önermekte.
Demlenme süresi en az 15 dakikadır ve bu çayın yarım saat içinde içilmesi gerekir. İçilmezse çayın bayatlaması söz konusudur ve bayat çayın da kesinlikle içilmemesi gerekmektedir. Artık içtiğiniz çaydan daha fazla keyif almaya başlayabilirsiniz.
 

Siyah Çayın Zararları

Çayın zararlarının başında aşırı derecede içildiğinde uykusuzluk yapması geliyor. Demir emilimini engellediği için aşırı derece içildiğinde kansızlığa neden olabilir. Kabızlığa da neden olabilen çay özellikle sindirim sistemi sorunları olanlar için zararlıdır.
Yan etkileri bayat olduğunda daha ciddi bir hal alır. Özellikle midede, safra ve rahatsızlıklara yol açan bayat çay kesinlikle içilmemesi gerekir. Umarız siyah çayın faydaları sağlığınızı iyileştirmek için yararlı gelmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...