16 Temmuz 2019 Salı

Yorgunluğa ne iyi gelir ?

Yorgunluğa ne iyi gelir ?

 

Yorgunluğa ne iyi gelir , Günümüzde genel yorgunluk ya da uyku hissi çoğu kişide görülebilen yaygın bir problem. Bu zayıflık hissi, günlük aktivitelerinizi yapmanızı engellerken aynı zamanda sürekli olarak yorgun, ilgisiz ve uykulu hissetmenize sebep oluyor. Yorgunluğun başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor: temel besinlerin alınmaması, yeterli uyku uyumamak, zayıf bir bağışıklık sistemi, çok fazla alkol tüketmek, öğün atlamak, duygusal stres ve çok fazla fiziksel iş yükü.
Peki bu yorgunluk hissinden kurtulmak için ne yapmalısınız? İşte size yorgunluğa iyi gelen 10 besin maddesi!
Yorgunluğa ne iyi gelir :
  1. Muz
Muz, sukroz, fruktoz, glikoz gibi doğal şekerler içeren ve bu sayede size hızlı ve güçlü bir enerji patlaması yaşatacak bir meyve. Bunun yanı sıra, muzun içerisinde bulunan potasyum minerali vücudunuzdaki şekerin enerjiye çevrilmesini kolaylaştırıyor. Diğer yandan, muzda bulunan lifler kandaki glikoz seviyelerini düzenleyerek enerji dolu hissetmenizi sağlıyor.
Yorgun hissettiğiniz zamanlarda 1 veya 2 adet muz tüketin. Vücudunuzun uzun vadede zayıf düşmemesi için ise günde iki kere 1 yemek kaşığı bal ile birlikte muz yemeniz öneriliyor.
  1. Badem
Bademde bulunan E vitamini vücudunuzun genel yorgunluk semptomları ile mücadele etmesini kolaylaştırırken aynı zamanda enerji dolu hissetmenizi sağlıyor. Ayrıca, bademin içerdiği potasyum, protein, yağ ve karbonhidratların enerji kaynağı olarak kullanılmasına yardımcı oluyor ve vücudunuzun eneri seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunuyor.
Vücutta meydana gelen ciddi potasyum eksiklikleri çoğu kişide yorgunluğa sebebiyet verdiğinden, badem tüketmek yorgunluk ve zayıflığa karşı en etkili çözümlerden biri halini almış durumda.
2 bademi soyduktan sonra 1 kuru incir ve birkaç kuru üzüm ile suda bekletin. Ertesi sabah badem, incir ve kuru üzümleri çıkarıp bu karışımı içtikten sonra, çıkardığınız meyveleri de tüketirseniz günlük enerji ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olursunuz.
  1. Süt
Süt, yorgunluğa iyi gelen önemli B vitamini kaynakları arasında başrol oynuyor. Aynı zamanda yüksek miktarda kalsiyum içeren süt kemikleriniz ve kaslarınızın güçlü kalması açısından büyük önem taşıyor.
Yorgun hissettiğiniz zamanlarda 1 çay kaşığı bal ile karıştırarak bir bardak ılık süt için.
Zayıflığı atmak için aynı zamanda süt içerisinde kaynatılmış kuru incir de tüketebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise, bir çay kaşığı tereyağını bir bardak ılık sütün içerisine karıştırarak içmektir. Bu şekilde kan kaybı nedeni ile çektiğiniz yorgunluğu azaltabilirsiniz.
  1. Hint Kirazı
Aynı zamanda “amla” olarak da bilinen hint kirazı enerji seviyelerinizi yükseltecek yüksek besin değerlerine sahip bir meyvedir. C vitamini, kalsiyum, protein, demir, karbonhidrat ve fosfor açısından zengin olan bu meyveden günde 1 adet tüketmek zayıf bir bağışıklık sistemini güçlendirmenize yardımcı olur.
Birkaç hint kirazını soyarak meyve sıkacağına koyun ve suyunu çıkartın. İki yemek kaşığı hint kirazı suyu ile aynı miktarda balı karıştırın ve bu karışımı günde 2 3 kere tüketin. Yorgunluğunuza iyi geldiğini göreceksiniz.
  1. Ginseng
Yüzyıllardır güçlü bir antioksidan olarak bilinen ginseng, yorgun hissettiğiniz anlarda size ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayabiliyor. Bu bitkinin serin ve yatıştırıcı doğası aynı zamanda sinirleriniz üzerinde anlık etkiler yaratıyor.
Bir ginseng kökünü ince ince dilimledikten sonra 10 adet dilimi 3 bardak su ile birlikte 15 dakika kısık ateşte bekletin. Karışımı süzün ve içine biraz bal ekleyerek soğumasını bekleyin. Yaptığınız ginseng çayını günde 1-3 bardak içerek yorgunluk hissinden uzaklaşabilirsiniz.
Not: Ginseng tüketimi yüksek kan basıncına sahip kişilere önerilmez.
  1. Meyan Kökü
Yorgunluğun çeşitli semptomları ile savaşmaya yardımcı bir başka bitki ise meyan kökü. Bu bitki vücutta doğal yollar ile üretilen böbreküstü bezi hormonlarının üretimini arttırmaya katkıda bulunarak enerji seviyenizi ve metabolizmanızı canlandırıyor.
Bir çay kaşığı meyan kökü tozunu 2 çay kaşığı bal ile karıştırıp bir bardak ılık sütün içerisine ekleyin. Daha enerjili hissetmek için günde 2 kere bu karışımı tüketin.
Not: Meyan kökü bazı kişilerde kan basıncının yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle bitkiyi düzenli olarak tüketmeden önce doktorunuza danışınız.
  1. Mango
Lezzetli ve sulu bir meyve olan mango, ideal vücut sağlığı için gereken vitamin, mineral ve antioksidan maddelerden yeterli ölçülerde içeren bir besin kaynağı. Mangonun içerisinde aynı zamanda diyet lifleri, potasyum, magnezyum ve bakır da bulunmakta. Bunların yanı sıra mango meyvesinin içerdiği demir, kansızlık ile savaşarak yorgunluğa iyi geliyor.
  1. Çilek
Çilek, düşük kalorili bir meyve olmasının yanı sıra gün boyu enerji dolu kalmanızı sağlıyor. C vitamini deposu olan çilek aynı zamanda içerdiği antioksidanlar sayesinde yorgunluğa iyi geliyor.
  1. Yumurta
Yorgunluk ile savaşmanın en önemli yöntemlerinden biri de yumurta tüketmek. Yumurtanın içerisinde bulunan protein, demir, A vitamini, folik asit, riboflavin ve pantotenik asit gibi maddeler vücudunuz yorgun düştüğünde hemen yardımınıza koşuyor.
  1. Kahve
Kahvede bulunan kafein maddesi beyninizi uyararak size anlık enerji sağlıyor. Ölçüsünde içtiğiniz sürece kahve vücuda hiç bir zarar vermiyor. Enerji vermesinin yanı sıra, metabolizma hızınızı arttıran, konsantrasyonunuzu yükselten ve acı hissini azaltan kahve aynı zamanda vücudun dayanıklılığını da arttırıyor.
Bu besinleri tüketmenize rağmen hala yorgun hissediyorsanız, doktorunuza başvurmanız ve yorgunluğunuzun asıl sebebini öğrenerek tedavi olmanız sağlığınız açısından en iyi seçimdir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...