Saçlar İçin Hangi Vitaminler Kullanılmalıdır ?
Saçlarımızın sağlıklı gelişimleri için vitamin ve minerallere ihtiyaçları olduğundan siz değerli okuyucularımıza bahsettik. Yazımızın bu kısmında saç için kullanmanız gereken esas olarak saçlarınızın, saç köklerinizin ve derinizin beslenmesi ve büyümesi için gereken vitamin ve mineraller nelerdir, detaylı bir şekilde anlatacağız. Bu vitaminleri düzenli olarak kullanırsanız saçlarınızın doğal ve sağlıklı bir şekilde yaşantısına devam ettiğini göreceksiniz.Temel Olarak Saç İçin Kullanılması Gereken Vitaminler Nelerdir ?
- A Vitamini: A vitamini kafa derisinde yeni saç gelişimi ve bu yeni saçların büyümesini arttıran sağlıklı sebumun üretilmesi konusunda yararlıdır. Balık, et, peynir, yumurta ve yeşil sebzeler gibi protein ve mineralce zengin olan yiyecekler A vitamini almanızın en ucuz ve etkili yoludur. Ağırlıklı olarak sebze ve yeşil gıdalarda bulunan A vitamini sadece saçlarımız için değil beden sağlığımız için de sıkça kullanılan ve birçok sağlık ürününün baş tacı olarak kullanılmaktadır.
- E Vitamini: Her kadının hayallerinde kavuşmak istediği uzun sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmasının en temel yolu saç derisinde kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerinden yeterli miktarda oksijen alımını sağlamaktır. İşte E vitamini de bu gerekenleri mucizevi bir şekilde yerine getirmektedir. Saç uzamasını iyileştirmek için önemli olan kafa derisi dolaşımını arttırmaktadır. E vitamini soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerden de kolayca elde edilebilir.
- B6 Vitamini: Günümüzde kadın erkek çoğu insan saç dökülmesi ve seyrekleşmesi konusunda sıkıntılar yaşıyor. Peki doğal yollarla bu dökülme ve seyrekleşmenin önüne nasıl geçebiliriz diyecek olursanız B6 vitamini sizler için en önemli kaynak olacaktır. B6 vitamini saç dökülmesini önlemek için önemlidir ve doğal rengini koruması hususunda da saça yardım eder. B6 vitamini karaciğer, tahıl, tahıl gevrekleri, sebzeler, organ etleri ve yumurta sarısı gibi yiyeceklerde sıklıkla bulunur.
- C Vitamini: Genelde gribe ve vücut direncinin geri kazanılmasında kullanılan C vitamini saç konusundada ihtiyaç duyulan beslenmeyi bizlere sağlıyor. C vitamini saçın sağlığını korumasına yardım eden bir antioksidan olarak hareket eder. C vitamini narenciye meyveleri, kivi, ananas, domates, yeşil biber, patates ve koyu yeşil sebzeler yenerek elde edilebilir. Bu sebze ve meyvelerden kolaylıkla vücuda temin edilir.
- Biotin: Saçımızın keratin yapıda olduğunu biliyoruz bu vitamin, saç uzamasını teşvik eden ve beyazlaşmayı önleyen keratinin üretilmesi için faydalıdır. Biotin tam tahıllarda yumurta sarısı, karaciğer, pirinç ve süt gibi yiyeceklerde bulunur.
- B3 Vitamini: E vitamini gibi bu vitamin de kafa derisi dolaşımını ilerletir ve hızlandır. Balık, tavuk, hindi ve et tüketilmesi sonucu vücudun ihtiyaç duyduğu B3 vitamini kolaylıkla temin edilebilir.
- B5 ve B12 Vitamini: B6 vitamini gibi bu vitamin de saç dökülmesini ve beyazlaşmayı azaltır ve önüne geçer. Bu vitamin tam tahıllar, tahıl gevrekleri, bira mayası, organ etleri ve yumurta sarısı gibi yiyeceklerde kolaylıkla bulunur.
- Kalsiyum: Bu mineral saçın sağlıklı uzaması için saç köklerini teşvik eder. Kemik gelişimi için de her yaşta sıklıkla kullanılması gereken kalsiyumu süt ürünleri, balık, kabuklu yemişler, fasulye ve susam yağı gibi yiyecekleri tüketerek bol miktarda temin edebiliriz.
- Bakır: Bakır minerali saç dökülmesini önler ve saçın doğal rengini ve yapısını korumaya yardımcı olur. Bakır, kabuklu deniz hayvanları, karaciğer, yeşil sebzeler, yumurta, tavuk ve muz gibi yiyeceklerde bol miktarda mevcuttur.
- İyot: Bozulduğu zaman saç dökülmesi ile ilgili birçok hastalığa yol açan tiroid hormonlarının düzgün çalışmasını sağlamaya ve düzenlemeye yardım eder. İyot daha çok balıkta, deniz yosununda, esmer su yosununda, iyotlu tuzda ve sarımsakta mevcuttur. İyot dengenizi sağlamak için iyotlu tuz ya da deniz tuzu kullanmaya özen gösteriniz.
- Manganez : Saçın uzaması için teşvik eder. Manganez yumurta, tam tahıllı gevrekler, avokado, fasulye, kabuklu yemişler, et ve tavuk gibi yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi ile kolaylıkla vücuda alınabilir.
- Silis: Bu mineral saç köklerini güçlendirerek, direncini artar ve koparak dökülmeleri engeller. Vücudunuzu silis minerali açısından zengin tutmak için daha fazla deniz mahsulleri, soya fasulyesi, pirinç ve yeşil sebzeleri düzenli olarak tüketiniz.
- Krom: Bu mineral hiperglisemi ve hipoglisemi ile ilgili diyabet semptomlarını önleyerek saç dökülmesinin önüne geçer. Krom minerali karaciğer, biftek ve tam tahıllı ekmekte yüksek miktarlarda bulunur.
- Demir: Genelde kansızlık gibi rahatsızlıklarda kullanılan demir saçlarımız için de faydalı bir mineraldir. Bu önemli mineral anemiyi ve saç dökülmesini önler. Demir minerali, karaciğer, yumurta, balık, tavuk, tam tahıllar, yeşil sebzeler ve kuru meyvelerden elde edilebilir.
- Potasyum: Potasyum minerali vücutta dolaşımı düzenleyerek saç uzamasını teşvik eder. Potasyum avokado, muz, kahverengi pirinç, hurma, incir, sarımsak, kabuklu yemişler, patates, tatlı patates ve yoğurt gibi besinlerden kolaylıkla temin edilebilir.
- Selenyum: Cildin ve kafa derisinin elastikiyetini koruyan selenyum et, balık, tam tahıllar, ton balığı ve brokoli gibi yiyeceklerden elde edilebildiği piyasada selenyumlu yumurta olarak satılan doğal yumurtaların tüketilmesiyle de vücuda alınabilir.
- Çinko: Çinko minerali, genellikle A vitamini ile birlikte saç sağlığını korumak, kurumasını ve yağlanmasını önlemek için çalışır. Çinko, ıspanak, ayçiçeği tohumu, mantar, tam tahıllar ve kırmızı et gibi yiyeceklerde bulunur.
Yetersiz düzeyde alınan besinler, diğer birçok sağlık problemlerinin yanında saç sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Saçlar donuk görünmekte, zayıflayıp hassaslaşmakta ve erken beyazlaşmaktadır. Ancak beslenme alışkanlığınızı değiştirerek, yeterli vitamin alıp saçlarınızın hem sağlığını hem de görünüşünü olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Bu konuda da en önemli noktalardan biri ne hangi vitaminlerin saçbakımı ve sağlığı açısından iyi geldiğidir. Bu vitaminleri saymadan önce de küçük bir hatırlatma yapmak gerekir. Bir vitamin veya sağlık için faydalı her hangi bir kimyasal maddeden beklediğiniz ölçüde yarar alabilmeniz için, doğal formunda tüketmeniz yani gıdalardan almanız gerekir. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz vitaminlerin, doğal olarak bulundukları gıdalar yolu ile temin edilmesi daha doğru olacaktır.
1.Folik Asit� (Vitamin B9 veya Folat): �Saç dökülmelerine karşı en önemli koruyucu
Folik asit, karmaşık kimyasal yapısı ile enönemli vitaminlerden biri olup, vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için hayati önem taşımaktadır. Dokuların gelişimine ve hücre fonksiyonlarının düzgün işlemesine yardımcı olur. Saçların büyümesini sağlayan hücrelerin yenilenmesini sağlamak ile sorumludur. Folik asit eksikliği, saç sağlığının bozulmasına, saç dökülmelerine ve erken beyazlaşmasına neden olabilir.
En iyi folik asit kaynağı olan gıdalar: Brokoli, mısır, portakal, hububat, et ve yeşil yapraklı sebzeler.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 400 mikrogram.
2.A Vitamini: Saç dökülmelerine karşı en önemli ikinci koruyucu
A vitamini önemli bir antioksidandır ve saç dokusu ile parlaklığını koruması ile tanınır. A vitamini saçlarınızı, çevre etkisi ile vücuda alınan serbest radikallerin saldırılarından korur ve saçı kökünden sonuna kadar kuru hava etkisine karşı koruyan, saç derisinde oluşan sebum maddesinin üretimine katkıda bulunur. Bunun dışında A vitamininin, saç dökülme etkisi taşıyan stresle mücadele konusunda önemli bir yeri vardır.
En iyi A vitamini kaynağı olan gıdalar: Karaciğer, harahindiba, havu., brokoli, patates, ıspanak, lahana ve kavun
Önerilen günlük tüketim miktarı: 5000 IU (IU: uluslar arası birim). Hayvanlardan alınan 25000 IU miktarından fazla A vitamini toksiktir ve hem saç dökülmesine hem de diğer ciddi sağlık problemlerine yol açar.
3.C Vitamini (Askorbik Asit): Saçları serbest radikallere karşı koruyan temel vitamin
C Vitamini önemli antioksidan vitaminlerdendir. Saçderisi de dahil olmak üzere, vücuttaki kan dolaşımını arttırır. Saç kırılmalarına karşı koruyucu görev üstlenip saç büyümesini hızlandırır. Bunların yanında saç dökülmelerine ve beyazlamasına karşı da koruyucu etki gösterir. Kuru ve kırık saçlar yeterli düzeyde C vitamini tüketilmediğinin bir indikatörü olarak kabul edilebilir.
En iyi C vitamini kaynağı olan gıdalar: Yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli, turunçgiller ve maydanoz.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 1,500 miligram
4.E Vitamini: Saç derisi sirkülasyonunu hızlandıran en önemli vitamin
E vitamini de saç derisi sirkülasyonunu arttıran ve saçların genel görüntüsü için önemli antioksidanlardan biridir. Aynı zamanda, saç hücrelerinin üretimi ve tamirine yardımcı olması ile bilinir. Bu hücrelerin sağlığı da, hem saç kırıkları ve dökülmelerini engellemek hem de saçların çabuk uzamasını sağlamak için çok önemlidir.
En iyi E vitamini kaynağı olan gıdalar: Buğday tohumu yağı, Ayçiçek yağı, safran yağı, badem, fındık, ıspanak, şalgam, pancar ve avokado.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 1000 IU. *1000 IU’dan fazla miktarda E vitamini kan basıncını arttırıp, kan pıhtılaşmasında negatif rol oynayabilir.
5.Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H): Saçgelişimi için enönemli vitamin
Biyotin, hücrelerin enerji üretimi için önemlidir. Keratin adı verilen, saç dökülmelerine ve saç beyazlaşmasına karşı mücadele eden lifli bir protein üretirler. Bunun yanında biyotin, saçın korteks tabakasının elastiki yapısını güçlendirir ve bu sayede kırılmalara karşı korur. Biyotin eksikliği saç derisi dökülmelerine neden olur.
En iyi biyotin kaynağı olan gıdalar: Pazı, çiğ yumurta sarısı, karaciğer, dut, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstık.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 35 mikrogram
6.Vitamin B12: Saç gelişimi için en önemli ikinci vitamin
B12 vitamini, vücudun hayati tüm organlarına gerekli olan oksijeni sağlayan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda olduğu gibi, DNA oluşumunda da temelbileşenlerden biridir. Saç kökleri, vücudun diğer organlarında olduğu gibi oksijene ihtiyaç duyar. Eğer yeterli miktarda oksijen alamazsa saç kökü ölür ve bu da saç dökülmelerine, erken beyazlamaya ve yavaş büyümesine neden olur.
En iyi B12 vitamini kaynağı olan gıdalar: Karaciğer, istiridye, midye, ahtapot, uskumru, yengeç, dana eti ve peynir.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 5 mikrogram
7.Niasin (Vitamin B3): Saç zayıflamasına karşı koruyucu
Niasin vücudun enerji üretimi için önemlidir. Kandamarları ve kılcal damarların genişlemesini sağlar ve saç derisi de dahil olmak üzere vücuttaki kandolaşımının artmasına neden olur. Bu artış sayesinde saçbüyüme hızı artarken saç incelmesi engellenir. Yapılan çalışmalara göre, biyotin ile birlikte alındığında etkisinin arttığı gözlenmiştir.
En iyi niasin kaynağı olan gıdalar: Maya, pirinç, karaciğer, tonbalığı, kırmızıbiber, fıstık, tavuk ve kuru domates.
Önerilen günlük tüketim miktarı: 20 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder