5 Temmuz 2019 Cuma

Yüksek kolesterole ne iyi gelir? Şifalı bitkiler

Yüksek kolesterole ne iyi gelir ?

İşte yüksek kolesterole iyi gelen bitkiler?
Yüksek kolesterole ne iyi gelir ? Yüksek kolesterol seviyeleri kalp rahatsızlıklarına sebep olabilirler. Bu yazımızda size yüksek kolesterole iyi gelen bitkiler hakkında faydalı bilgiler vereceğiz.
Kolesterol seviyeleri çoğu insan için göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Vücuttaki kolesterol seviyelerinin yükselmesi, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, göğüs ağrısı, kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklara sebep olabildiğinden, bu seviyelerin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bunu yapmak içinse hem beslenmenize hem de egzersizlerinize dikkat etmeniz gerekir.

Kolesterol Nedir? Kolesterole ne iyi gelir ?

Kolesterol vücut tarafından doğal yollarla üretilen ve tükettiğimiz çoğu besinin içerisinde bulunan bir maddedir. Bu madde hücre zarının geçirgenliğini ve sağlamlığını korumasına yardım ederken aynı zamanda östrojen ve kortizol gibi önemli hormonların sentezine de katkıda bulunur. Fakat eğer toplam kolesterol miktarı 200 mg/dl’yi geçerse kalp rahatsızlıkları ve yüksek kan basıncı gibi problemler yaşama riskiniz büyük ölçüde artar.
İşte yüksek kolesterole iyi gelen bitkiler:
  1. Yulaf
Yulaf beta glukan içeren lifler açısından zengin bir besin maddesidir. Bu lifler çözünebilen bir doğaya sahiptir ve kolesterolü kan dolaşımına sokma kapasiteleri vardır. Kan dolaşımına giren kolesterol vücuttan daha kolay yollar ile atılır. Bu nedenle kolesterol seviyenizi düşürmek istiyorsanız yulaf tüketmeniz önerilir.
Günde 5 gram çözünebilir lif tüketmeniz LDL ya da kötü kolesterol seviyelerinizin %5 oranında düşmesine yardımcı olur. Yulaf direkt tüketilebileceği gibi yemeklere katılarak da tüketilebilir.
  1. Sarımsak
İçeriğinde bulunan zengin sülfür bazlı anti oksidanlar sayesinde sarımsak kolesterol seviyelerini düzenlemede çok önemli bir rol oynar. Düzenli sarımsak tüketimi sadece LDL kolesterol seviyelerinin düşmesini değil aynı zamanda HDL ya da iyi kolesterol seviyelerinin de artmasını sağlamaktadır.
Kıyılmış ya da doğranmış taze sarımsağı salatanıza, sandviçinize ya da çorbanıza katarak tüketebilirsiniz.
  1. Soya Fasülyesi Yağı Ve Mısır Yağı
Soya fasülyesi yağı ve mısır yağı gibi bitkisel yağların içerdiği bitki sterolleri ya da fitosteroller, yediğiniz besinlerde doğal olarak bulunan kolesterolün vücuda emilimini minimum düzeye indirmeye yardımcı olurlar. Bu yağlar aynı zamanda yüksek kolesterol seviyeleri ile başetmeye yarayan ilaçların etkilerini de arttırıcı özelliklere sahiptirler.
Bahsedilen sterol ve stanoller bitkisel yağların yanı sıra çeşitli sebze, meyve, yemiş, tahıl ve tohumlarda da bulunurlar ve bu maddeleri diyetinize eklemeniz LDL ile toplam kolesterol seviyelerinizin azalmasına yardımcı olur.
  1. Kahverengi Pirinç
Kahverengi pirincin normal pirinçten farkı, üst kabuğunun alınması dışında başka bir işleme tabi tutulmayışıdır. Bu nedenle daha düşük bir kepek oranına sahip olan kahverengi pirinç, aynı zamanda vitamin, mineral ve lif açısından da çok zengindir.
Beslenmenize dikkat ederek kolesterol seviyelerinizi düşürmek istiyorsanız yapmanız gereken kullandığınız beyaz pirinci tamamen kahverengi pirinç ile değiştirmektir. Kahverengi pirinçte bulunan kepek doymamış bir yağ içerir ve bu yağ kolesterol seviyelerinizin düşük kalmasına yardımcı olur.
  1. Zerdeçal
Zerdeçalın balgam söktürücü ve yara iyileştirici özellikleri çoğu kişi tarafından bilinmektedir. Fakat yapılan bazı çalışmalara göre bu bitki aynı zamanda kalp sağlığını koruyucu etkilere de sahiptir. LDL kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olan zerdeçal, bu sayede damarlarınızdaki plak oluşumunu en aza indirmeye katkı sağlar.
Baharat karışımlarınıza ve sebzelerinize bir tutam zerdeçal tozu ekleyerek bu bitkinin kolesterol düşürücü özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
  1. Patlıcan
Patlıcan, klorojenik asit isimli güçlü bir anti oksidan madde içerir. Bu nedenden dolayı LDL kolesterol artışını engelleyen bir özellik sergileyen patlıcan, kolesterol seviyelerinizin düşmesine yardımcı olur. Fakat safra kesesi ya da böbrek rahatsızlığı geçiren kişilerde patlıcan tüketimi çeşitli problemlere yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız önerilir.
Haftada en az bir kere patlıcan tüketerek kolesterol seviyelerinizin düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  1. Yeşil Çay
Yeşil çay, kurutma ve buharlama işlemleri dışında çok fazla bir işleme tabi tutulmadığından dolayı, siyah çaya oranla çok daha yüksek miktarlarda epigallokateşin gallat maddesi içermektedir. Bu madde çok güçlü bir anti oksidan olmakla beraber aynı zamanda LDL kolesterol seviyelerinin de azalmasına katkı sağlar.
Günde 3 4 fincan yeşil çay tüketerek kolesterol seviyelerinizin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. Fakat yeşil çay çeşitli yan etkilere sebep olabileceğinden gereğinden fazla tüketimi önerilmez.
  1. Enginar Yaprağı
Enginar bitkisinin yaprakları sinarin isminde bir bileşik içerirler. Yapılan araştırmalarda bu bileşiğin karaciğerdeki safra miktarını arttırdığı tespit edilmiştir. Bunun sonucu olarak kolesterol vücuttan çok daha hızlı bir şekilde atılır ve damar yolları ile kan dolaşımında birikimi en aza iner.
Enginar yaprağı özütünü tamamlayıcı madde olarak kullanabilirken aynı zamanda enginar yapraklarını salatanıza katabilirsiniz.
Tüm bu şifalı bitkiler kolesterol seviyelerinizde ciddi bir düşüşe olanak sağlasa da, genel sağlığınız açısından sağlıklı bir beslenme ve düzenli egzersiz ile birlikte tüketilmeleri önerilmektedir. Aşırı kilolu kişilerde 2 ila 5 kilo vermek yüksek kolesterol seviyelerinin büyük ölçüde düşmesine neden olur. Eğer yüksek kolesterolden şikayetçiyseniz, alkol ve sigara tüketimini bırakmak da kolesterol seviyelerinizin azalmasına katkıda bulunur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...