27 Temmuz 2019 Cumartesi

Potasyumun Bulunduğu Besinler Nedir

Sağlık ve beslenme alanında yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere potasyum minerali hakkında bilgiler vermek istiyorum.



Potasyum nedir, ne işe yarar, faydaları ve görevleri nelerdir, potasyumun eksikliğinde ve fazlalığında ne gibi durumlar ortaya çıkar bunları anlatmak istiyorum.
Potasyum Nedir? Potasyum minerali sodyum minerali ile birlikte vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürür. Düzenli kalp ritmi için gereklidir. Beyne oksijen gitmesinde rol oynar. Hücreler arası besin iletiminde önemlidir.
Potasyumun Görevleri ve Faydaları Nedir? Potasyum mineralinin görevleri ve faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
En etkin görevlerinden biri hücre ve vücut işlevlerinin sağlıklı bir şekilde  yerine getirilmesi için en gerekli minerallerden biridir.
Vücut Ph değerini dengeleyerek sinir sistemi ve kas sistemine yardımcı olmaktadır.
Kan basıncını dengeleyerek özellikle tansiyon rahatsızlıklarının önüne geçilmesi sağlar.
Kalp ve damar rahatsızlıklarının riskini en düşük seviyeye indirir.
Eksikliğinde tansiyon, göz rahatsızlıkları, diyabet hastalığı gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.
Özellikle hücre aktivitesindeki önemi sebebiyle çocukların gelişiminde olmazsa olmaz minerallerden biridir.
Vücudun su dengesinin ayarlanmasında görev almaktadır.
Tüketilen gıdalardaki besinlerin hücreye ne kadar gidip gitmeyeceğini ayarlama mekanizmasında baş rol oynar.
Beyne oksijenin aktarılmasında görevli mineraldir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Son olarak midedeki sindirim enzimlerinin üretilmesini sağlar. yani potasyum eksikliğiniz varsa gıdaları iyice sindiremeden,besinleri vücuda almadan dışarı atılmasına neden olacaktır.
Günlük Potasyum İhtiyacı: 1 yaşına kadarki Bebeklerde günlük potasyum ihtiyacı ortalama 600 miligramdır. 10 yaşına kadarki çocuklarda potasyum ihtiyacı 1000 ile 2000 miligram arasında değişir. Yetişkinlerde ise günlük potasyum ihtiyacı 2000 – 3000 miligram kadardır.

Potasyum içeren Besinler: Turunçgiller, domates tüm yeşil yapraklı sebzeler (lahana, brokoli, pazı gibi), nane yaprakları, ay çekirdeği, muz, patates, hurma, zeytin, balık,sarımsak, portakal suyu,   incir, avokado, kayısı, badem, fındık ve süt ürünleri bol miktarda potasyum içeren besinler arasındadır.

 

Potasyum Fazlalığı ve Zararları: Potasyum vücuda aşırı miktarda alınmasında başta böbrekleri ve kalbi olumsuz olarak etkiler ve kas zayıflığı oluşturur, kalp çalışmasının ve kalp ritminin bozulması gibi rahatsızlık belirtilerine neden olur. Potasyum fazlalığı, potasyum mineralinin farklı nedenlerle aşırı miktarda alınmasında veya böbrek hastalarında ve ameliyat sonrası idrar azlığı gibi potasyum fazlasının yeteri olarak vücuttan atılmamasına neden olan durumlardan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...