31 Temmuz 2019 Çarşamba

A Vitamininin Faydaları ve Görevleri Nelerdir, A vitamini içeren Besinler

Fırsat buldukça beslenme ve vitaminler ile mineraller hakkında bilgi vermeye çalışıyorum. Bu yazımızda ise sizlere a vitaminini anlatacağım.
Sözü fazla uzatmadan a vitamininin faydalarını ve özelliklerini, ayrıca a vitamini eksikliği ve fazlalığı durumlarını aktaracağız.



A Vitamini Nedir? A Vitamini doğal olarak iki farklı şekilde meydana gelen yağda eriyen bir maddedir. Biri sadece hayvansal gıda kaynaklarında bulunan hazır besin maddesi olan retinoldür.
Diğeri karoten olarak bilinen pro-vitamin şeklindedir, o da ihtiyaç halinde sadece retinole dönüşür. Bu hem hayvansal hem de bitkisel gıda kaynaklarında bulunmaktadır.
A Vitamininin Faydaları Nelerdir? A vitamini diş etlerinin, cildin, kemiklerin, saç ve tırnakların sağlıklı kalmalarını sağlar. Enfeksiyona karşı vücudun direncini artırır. Göz yoğunluğunu azaltır, gece görmeyi kolaylaştırır. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olabilir.
A vitamini, sigara içen erkeklerde, akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcı olur. Klinik deneylerde, ilave A vitamini alınması; meme, deri, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşumunu önlemiştir.
A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Bitkisel ve hayvansal olarak iki grupta a vitaminini inceleyebiliriz.
Bitkisel gıdalarda; Brokoli, nane, patates, maydanoz, havuç, kayısı, ıspanak, bezelye, marul, greyfurt, kavun, pırasa, kavun, kırmızı biber, domates de bulunmaktadır.
Hayvansal gıdalarda; Ciğer, süt, koyun eti, karides, hindi eti, tavuk eti, sığır eti, yumurta, ton balığı, somon balığı, yoğurt ve peynirde bulunur.
A Vitamini Eksikliği: Normal şartlarda Eksikliği fazla görülmemekle birlikte, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabileceği gibi, alkol kullanımı, bazı ilaçlar ve E vitamini eksikliği A Vitamininin emilimini azaltarak A Vitamini Eksikliğine neden olabilir. Eksikliğinde, sık ve kolay hastalanma, cilt kuruluğu, saçlarda kepek, ağızda yara, gece körlüğü, halsizlik, iştahsızlık, diş eti hastalıkları gibi sağlık sorunları görülür.
A Vitaminini Fazla Alımında Zararları: A vitamini fazlalığı, C vitamininin etkinliğini giderir. Baş ağrısı, yorgunluk, düzensiz adet görme, ishal, eklem ve kemik ağrıları, kuru-çatlak deri, iştahsızlık, kaşıntı ve zehirlenme yapar. Karaciğerde birikmesi tehlikelidir. A vitamini yönünden zengin buz ayıları ve fok balıklarını yiyenlerde saç dökülmesi ve kramplar görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...