25 Temmuz 2019 Perşembe

Depresyona ne iyi gelir ? Şifalı Bitkiler

Depresyona ne iyi gelir ?

Depresyona ne iyi gelir? Depresyona İyi Gelen Bitkiler 




Depresyona ne iyi gelir ? 19. yüzyılın ortalarında gerçekleşen anti-depresanların keşfine kadar depresyon
tedavisinde kullanılan çok az yöntem vardı. Belki de depresyonun tıbbi açıdan tam olarak anlaşılamaması nedeni ile bu hastalıktan muzdarip olan kişiler için durum hiç de iyi değildi. Depresyonun psikolojik bir rahatsızlıktan ziyade fizyolojjik bir hastalık olduğunun keşfinden önceki zamanlarda, tıp bilimi yüzyıllar boyunca çeşitli bitkilerin depresyon tedavisi için kullanımını destekledi. Bu bitkilerden çoğu günümüzde hala kullanılıyor.

Depresyona ne iyi gelir ? İşte depresyona iyi gelen bitkiler:
  • Sarı Kantaron
Sarı kantaron, antik yunan döneminde melankoliyi tedavi amaçlı kullanımından günümüze kadar depresyon tedavisinde kullanılan popüler bir bitki olmuştur. Günümüzde, açtığında sevimli sarı çiçekleri olan bu bitki, Almanya’da orta dereceli depresyondan muzdarip olan çocuk ve yetişkinlerin rutin tedavisinde kullanılıyor. Yapılan bazı çalışmalar bitkinin anti depresanlar kadar etkili olduğunu gösterirken aynı zamanda çok daha az yan etkisi olduğunu ortaya koyuyor.
Bir çok medikal markette rahatça bulabileceğiniz sarı kantaron bitkisinin beyindeki serotonin seviyelerini arttırdığı düşünülüyor. Fakat bu bitkinin diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri düşünüldüğünde, kullanıcıların mutlaka doktor onayı alması öneriliyor.

  • Safran
Az bulunmasından ötürü pahalı bir bitki olan safran, yüzyıllardır sindirime yardımcı olduğu ve modu yükseltip menstrürasyonun etkilerini azalttığı için kullanılıyor. Crocus sativa çiçeğinin dişicik başından elde edilen bir baharat olan safranın depresyon semptomlarını plasebolardan daha efektif bir şekilde iyileştirdiği 2013’te yapılan bir çalışma ile ortaya konmuş durumda.
  • Ginkgo Biloba
Aynı zamanda mabet ağacı olarak da bilinen ginkgo biloba bitkisi, kan dolaşımına iyi geldiğinden ve beyne giden kan akışını düzenlediğinden ötürü Antik Çin tıbbında uzun sürelerden beri kullanılan bir bitki türü olması ile biliniyor. Kapsül ve tentür formlarında bulunabilen bu bitki konsantrasyonu ve odaklanmayı arttırmasının yanı sıra aynı zamanda kişinin kendi kendini motive etme yeteneğini de geliştirerek depresyon tedavisini olumlu yönde etkiliyor.

Geleneksel tıbbın ayrılmaz bir parçası olan bir diğer bitki ise sibirya ginsengi. Uzun sürelerdir tedavi amaçlı kullanılan bu bitkinin böbrek üstü bezlerini koruyarak stresin vücutta yarattığı etkileri azalttığına inanılıyor. Mental çevikliği arttırması ve yorgunluğu azaltması ile bilinen sibirya ginsengi, bunların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlar ile savaşma gücünü arttırıyor. Bitki çeşitli çalışma alanlarında işçilerin verimliliğini arttırma amacı ile de kullanılıyor.
  • Oğul Otu (Melisa)
Depresyon hastalarının sıklıkla şikayet ettiği en büyük problemlerden biri uyku yoksunluğu durumu. Uyku alamama ya da uykuya dalamama durumlarını iyileştiren oğul otu bitkisi, bu sayede depresyon ile birlikte ortaya çıkan en büyük problemlerden birini de tedavi etmiş oluyor. Oğul otu içeren bir fincan çay, vücudun rahatlamasına ve kişinin deliksiz bir uyku çekebilmesine olanak sağlıyor. Oğul otunun yanı sıra lavanta ve papatya gibi bitkiler de uykusuzluğa iyi gelen bitkilerden bazıları.
  • Kava
Güney Pasifik yöresine özgü bir kök bitkisi olan Kava, yatıştırıcı etkileri ile bilinen bir bitki çeşidi. Kava bitkisinin yatıştırıcı etkilerinin, diazepam kullanımının meydana getirdiği rahatlık ile kıyaslanabilecek kadar güçlü olduğu biliniyor. Çay olarak tüketildiğinde anksiyeteye, strese ve uykusuzluğa iyi gelen bu bitki, karaciğer problemleri olan hastalarda sorunlara neden olabileceğinden kullanımından önce bir doktora danışılması öneriliyor.
  • Kedi Otu
Çok yıllık çiçekli bir bitki olan kedi otu, tarih boyunca anksiyete, uyku bozukluğu ve depresyon gibi problemlerin tedavisinde kullanılmış olması ile tanınıyor. Bitkinin sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğuna inanılıyor. Bu bitkiyi tedavi amaçlı kullanan bazı hastalarda baş ağrıları ve baş dönmesi görülmüş olsa da, kedi otunun 4 ila 6 hafta gibi bir süre boyunca kullanımının zararsız olduğu düşünülüyor.
Depresyon ve anksiyetenin bitkisel yollar ile tedavisinin yüzyıllardan beri süregelmesine ve geleneksel tıbbın içinde yer almasına rağmen, günümüzde doktorlar hastalara antidepresan yazmayı tercih ediyorlar. Bitkisel tedavi her zaman düşünülmesi gereken yararlı bir konsept olsa da, yukarıdaki bitkilerin tedavi amaçlı kullanımından önce daima bir doktora danışılması öneriliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...