28 Temmuz 2019 Pazar

Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir? Ne işe Yarar?




Arı sokması çok mu acı veriyor? Rahatlamak için hemen soğan suyu uygulayın. Uykusuz musun? Sakin ve güzel bir uyku için bir bardak soğan suyu için. Burnun mu kanıyor? Hemen soğanı koklayın. Saçların dökülüyor mu? Saçlarını yeniden çıkarmak için soğan suyu kürü uygula. Gördüğünüz gibi soğan suyunun faydaları oldukça fazla.
Bizleri gözyaşlarına boğsa da, soğan çeşitli rahatsızlıklara karşı çok yararlıdır. Zambak ailesinin bu üyesi, yiyeceklerinize şahane ve nefis lezzetler sağlar. Geçmişten bu yana, soğan çok önemli bir bileşen olmuştur. Soğanlar, anti-kanserojen, anti-inflamatuar, antioksidan ve anti-kolesterol özelliklerine sahip fenolik ve flavonoidleri içerir.
Soğan suyunun faydaları arasında, kanser, kalp rahatsızlıkları ve diyabet gibi bir takım hastalıkların önemli derecede tedavisi ve önlenmesi bulunuyor. Ayrıca, soğuk algınlığı, astım, bakteriyel enfeksiyonlar, solunum problemleri ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde de yardımcı olur.

Soğan Suyunun Besin Değeri

Soğan suyu C, B6 vitamini, demir, magnezyum ve folik asit bakımından oldukça zengindir. Üstelik içeriğinde kalsiyum, magnezyum, demir, krom ve fosfor bulunuyor. Yaklaşık 64 kalori, 15 gram karbonhidrat , 0 gram yağ, 3 gram lif, 7 gram şeker, 2 gram protein içerir.
Soğanda bulunan az miktarda sülfürün, anti-kanserojenik özelliklere sahip olduğu kabul edilir. Krom, kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Anemi hastaları için de önerilir. Soğan suyunun sağlığa faydaları hakkında daha ayrıntılı bilgilere geçelim.

Soğanın Suyu Nasıl Sıkılır?

Soğanın suyu nasıl çıkar diye sorduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Aslında çok basit. Normal bir meyve sıkacağı ile bu işlemi yapabilirsiniz. Öncelikle soğanı iyice yıkayın ve bir peçete ile kurulayın. Daha sonra boydan boya iyiye bölün ve portakal sıkar gibi soğanı sıkmaya başlayın. Meyve sıkacağı yerine blender tarzında birşey de kullanabilirsiniz.

Soğan Suyunun Faydaları

Sindirimi Kolaylaştırır

Soğan, bağırsakta bulunan sağlıklı bakteriler için iyi bir besin kaynağı olan (diyet lifi) İnulin için iyi bir kaynaktır. Inulin sağlıklı bir bağırsak hareketi sağlar ve sağlıklı bakterileri güvenli bir seviyede tutarak sindirimi arttırır.

Alerjilere Karşı Korur

Soğanlarda bulunan doğal antihistaminik quercetin, astım ve alerjileri önler. Soğanlardaki quercetin bağırsaklardan kolayca absorbe edilir ve diğer gıdalardan elde edilen quercetin’den daha uzun süre dolaşımda kalır.

Soğuk Algınlığına Faydalıdır

Soğanın balgam söktürücü özellikleri, soğuk algınlığı ve diğer solunum bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur. Soğanda bulunan uçucu yağ, mukusu atar ve yeniden oluşumunu engeller. Öksürük, bronşit, tıkanıklık ve metabolizma enfeksiyonlarını iyileştirmek için yüzyıllardır kullanılmıştır. Soğuk algınlığı ile savaşmak için ham soğanlar önerilir.

Kemikleri Korur

Kemik sistemini korumak soğan suyunun faydaları içindedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, aşırı kemik kaybını önleyen bir bileşik içerdiklerini göstermiştir. Özellikle menopoz geçiren ve osteoporoz için daha büyük bir risk altındaki kadınlar için yararlıdır.

Saça Faydaları

Soğan saça faydalı mı? Evet, pek çok açıdan saçlar için kesinlikle iyi. Soğan, saç büyümesini destekleyen temel besin öğelerinden biri olan sülfür içerir. Bir araştırma, iki ay boyunca haftada iki kere saç ve kafa derisine soğan suyu kürü uygulamakla saç büyümesini uyarabileceğini gösterdi. Kokusuna katlanabilirseniz bunu deneyebilirsiniz.

Cilde Faydaları

Soğan, doku tabakası içindeki kan dolaşımına yardımcı olur. Kavrulmuş veya çiğ soğan, çürükler, yaralar ve ayrıca kulak ağrısı için bir hijyen maddesi olarak kullanılır. Balla karıştırılmış soğan suyu, çilleri ve pigmentleri uzaklaştırmak için bir kozmetik yöntemi olarak kullanılır.

Glikoz Seviyelerini Azaltır

Kan şekeri seviyesini düşürmesi soğan suyunun faydaları arasında yer alıyor. Klinik çalışmalar, allil propil disülfürün aldoheksoz seviyelerini düşürmesinden sorumlu olduğunu göstermiştir. Soğanlarda bulunan krom miktarı, glükoz toleransını arttırır ve açlık şekeri seviyesini düşürür.

Kalbe Faydalıdır

Normal soğan tüketiminin, kolestrol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu, soğanların sülfür bileşikleri, krom ve B vitamini kompleksine atfedilmesi, kardiyak inmenin bir diğer potansiyel riski olan homosistein düzeylerini düşürerek kardiyak arrestin durdurulması soğan suyunun faydaları arasındadır.

Kanserle Savaşır

Soğan neoplazmanın büyümesine karşı koruma sağlayan son derece farklı sülfitlerden oluşur. Normal soğan tüketimi özofagus kanseri, böbrek hücresi kanseri, göğüs kanseri, prostat kanseri ve laringeal kanser gibi birçok kanser riskini azaltır.

Ağız Enfeksiyonlarını Önler

Soğanın sahip olduğu bakteriyel özellikleri ağızda oluşan enfeksiyonu ve diş çürümesini engeller. Araştırmacılar üç dakika çiğnemenin ağızdaki tüm mikropları öldürmek için yeterli olduğunu doğruladı. Buna ek olarak, diş ağrısı, ağrıyan diş üzerine bir parça soğan konarak tamamen kesilir.
Soğan suyunun yararları hakkında bu bilgileri faydalı bulduğunuzu umuyoruz. Peki siz hiç soğan suyu kullandınız mı? Ne gibi faydalarını gördünüz? Yorum yaparak bizlerle tecrübelerinizi paylaşın.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...