5 Temmuz 2019 Cuma

Çörek Otunun faydaları Nelerdir, Hangi hastalıklara iyi Gelir?

 Tıp dilinde Nigella sativa olarak da bilinen çörek otu, tarih boyunca yaygın olarak kullanılmış olan şifalı bir bitkidir. Çörek otunun tohumu ve yağı, çeşitli hastalıklara karşı etkindir. Eski Mısır, Yunan ve hatta İslam literatüründe çörek otunun şifalarına dair pek çok bilgi vardır. Baharat olarak da kullanılan siyah tanecikler bitkinin tohumlarıdır. Hipertansiyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları bazı kanserlerin tedavisinde, enfeksiyon ve cilt hastalıklarına karşı çok etkilidir.

Çörek otunun içerdiği vitaminler

Çörek otunun tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklıdır. Bunlar; timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol’dür. Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz tanılanmamış yüzden fazla besin maddesi bulunur.


Çok değerli maddeler olan doymamış yağ asitleri de içerisinde mevcuttur. Bunlar, Linolenasidi, Alfo linolenasidi, İç yağı ve benzeri yağladır. Eterli yağlar olarak Kofur, Nigellon, Alfa- pinen içermektedir. Ayrıca az miktarlarda B1, B2, B6, Folasidi Niacin, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Selenyum ve amino asitler yer almaktadır.

Çörek otunun kansere faydası var mı?

Araştırmalarda çörek otunun, içerdiği timokinon’un akciğer, meme, böbrek, karaciğer, cilt ve prostat kanserine karşı etkili olduğu göstermektedir. Antikanser rolünün ardındaki moleküler mekanizmalar hala tam olarak çözülememiştir, ancak bazı çalışmalar timokinon’un antioksidan rol oynadığını ve vücudun savunma sistemini geliştirdiğini ve apoptoza (programlı hücre ölümü) neden olduğunu göstermiştir.
Günümüzde çörek otunun bileşenlerinin kansere karşı kullanımı ile ilgili pek çok bilimsel araştırma devam etmektedir. Araştırmalar, çörek otunun yağında da bulunan tiyokinonun anti-tümör etkilerinin, kolon, prostat, pankreatik ve akciğer kanserinde etkili olduğunu söylemektedir. Tiyokinon ve kemoterapi ilaçları birlikte kullanıldığında tiyokinon, ilaçların toksisitesini azaltmaktadır.

Alerji tedavisinde çörek otu

Pek çok araştırma, alerjik rinit tedavisinde çörek otunun kullanımını desteklemektedir. Çörek otuyla ilgili bir çalışma onun en sık görülen burun alerjisi semptomlarını hafiflettiğini göstermiştir. Tıkanıklık, burun akması, hapşırma ve burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelmektedir. Ayrıca E vitamini, β-karoten ve biyotin ile birlikte ağız yoluyla günlük alındığında alerji semptomlarını azaltır.

Çörek otunun Alzheimer hastalığına faydaları

Bilimsel araştırmalar, çörek otunun Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici olduğunu göstermektedir. Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, çörek otunun bellek, dikkat ve konsantrasyonu arttırdığı tespit edilmiştir.

Astım, bronşit ve Epilepsi tedavisi

Ağız yoluyla çörek otunun ekstresinin alınması, akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve astımlı hastalarda hışıltılı solunum ve öksürük ataklarını azaltır. Ayrıca ifrazatı boşaltır ve solunum borusunu genişletir. Günde 2 gram öğütülmüş çörek otu 12 hafta süresince kullanılmalıdır. Ekstresinin epilepsi nöbetini azalttığına dair bilgiler mevcuttur ancak bu alanda henüz bilimsel kanıt yoktur.

Yüksek kolestorol tedavisi ve çörek otu

Günde iki kez alınan tam ezilmiş 1 gr. çörek otunun, yüksek kolesterolü olan kişilerde kötü kolesterol ve kan yağları düzeyini azaltığına dair çalışmalar mevcuttur.

Çörek otunun hipertansiyona faydaları

Çörek otunu, 12 haftaya kadar günde 0.5-2 gram öğütülmüş şekilde kullanmak ya da günde iki kez ekstresini almak, hipertansiyon sorunu olan kişilerde kan basıncı kontrolüne önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.


Diyabet hastaları çörek otu kullanabilir mi?

Çörek otu, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olan birkaç maddeden biridir. Yapılan bir çalışmaya göre bu şifalı bitki, önemli yan etkiler göstermeden glukoz toleransını metformin kadar verimli bir şekilde geliştirir ve çok düşük toksisiteye sahiptir. Bu çok önemlidir çünkü, en sık reçetelenen tip 2 diyabetik ilaçlardan biri olan metformin, ciddi oranda yan etkileri olan bir ilaçtır.
Çörek otunu 12 ay boyunca günde iki kez 1 gr öğütülmüş olarak almak, kan şekeri konsantrasyonunu düşürerek kan şekeri kontrolünü arttırır ve Tip 2 diyabetli hastalarda insülin duyarlılığını artırır.

Çörek otunun sağlığa diğer faydaları

  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • İdrar söktürücüdür
  • Grip tedavisinde kullanılabilir.
  • Baş ağrısını hafifletir
  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
  • Adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır
  • Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır
  • Çörek otu ekstresi opioid bağımlılığı ile ilgili semptomları azaltır
  • Çörek otu özü, boğaz ağrısı ve şişmiş bademciklere iyi gelir

Çörek otu yağının faydaları

 

Karaciğer sağlığı

Karaciğer vücuttaki en önemli organlardan biridir. Neredeyse her toksin karaciğerden işlenir ve karaciğerdeki safra, yağları sindirmek ve zihninizi ve vücudunuzu mutlu ve sağlıklı tutmak için anahtardır. İlaç yan etkileri, alkol tüketimi ya da karaciğer hastalığı nedeniyle oluşmuş karaciğer fonksiyon bozukluğu ile mücadele edenler için, çörek otunun yağı iyileşme sürecini büyük ölçüde hızlandırabilir.

Yeni yapılan bilimsel bir araştırma, çörek otunun yağının karaciğerin sağlıklı çalışmasını olumlu etkilediğini ve hasarın önlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir

Kilo Verme-Obezite tedavisi

Diyabet ve Metabolik Bozukluklar Dergisi, anti-obezite özelliklerine sahip bitkiler için literatürü sistematik olarak gözden geçirdi ve çörek otu yağının en etkili doğal ilaçlar arasında olduğunu keşfetti. Geleneksel olarak obeziteyi tedavi etmediğine inanılan Nigella sativa, diyabet hastalarına yardımcı olduğu gibi insanların kilo vermelerine de yardımcı olduğu bilinen harika bir anti-inflamatuar ajandır.

Özellikle, iştah, glukoz emilimi, karaciğer glukoneogenezi, kolesterol ve trigliserid gibi kilo alımı tetikleyicilerini azaltarak, pek çok insanın kilo vermesine yardımcı olmuştur.

Enfeksiyonlar

Çörek otunun yağı antibiyotiklere dirençli bakterileri öldürebilme özelliğine sahiptir. Metisiline Dayanıklı Staphylococcus Aureus (MRSA) bunlardan en önemlisidir. MRSA dünyanın dört bir yanındaki hastaneler ve bakım evleri için ciddi bir problem oluşturmaktadır. Yaşlı popülasyon özellikle risk altındadır çünkü bu sorun genellikle ameliyatlar, intravenöz tüpler ve suni eklemler gibi invazif prosedürlerle ilişkilidir.
Temel olarak zayıflamış bağışıklığa bağlı olarak, yaşlı vatandaşların artan nüfusu MRSA’yı küresel bir halk sağlığı riski haline getirmiştir. Pakistanlı bilim adamları birkaç MRSA suşunu ele geçirdiler ve her birinin çörek otunun yağına duyarlı olduğunu ve bu yağın bakterilerin çoğalmasını kontrol altına alıp durdurduğunu keşfettiler.

Yüksek tansiyon

İki ay boyunca çörek otu tohumu ekstratının alınmasının, kan basıncının hafif yükseldiği kişilerde yüksek tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir. Ağızdan çörek otu yağı almak iltihaplı romatoid artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Astım

Çörek otunun yağının anti-inflamatuar etkileri, astım semptomlarının iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır. Solunum yollarındaki iltihaplanmayı azaltarak bronşit semptomlarını gidermektedir. 3 ay boyunca günlük olarak 15 mL / kg çörek otu ekstresi kullanılabilir.

Mide rahatsızlığı

Çörek otunu yemek veya yağını tüketmek mide ağrısı ve krampları hafifletebilir. Çörek otu yağı, gaz gidermeye, mide şişkinliğine ve ülser ağrılarını hafifletmeye de yardımcı olmaktadır.

Sperm fonksiyonunu iyileştirme

Araştırmalar, çörek otu yağı almanın sperm sayısını ve kısırlık problemi olan erkeklerde spermlerin hızını arttırdığını göstermektedir. 2 ay boyunca günde 2 kez 2,5 mL çörek otu yağı kullanılabilir.

Meme ağrısı (mastalji)

Araştırmalar, adet döngüsü sırasında göğüs ağrısı olan kadınlarda, göğüslere çörek otu yağı içeren bir jelin uygulanmasının ağrıyı azalttığını göstermektedir.

Çörek otu yağının cilde faydaları

 Çörek otu yağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar cilt sağlığına pek çok açıdan fayda sağlayabilir. Cildi nemlendirir ve bakteriyel enfeksiyonları ortadan kaldırarak, çevresel stresleri önleyerek, sağlıklı yeni hücrelerin büyümesini harekete geçirerek ve hatta kırışıklıkların ve lekelerin görünümünü iyileştirerek cildi koruyan bir kalkan oluşturur.
Çörek otu yağı uygulamasının sedef hastalarında görülen, psoriyaz plaklarının görülme sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Cilt rengini ve nemini artırmak için yağlara ve nemlendiricilere çörek otu yağı eklenmiştir. Çörek otunun, yaralı bölgeye sürüldüğünde, yaranın iyileşmesini hızlandırdığı ve bakterileri azaltarak iltihaplanmaya engel olduğu gözlenmiştir. Ayrıca cildi yenileme özelliği de vardır.

Çörek otunun akne faydası

Dermatoloji ve Dermatolojik Cerrahi Dergisi’ne göre, %10’luk çörek otu ile hazırlanan bir losyonun uygulanması, iki ay sonra akne insidansını önemli ölçüde azaltmıştır. Araştırmaya katılanlar yüzde 67’lik bir memnuniyet bildirmişlerdir.

Çörek otu saç dökülmesine iyi gelir

Çörek otu yağı düzenli kullanıldığında saçı yumuşatma ve parlaklığını artırma özelliğine sahiptir. Ayrıca saç dökülmesini de engellemektedir.

Çörek otu yağı nasıl yapılır?

Çörek otu yağını aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Fakat evde kendinizin yapacağı çörek otu yağı çok daha sağlıklı ve güvenilir olacaktır. Dolu dolu 2 yemek kaşığı öğütülmüş çörek otu tohumunu 200 ml’lik bir şurup şişesine koyun. Şişenin içinin tamamen kuru olması gerekiyor. Tohumu küçük bir robot ya da havan yardımıyla kendiniz öğütmeyi tercih edin. Çünkü öğütüldükten sonra beklemiş ve havayla temas etmiş çörek otunun bir faydasını görmezsiniz. Şişeyi ağzına kadar zeytinyağı ile doldurup kapağını kapatın.
Şişe bu şekilde 1 hafta bekleyecek. Günde bir kaç kez çalkalayın. 1 haftanın sonunda artık çörekotu yağını kullanabilirsiniz. Yağı kullanmaya başlamadan bir gün önce çalkalamayı bırakın. Çünkü daha sağlıklı olması için tortusunun dibe çökmesi gerekiyor.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır?

Günümüzde, sağlıklı bir yaşam için ne kadar çörek otu yağı alınacağına ilişkin belirli günlük öneriler bulunmamaktadır. İşlenmemiş tohumları yemekler ve cilt ürünleriyle birleştirmek, çörek otu yağını kullanmak için en güvenli yoldur. Bireysel ambalajlı bir ürün seçildiğinde, önerilen doz uygulanmalıdır. Genellikle yaklaşık 1-2 çay kaşığı, günlük alım miktarıdır. Çörek otu yağı almadan önce doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.

Çörek otu kremi

Normal ve cerahatli sivilce, egzama, sedef hastalığı ve deri mantarı gibi cilt hastalıklarında çörek otu kreminin tedavi edici özelliği bilinmektedir. Fakat yine de kullanmadan önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

Çörek otu zehirli mi? Yan etkileri

 

Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa çörek otu yağı veya kapsülü almadan önce doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır.

Karaciğer ve böbrek

Çörek otu, karaciğer fonksiyonları için faydalı olabilir, ancak çok fazla alınırsa karaciğere ve böbreklere zarar verebilir. Bu organlardan herhangi biriyle ilgili sorunlarınız varsa, güvenli bir doz belirlemek için doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır.

Kontakt dermatit

Çörek otunun, potansiyel yan etkilerinden biri temas dermatitidir. Bazen çörek otuna dokunmak deride kırmızı bir döküntüye neden olabilir. Bu döküntü genellikle kaşıntılı olur.

Hipotansiyon

Anma Sloan-Kettering Kanser Merkezi, özellikle diüretik veya antihipertansif ilaç kullanımında, çörek otunun hipotansiyon noktasına kadar kanbasıncını düşürdüğüne dikkat çekmiştir. Kan basıncında düşüş beyne, kalbe ve diğer organlara oksijen taşınmasını engeller. Bu yorgunluk, mide bulantısı, sık nefes alma, baş dönmesi ve bilinç kaybı ile sonuçlanabilir. Tansiyon çok düşerse, hayati tehlike oluşturabilir.

Hamile kadınlar çörek otu kullanabilir mi?

Çörek otunun gebelikte kullanımı son derece sakıncalıdır. Çörek otu uterusta düz kas kasılmalarına sebep olarak erken doğum ya da düşük riski yaratabilir.

Diğer Alerjik Reaksiyonlar

Bitkisel tedavilerde her zaman bir alerjik reaksiyon riski vardır. Kontakt dermatitten farklı olarak, bazı alerjikreaksiyonlar deri ile ilgili değildir. Dudakların, dilin, boğazın veya yüzün şişmesine ve solunum güçlüğüne, ağızda karıncalanmaya, baş dönmesine, bulantıya, kusmaya, diyare ve karın krampına neden olabilir.





Çörek otunun faydaları



Çörek Otunun Faydaları
Çörek otunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle en başta ülkemiz ve neredeyse bütün ülkelerde çörek otu genel olarak bitkisel tedavi yöntemlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özelliklede Avrupa ülkelerinde sindirim ve bağışıklıksisteminin güçlendirmesi sebebiyle yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Ayrıca Afrika ülkelerinin bir kısmında, Avrupa’da, Hindistan’da, Türkiye’de ve Amerika’da yetiştirilmektedir.
Çörek otu ülkemizin her ilinde yetişen yaklaşık 30-40 santimetre arasında olan bitkilerden yetişmektedir. Bu bitkinin tohumu olarak toplanan çörek otu sağlık açısından pek çok fayda sağladığı için bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Çörek otu çok zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Birçok mineral ve besin kaynağına sahip olduğu için onlarca hastalığa iyi gelmektedir. Çörek otu içeriğinde bitkisel yağ, karbonhidrat ve protein bulundurmaktadır. Bu nedenle birçok hastalığa şifa olmuştur. Omega-3 ve Omega-6 açısından oldukça zengin bir mineral deposudur. Ayrıca günlük kalsiyum ihtiyacını da karşılamaktadır bunun için günde yaklaşık olarak bir avuç çörek otu tüketmeniz yeterli olacaktır. Demir ve sodyumla beraber bolmiktarda fosfor da içerdiği için çok sağlıklı bir besindir. Ayrıca günümüzde yapılan bazı araştırmalara göre B vitamini, A vitamini, B2 vitamini ve B12 vitamini açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan çörek otu günlük düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bakır ve magnezyum ihtiyaçlarını da büyük oranda çörek otu ile karşılayabilirsiniz.
Çörek Otunun Hastalıklar Üzerindeki Etkileri
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için bol miktarda çörek otu tüketmeleri gerekir.
  • Çörek otu sadece hastalanma durumunda değil hastalanmadan önce de alınması gerekir ki hastalıkların bulaşması engellensin.
  • Mikropların yok edilmesi ve vücuttan atılması için de çörek otu tüketimi şarttır.
  • Ayrıca bakterileri yok etmede etkin bir çözüm olabilir.
  • Özellikle soğuk kış aylarında rastlanan nezle ve grip gibi hastalıklarında kolay atlatılması açısından büyük önem taşır.
  • Vücut direncini yükseltir ve vücuda kuvvet kazandırır.
  • Nefes darlığı olanların da düzenli olarak tüketmesi fayda sağlayacaktır.
  • Astım hastalıkları için bulunmaz bir doğal ilaçtır.
  • Üst solunum hastalıklarından kurtulmak için ve bu yolları açmak için çok faydalıdır.
  • AIDS hastalığından korunmak için de etkili bir besin kaynağıdır.
  • Rahim, meme ve prostat kanserlerine çok iyi gelmektedir ve kanser hücreleriyle savaşmaktadır.
  • Ayrıca kolonkanseri olma riskini de ortadan kaldırır.
  • İnsan vücudunda bulunan zararlı toksinlerin atılımını sağlar.
  • Şeker hastası olan insanlar için tam bir şeker dengeleyici görevi görür böylece ani şeker yükselmelerinin önüne geçer.
  • Kan şekerini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
  • Alerjik rahatsızlıklara karşı etkin bir koruma sağlayarak özellikle ilkbahar aylarında oluşan ve polenlerden kaynaklanan alerjilerin tedavisi için çörek otu büyük katkı sağlamaktadır.
  • Sedef ve egzema gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
  • Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
  • Ülser, gastrit ve reflü hastalıkları için çok iyi gelmektedir ve tedavi süresini desteklemektedir.
  • Karaciğer de oluşabilecek olası yağlanmaları engeller.
  • Kalp hastalığı olan kişiler için eğer damarlar tıkanıksa bu tıkanığın giderilmesine de yardımcı olur.
  • Basur(heneroid) tedavilerinde rahatlatıcı ve ağrı kesici etki gösterir.
  • Saç beyazlamalarını büyük ölçüde ortadan kaldırır.
  • Diş eti iltihapları ve dişağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.
  • Vücutta bulunan zararlı virüs ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
  • Solunum güçlüğü çekmekte olan kişilerde düzenli tüketim bu sorunu ortadan kaldırabilir.
  • Çeşitli kanserhücrelerinin üremesini durdurur.
  • İnsanları kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Uykusuzluk sorunu için düzenli tüketim halinde bu sorunu ortadan kaldırabilecek vitamin ve minerallere sahiptir.
  • Stres ile birlikte gelebilecek hastalıkların önüne geçer.
  • Yorgunluğu ortadan kaldırır ve zindeliksağlar.
  • Tıkanmış olan kalpdamarlarının açılmasına katkı sağlar.
  • Cinsel sorun yaşayan erkeklerde bu sorunu minimum dereceye indirir.
  • Tüketilen besinlerin hazmedilmesini sağlar.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Balgam söktürücü bir özelliğe sahiptir.
  • Safrayı temizler ve oluşabilecek hastalıklardan korur.
  • Deride oluşan yara berelerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
  • İltihapkurutucu bir etkisi vardır.
  • Derideki ölü hücreleri siler atar.
  • Adetdüzensizliğini ortadan kaldırır ve hormonları dengeler.
  • Depresyondan kurtarır ve anksiyete hastalığına da iyi gelir.
Çörek Otunun Hastalıklarda Kullanım Şekilleri
Astım için kullanım şekli; Günlük kullandığımız üç fincan Türk kahvesine 2-3 damla kadar çörek otu yağı eklemeniz yeterli olacaktır.
Romatizmada kullanım şekli; Yaklaşık bir tatlı kaşığı çörek otunu iyice dövün ve toz haline getirin daha sonra isteğe göre kahvenizin veya çayınızın içine katarak tüketin.
Şeker hastalığında kullanım şekli; Çörek otunu ve hardal tohumunu bir mikser yardımıyla iyice ezip toz haline getirin ve ortalama üç ay boyunca her gün sabahları aç karnına tüketin.
İshal için kullanım şekli; Ortalama bir kâse yoğurdun içine bir fincan kadar çörek otu ilave edip bu karışımı günde iki defa tüketin.
Öksürük için kullanım şekli; Bunun için çörek otu ile kahveyi karıştırın üzerine bir miktar zeytinyağı ekleyin ve düzenli olarak her gün sabah akşam tüketin.
Burun tıkanıklığında kullanım şekli; Çörek otundan elde edilmiş olan yağ burun deliklerine birkaç damla damlatılarak tıkanıklık giderilebilir.
Baş ağrıları için kullanım şekli; Çörek otu yağı ile ense ve alın kısmına masaj yapılarak uygulanır.
Cilt kırışıklıklarında kullanım şekli; Zeytinyağı ile çörek otu yağı iyice karıştırılıp cilde sürülür.
Yüksek tansiyon için kullanım şekli; Sarımsak ile beraber tüketilir.
Uykusuzluk için kullanım şekli; Çörek otu ile bal karıştırılıp tüketilir.
Diş ağrısı için kullanım şekli; Çörek otu tohumu ile sirke pişirilip çay şeklinde içilir.
Mide ağrıları için kullanım şekli; Çörek otu tohumları iyice kavrulur ve bu tohumlar düzenli olarak akşam ve sabah birer çay kaşığı kadar tüketilir.
Sinir hastalıkları için kullanım şekli; Bunun için yapmanız gereken çiğ olarak çörek otu tüketmektir.
Kas ağrıları için kullanım şekli; Çörek otu yağı ağrıyan bölgelere masaj yapılarak yedirilir.
Çörek Otunun Zararları ve Yan Etkileri
  • Çörek otu kesinlikle aşırı ve bilinçsiz bir şekilde tüketilmemelidir. Aşırı tüketim beraberinde can sıkıcı hastalıklar getirebilir.
  • Ayrıca aşırı tüketim bağırsaklarda ki fayda sağlayan bakterileri öldürebileceği için tavsiye edilmez.
  • Aşırı tüketim beraberinde kabızlık ve ishale neden olabilir.
  • İdrar söktürücü ve tansiyon düşürücü ilaçlar kullananlar için tavsiye edilmez.
  • Kan şekeri sorunu yaşayanlar için tüketimi uygun değildir.
Çörek Otunun Besin Değerleri
Çörek otunun 100 gramında 375 kalori bulunur. Ayrıca; 17,8 gram Protein, 44,2 gram Karbonhidrat, 1270 IU vitamin A, 931 mg Kalsiyum, 66,4 mg Demir, 366 mg Magnezyum, 22,3 gram Yağ ve 1788 mg Potasyum içermektedir.
Öneriler
Günümüzün vebası niteliğinde olan hava kirliliği için çörek otunun muhteşem bir koruyucu etkisi bulunmaktadır. Hatta Meşhed üniversitesinin yapmış olduğu bir araştırmada çörek otunun aşırı derecede kimyasal radyasyona maruz kalmış insanlarda bile iyileştirici etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. Mümkün oldukça düzenli ve yeterli bir şekilde tüketin. Aşırı tüketim hiçbir besinde önerilmediği gibi çörek otunda da önerilmez. Aşırı tüketim sonrası oluşabilecek yan etkilerde en yakın sağlık kuruluşa başvurun. Yukarıdaki tüm faydaları etkili bir şekilde hissetmek istiyorsanız düzenli tüketim yapmanız gerekir.

Referanslar: 1- Black Cumin: Which Is Which? 
 2- Side Effects of Nigella Sativa, 
 3- Nigella sativa: A miracle herb

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...