3 Temmuz 2019 Çarşamba

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Şifalı bitkiler

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir?

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler? 

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Bitkiler ya da bitkisel ürünler şeker hastalığını kontrol etmeye yardımcı olabilirler mi? Aşağıda listelediğimiz 10 bitki, kan şekerini düşürme, insülin hassaslığını arttırma, yüksek kan basıncını düşürme ve kolesterolü azaltma gibi konularda umut vaadediyorlar.
Diyetinize yeni bir bitki eklemeden önce doktorunuza başvurmanız ve kan şekerinizi daha sık ölçmeniz önerilir. Eğer birkaç ay içerisinde istenilen sonuçlara ulaşamazsanız, tedaviyi bırakmanız daha yararlı olacaktır.
Gymnema Sylvestre
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Günde 2 kere 200 ila 250 miligram arası
Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler
Bu bitkinin hintçe isminin karşılığı şeker parçalayıcıdır. Bitkinin kullanımının tatlı tadın algılanmasını düşürdüğü söylenir. Gymnema Sylvestre bitkisi kan şekerini kontrol etmek için kullanılan bitkiler arasında en güçlü olanlardan biridir. Hücrelere glikozu kullanmalarında yardımcı olan enzimlerin aktivitelerini arttırarak ya da insülin üretimini tetikleyerek şeker hastalarına iyi gelebilir. Üzerinde çok fazla çalışılmadığından ciddi bir yan etkisi olup olmadığı bilinmemektedir.
Kudret Narı
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Günlük 50 ila 100 miligram arası, meyva suyu şeklinde
Bu bitkinin hücrelerin glikozu daha verimli kullanmasına yardımcı olduğu ve bağırsaklarda şeker emilimini engellediği düşünülmektedir. Filipinli araştırmacılar kadın ve erkeklere 3 ay boyunca kapsül formunda kudret narı verdiklerinde, bu kişilerin kan şekeri seviyelerinde plasebo alanlara göre az da olsa bir düşüş gözlemlemişlerdir. Muhtemelen yan etkileri arasında mide bağırsak kanalı ile ilgili problemler yer alır.
Magnezyum
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Günde 250 ila 350 miligram arası
Magnezyum eksikliği şeker hastaları arasında yaygın olarak görülen bir durumdur ve kan şekeri ile insülin direncinin artmasına sebep olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda magnezyum ilavesinin insülin fonksiyonlarını geliştirdiği ve kan şekeri seviyesini düşürdüğü gözlemlense de, diğer çalışmalarda bu mineralin şeker hastalığına gözle görülür bir yararı kayıt altına alınmamıştır. Magnezyum kullanmadan önce doktorunuza başvurunuz.
Firavun İnciri Kaktüsü
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Doğrudan besin olarak tüketiyorsanız günde yarım kase pişmiş kaktüs alınız. Diğer türlü etikete göre hareket ediniz.
Bu kaktüsün olgun meyvelerinin tüketiminin, yapılan bazı çalışmalarda kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Meyveyi herhangi bir markette bulabilirsiniz. Aynı zamanda meyvenin suyunu ya da toz halini çeşitli medikal marketlerden edinebilirsiniz. Araştırmacılar bitkinin kan şekerini düşürücü etkilerinin insüline benzer özellikler taşıyan bileşenlere sahip olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorlar. Meyve aynı zamanda yüksek bir lif içeriğine sahip.
Gama Linoleik Asit
Kullanım amacı: Sinir gövdesi ağrılarını azaltma
Tipik dozaj: Günde 270 ile 540 miligram arası
GLA olarak da bilinen gama linoeik asit, gece sefası bitkisinin yağında bulunan bir yağ asididir. Yapılan bazı araştırmalarda, şeker hastalarının GLA seviyesinin normalin altında olduğu gözlemlenmiştir ve bitkinin şeker hastalığı ile bağlantılı sinir gövdesi ağrılarını azaltabileceği öne sürülmüştür.
Krom
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Günde 200 mikrogram
Krom elementinin insülin aktivitesini arttırmasının yanı sıra aynı zamanda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer aldığı düşünülmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre bu element kan şekerinin normal seviyelere gelmesine katkı sağlamaktadır (sadece krom eksikliği olan hastalarda).
Yaban Mersini
Kullanım amacı: Gözleri ve sinirleri koruma
Tipik dozaj: Standart hale getirilmiş yaban mersini özütü formunda günde 2 kere 80 ila 120 miligram arasında
Yaban mersini, meyvasında ve yapraklarında yüksek miktarda güçlü ve etkili antioksidanlar içerir. Antosiyanidin adındaki bu antioksidanlar küçük kan damarlarında oluşabilecek hasarları engelleyerek sinir gövdesi ağrısı ile retina hasarının önüne geçerler. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde yaban mersini tüketiminin aynı zamanda kan şekeri seviyelerini düşürdüğü de gözlemlenmiştir.
Alfa Lipoik Asit
Kullanım amacı: Sinir ağrılarını hafifletme, kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Günde 600 ila 800 miligram arası
ALA olarak da bilinen alfa lipoik asit vitamin benzeri bir maddedir ve çoğu türdeki serbest kökleri nötralize edebilir. Serbest köklerin vücutta birikmesi kan şekerinin yükselmesine neden olabilirken bunun sonucu olarak sinir hasarı ve başka problemler ortaya çıkabilir. ALA aynı zamanda kas hücrelerinin kan şekerini emmelerine de yardımcı olur. Almanya’da yapılan bir araştırmada, ALA ve plasebo alan 40 yetişkinin 4 haftalık bir katılımı sonucunda, ALA maddesinin insülin hassaslığını %27 oranında arttırdığı gözlemlenmiştir. Plasebo grubunda ise bir değişiklik olmamıştır. Yapılan diğer çalışmalarda ise ALA kullanımının sinir ağrılarına, uyuşukluğa ve yanma hissine iyi geldiği görülmüştür.
Çemen Otu
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Her öğünle beraber 5 ila 30 miligram arası ya da günde bir öğünle beraber 15 ila 90 miligram arası
Hint yemeklerinde kullanılan bu tohumların, hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda, kan şekerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı ve yüksek kolesterolü azalttığı gözlemlenmiştir. Bu etkilerin bir kısmının kaynağı bitkinin içerdiği yüksek lif miktarı olabilir. Tohumlarda aynı zamanda insülin salınımını tetikleyen bir amino asit bulunmaktadır.
Ginseng
Kullanım amacı: Kan şekerini düşürme
Tipik dozaj: Kapsül ya da tablet formunda günde 1 ila 3 gram arası
Ginseng karbonhidrat emilimini yavaşlatarak, hücrelerin glikoz kullanımını arttırarak ve pankreastan insülin salınımını arttırarak şeker hastalığının tedavisini olumlu yönde etkileyen bir bitkidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...