21 Haziran 2019 Cuma

Doğal Antibiyotikler Nelerdir?



Hastalıklara karşı vücudumuzun kalkanları olan bağışıklık sistemi belli dönemlerde zayıflar ve hastalıklar karşısında savunmasız hale gelir. Sağlığın ilk anahtarı durumunda olan beslenme sayesinde vücut güç bulur, savunma mekanizmaları çok daha iyi çalışır.
Özellikle kış ayları sağlığımızın sekteye uğradığı, sık sık hastalıkların kapımızı çaldığı aylardır. Bu aylar vücudumuz her zamankinden daha fazla özen, dikkatli beslenme ve korunmaya ihtiyaç duyar.
Peki beslenme yoluyla sağlığımızı korumanın kaç farklı çeşidi vardır?
Beslenme, vücut direncini arttırır, enerjik ve zinde olmamızı sağlar. Bunun yanında doğru besinlerle bağışıklık sistemimiz güçlenir ve hastalıklara karşı koyma gücümüz artar.
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve doğal antibiyotik besinler sayesinde hastalıklara karşı koymamızı sağlayan bazı besinler vardır. Bu besinleri doğru zamanda ve yeterli şekilde tüketmek bağışıklık sistemini destekler.
Bu besinlerden birkaçını tanıyalım:
Sarımsak: Bu besin maddesi, vücuttaki bakterilerin direncini kırmaya yardımcı olur. Çünkü içeriğinde bakterilerin baş edemediği, diğer bir ifadeyle direnç gösteremediği doğal antibiyotikler içermektedir. Hastalıktan önce ya da hastalık aşamasında yeterli miktarda tüketilen sarımsak iyileşmeye yardımcıdır.
Soğan: Soğan da tıpkı sarımsak gibi içeriğinde güçlü antioksidanlar barındırmaktadır. Bu antioksidanlar sayesinde bakteriler çok daha çabuk vücuttan atılabilir.

Bal: Bal, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan destekleyici bir özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında vücut direncini arttırmak için mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastalık dönemlerinde vücuda enerji vermesinin yanı sıra doğal antibiyotik olarak hastalıklara karşı kullanılan bir besin maddesidir. Ayrıca 1 yaşından itibaren tüm çocuklarda kullanılan besleyici bir maddedir.

Civanperçemi: Bu besin maddesi, içeriğinde 100 dolaylarında antibiyotik özellikli madde bulundurmaktadır. Bu özelliğiyle hastalıklara karşı savaşmada en güçlü besin maddesidir.
Zencefil: Hastalık döneminde zencefil toz olarak bala karıştırılarak ya da tazesi çay olarak tüketilirse doğal bir antibiyotik özelliği gösterir ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Antibiyotikler bağışıklık sistemimize yardımcı olan, pek çok hastalığa sebep olan bakteri ve virüslere karşı yok etme veya çoğalmalarını önleme amaçlı kullanılan ilaçlardır. İnsan sağlığı açısından son derece önemli ve vazgeçilmez olmakla birlikte, bilinçli olarak kullanılması gereken ilaçlardır. Bilinen en güçlü doğal antibiyotikler arasında Meyan kökü, propolis, zencefil, karanfil, karabiber, bal, ada çayı, sarımsak, zerdeçal, çörek otu bulunuyor. Bunların dışında da güçlü bitkiler ve hayvansal gıdalar bulunmakla birlikte, ulaşılma kolaylığına göre en güçlü doğal antibiyotikler yukarıda saydıklarımızdır.

Antibiyotik Nedir?

Organizmalardan çıkarılan, (bitkiler veya hayvanlar) yapay bir şekilde ayrıştırılarak elde edilen streptomisin, penisilin, teramisin ve benzeri maddeler için kullanılan ortak bir isimdir. Bazı türleri belirli ve dar kapsamda bakterilere karşı sonuç verirken, bazı antibiyotikler çok daha geniş kapsamda bakteri ve virüse karşı savaşabilirler. Bu ayrım dar spektrumlu ve geniş spektrumlu antibiyotikler olarak isimlendirilerek yapılır. Birkaç maddenin bir araya getirilmesiyle elde edilenantibiyotik ilaçlarolduğu gibi tek maddeden oluşan ilaçlarda bulunur.

Antibiyotik ilaçlar, kullanılırken uzmanların kontrolünde olması zorunlu ilaçlardır. Bu ilaçların hastalanmamıza sebep olan bakteri veya virüse odaklı olarak kullanılması gereken antibiyotik maddelerle yapılması, sadece bu bakterilere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıktan kurtulmamıza olanak tanır. Tersi durumda yani bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotik uygun olmayan bir bakteri ve virüse karşı doğru savaşın verilememesine neden olacağı gibi, gereksiz olarak kullanışmış geniş spektrumlu bir antibiyotik nedeniyle, vücudumuzda olan, bağışıklık sistemimiz için yararlı birçok bakterinin de yok olmasına sebep olur. Böyle bir durumda bağışıklık sistemimiz daha fazla zayıflayarak, bakteri ve virüsle birlikte, kullanılan yanlış antibiyotik maddenin verdiği zararlarla da uğraşmak zorunda kalır. Dahası vücudumuzda hazır bir şekilde bulunan ancak baskılanmış olan, ilerleyen zamanlarda çeşitli tetikleyicilerle hastalanmamıza sebep olma olasılığı bulunan bakteriler de, bilinçsizce kullanılan bu antibiyotiklere karşı direnç kazanırlar. Gerçekten gerektiğinde ise işe yaramaz hale gelirler.

Doğal Antibiyotikler Nelerdir?

Bitkiler doğal antibiyotiklerin bulunduğu ve en kolay elde edildiği kaynaklardır. Aslında gün içerisinde bile tükettiğimiz pek çok bitki de doğal antibiyotikler vardır. Bazı bitkilerde daha fazla ve farklı antibiyotikler bulunurken, bazılarında daha az veya tek antibiyotik maddeler bulunur. Bu durum insanoğlu tarafından en eski zamanlardan beri bilinir. Çeşitli şekillerde kullanılarak kendisinden sonraki nesillere bilgi aktarımı yoluyla günümüze kadar ulaşan bu birikimler, farklı toplumlarda farklı isimlerle anılır.
Endemik çeşitlik konusunda çok zengin olan Anadolu toprakları, bu özelliği nedeniyle bitkilerden gelen şifa konusuna oldukça yakındır. Bununla birlikte örneğin bir Çin Tıbbı veya Hint Tıbbı kadar uzmanlaşarak oluşturulmuş bir literatüre sahip olmaması, bunun yerine “koca karı ilacı” tabiriyle küçümsenmesi ve yanı sıra kontrol altında olmaması nedeniyle şüpheyle yaklaşılan bir konudur. Ülkemizde yoğun bir nüfus bu konuya şüpheyle yaklaşadursun, Avrupa ve Amerika kendisinde yetişmeyen, yüzüne bile bakmadığımız pek çok bitkinin peşinde koşuyor.

Doğal antibiyotiklerin en güçlülerini sıralamaya kalktığımızda ilk sıraya Meyan Kökü ve arı propolisini koymamız gerekiyor. Yoğunluğu ve çeşitlilikleri itibariyle en güçlü doğal antibiyotikler bunlar olmakla birlikte, Zencefil, Bal, Karanfil, Sarımsak, Zerdeçal, çörek otu, ada çayı ve kekik, Karabiber en güçlü bitkisel antibiyotiklerdir.
Doğal olarak bu bitkilerin çeşitli şekillerde tüketilmesi, doğal yollardan alınan antibiyotiklerin, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Hastalıklar sırasında bu bitkilerin çeşitli kürler yoluyla kullanılması, çeşitli yapay kimyasallar barındıran ilaçları kullanmak yerine sıklıkla tercih edilen yöntemlerdir. Hatta Uzmanların ilaç kullanımının yanı sıra destekleyici tedaviler olarak bu bitkilerin bazılarının kullanılmasını da reçetelendirdiğinin altını çizmek gerekir.
Örneğin üst solunum yolu rahatsızlıklarında, gribal enfeksiyonlarda ve benzeri rahatsızlıklarda doktorların ada çayının sık şekilde tüketilmesini tavsiye etmesi, ada çayının güçlü bir doğal antibiyotik olmasındandır. Annelerimizin veya daha yaşlı büyüklerimizin gribal bir sorun yaşadığımızda bizlere hazırladığı ballı, karabiberli içecekler, zencefil karıştırılarak hazırlanmış adaçayı veya ıhlamur gibi içecekler, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına yabana atılmayacak katkılar sağlarlar.

Sarımsak, zencefil, karabiber, adaçayı, bal, zerdeçal gibi kolay bulunabilen doğal antibiyotiklerin, sık bir şekilde kullanılması, pek çok hastalıktan korunmamıza olanak tanıdığı gibi, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasına var olan hastalıkların iyileşme sürecinin kısalmasına ve dolayısıyla daha kaliteli bir yaşamın kapılarını aralayan önemli bir ipucudur. Çeşitli hastalıklar için hazırlanan çeşitli karışımlar, antibiyotik barındıran bitkilerle hazırlanarak, periyodik olarak kullanıldığında eşsiz sonuçlar ortaya koyar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...