20 Haziran 2019 Perşembe

Tarçın Nedir? nelere iyi gelir?

 Hoş kokusu ile bin bir derde deva olan tarçın en sevilen baharatlar arasında yer alır. Tarçının faydaları nelerdir, tarçın nelere iyi gelir bu yazımızda bu konuya değineceğiz. Tarçın öncelikle bir doğal ilaçtır. Tarçın kabuğu ile bir çok hastalık uzun yıllarca tedavi edilmiştir. Şimdi tarçının yararları nelerdir bunlara tek tek değinelim.

Kış aylarına girdiğimizde, çoğu insanın soğuk hava koşullarından ve hastalıktan korunmak için başvurduğu ilaç tedavilerinin yanı sıra, şifalı bitkileri de tercih ettiği çoğu kez görülmüştür. Bu hastalıklardan korunmak için kullanılan ürünlerden biri de kuşkusuz ki tarçındır. Tarçın, hammadde olarak bir baharattır ve ağaçların kabuğundan elde edilir. Vitamin ve mineral dolu bir içeriğe sahiptir. Fakat her üründe olacağı gibi, fazla kullanımında da tarçının zararları ortaya çıkabilir.



Tarçın nedir? Faydaları nelerdir?
Tarçın genellikle yemek ve tatlılarda bir baharat olarak kullanılmasına rağmen, sağlığa çokca yararları vardır.
*Zengin kalsiyum, magnezyum, lif ve demir kaynağıdır.
*Son yıllarda yapılan çalısmalarda kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır.(özellikle 2.tip diabet hastalarında)
*LDL kolestrolü düşürür,(günde yarım çay kaşığı alınması halinde)
*Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler,
*Soğukalgınlığı, grip ve nezleye iyi gelir,(bal veya limonla alındıgında)
*Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,hazımı kolaylaştırır,kusmayı önleyici bir etkiye sahiptir.
*Eklem yangısı (arthritis) ağrılarına iyi gelir.(yarım çay kaşığı tarçını bir yemek kaşığı balla karıştırarak her sabah kahvaltından önce veridiğinde bir hafta içinde ağrılarda önemli bir azalma,bir ay içinde de ağrısız yürüme)
*Tarçının koklamak hafızayı canlandırıcı bir etki yapar.
*Yiyeceklere eklendiği zaman,yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerinin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur.
Yüksek karbonhidratlı bir yiyeceği tarçınla tatlandırdığımız zaman kandaki şeker seviyesini etkileyerek düşmesini sağlar. Araştırmalar 300 gr. sütlaça 6 gr. kadar tarçın eklendiğinde kandaki şekeri seviyesindeki yükselişin önemli ölçüde azaldığı yönünde faydasını tespit etmişlerdir.



Tarçının faydaları arasında en önemli olanı tarçının kolesterolü düşüren bir etkiye sahip olmasıdır.
Tarçın diyabet hastaları için de mucizevi bir bitkidir. 2. Tip diyabeti tedavi eden tarçın bu yönü ile şifalı bitkiler arasında yer alır.
• Tarçının en önemli özelliklerinden biri de kalp hastalıkları için önemli bir şifa kaynağı olmasıdır. Kalp hastalarının tarçını baharat olarak tüketmesi dahi son derece önemlidir.
• Kan ve lenf kanseri için tarçın tüketmek bu iki kanser türünde önleyici özellik gösterdiği için önem arz etmektedir.
Tarçın solunum rahatsızlıkları için de oldukça önemlidir. Solunum rahatsızlığı tedavisinde tarçın kullanımı sıklıkla başvurulan bitkisel bir tedavi yöntemdir.
• Tarçının beyin üzerinde ki olumlu etkileri ise onun bir diğer mucizesidir. Tarçının faydaları arasında yer alan bu özelliği beyin aktivitelerini artırması ile görülmektedir.
Tarçın hamilelik sonrasında emzirme döneminde anne sütünü artıran şifalı bitkiler arasında yer alır.
• Kanı incelten tarçın kan dolaşımını artırma noktasında önemli bir etkendir. Bu özelliği tarçının adet dönemlerinde kadınların ağrılarını azaltma noktasında etkin bir rol oynamasını sağlar.

Sayısız faydası, muhteşem kokusu ve lezzeti ile birlikte tarçın, ülkemizin en vazgeçilmez baharatları arasında yer alır.

Tarçının iyi Geldiği Hastalıklar

  1. Şeker hastalığına karşı önleyicidir
  2. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur
  3. Romatizmaya karşı önleyicidir
  4. Faranjite karşı dirençli kılar
  5. Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır
  6. Yorgunluk gidericidir
  7. Geniş spektrumlu doğal bir antibiyotiktir.
  8. Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır
  9. Bağırsaklarda nitrozamine oluşumunu engeller
  10. Baş ağrısını engeller
  11. Mide dostudur
  12. Zihin yorgunluğunu alır
  13. Kansere karşı vücudu dirençli kılar
  14. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  15. Stresi ve gerginliği alır
  16. Migrene karşı önleyicidir

Tarçın nedir? Nelere iyi gelir?

Anavatanı Endonezya, Brezilya ve Malezya olan tarçın, ülkemizde yetiştirilmiyor olsa da çok uzun yıllardır ülkemizde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Son dönemde bu baharat üzerinde yapılan araştırmalar sıklaştırılmaya başlarken yapılan her araştırma bu bitkinin ne kadar mucizevi bir ürün olduğunu ortaya koymaktadır. Vücut için faydaları saymakla bitmezken çok az düzeyde zararı yer almaktadır. Kullanımı oldukça kolaydır ve kullanım alanı son derece çeşitlidir. Kendisi ile aynı isme sahip olan ağacın kurutulmuş kabukları bizlere ulaşır ve kullanıma hazır halde olur. Eski dönemde toz olarak kullanımı yaygın olan bu baharat, günümüzde çubuk tarçın olarak da kullanılmaktadır.

Tarçının faydaları nelerdir? Ne işe yarar?

Bu baharatın son dönemde çok yoğun bir biçimde kullanılmasının sebeplerinden birisi zayıflama üzerindeki olumlu etkileridir. İlk olarak düzenli kullanımda metabolizma hızının yükselmesine ve bu sayede yakılan kalori miktarının artmasına sebep olur. Bunun yanı sıra tarçın tüketimi ile birlikte tatlı ihtiyacı dengelenebilmektedir. Çok düşük kalori miktarına rağmen tadının lezzeti, kişilerin diyetlerine daha kolay bir biçimde uymasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra mide bulantısı üzerinde de olumlu etkiler gösterirken eski dönemlerde sıklıkla bu sebeple kullanılmaktadır. Sinirleri yatıştırması ve insanların sinirini alması da olumlu etkileri arasında gösterilebilir.

Tarçın nasıl kullanılır? Tarifi nedir?

Tarçının kullanımı son derece rahattır ve insanlar bu konuda hiçbir sorun yaşamazlar. Toz halinde alınan bu baharat kullanılırken gün içerisinde tatlılara, yemeklere ya da salatalara rahatlıkla katılabilmektedir. Diyet yapan kişilerin genelde günde 6 gram kadar alması uygun görülmektedir. Tatlı tüketmeyecekleri için yemek ya da salataya katmaları oldukça doğru bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi kullanan kişiler de bu baharatı katarak daha lezzetli hale getirebilirler. Çubuk tarçın olarak alındığında çay şeklinde demlenmesi de son derece kolay ve etkilidir. 10 dakika içerisinde hazırlanabilen tarçın çayı ile birlikte olumlu etkiler vücutta görülebilmektedir.
Tarçının zararları nelerdir? Yan etkisi var mı?
Tarçının zararları olarak gösterilen durumlar oldukça kısıtlıdır. Bu durumların ortaya çıkması için kişilerin çok fazla miktarda tarçın kullanması gerekli olur. Eğer farklı sebeplerden dolayı çok fazla tüketilirse kişilerde ishal, terleme ve çarpıntı gibi problemlere sebep olmaktadır. Her ne kadar sağlık için mucizevi bir ürün olarak gösterilse de aşırı kullanımında yan etkilerinin ortaya çıkması oldukça doğaldır. Hamile bayanların ya da emziren bayanların tüketmesinde bir sakınca olmaz. Ancak bu dönem içerisinde kişilerin yan etkilerini görme eşiği biraz daha düşük olabileceğinden biraz daha dikkatli kullanımı gerekli olacaktır. Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden birisi olan bu baharat, faydaları ile birlikte mucizevi bitkilerden birisi olarak gösterilmektedir.



Tarçının zararlı olduğu noktalar nelerdir?
Tarçının insan vücuduna zararlı olduğu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;
Gün içerisinde gereğinden fazla tarçın kullanan kişilerin kan şekerinde düşme meydana gelir.
Tarçının ne kadar miktar kullanıldığı önemli olduğu kadar ne kadar sıkça kullanıldığı da önemlidir. Çok sık miktarda tarçın kullanmak kabızlığa neden olur.

Yüksek tansiyon riski yaşayanlar ya da yüksek tansiyon problemi olup bu hastalığı için ilaç kullanan hastalar da tarçın kullanımına dikkat etmelidir. Tarçın, tansiyon ilacının etkisini arttırma özelliğine sahip olduğu için yine kan şekerinin düşmesine sebep olur.

Fazla tarçın tüketen kişilerin bazılarında alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Böyle bir durumun meydana gelmemesi için kullanım seviyesine dikkat edilmelidir.

Hamilelik döneminde anne adaylarının tarçın kullanımına dikkat etmesi önemlidir. Annenin sağlığı için katkı maddesi olup olmadığı için henüz tıbbi bir kesinlik olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Tarçın, karaciğer hastalarının sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Karaciğer rahatsızlığı bulunan bütün hastaların tarçın kullanımını doktor kontrolünde yapması gereklidir.

Tarçının çeşitlerinin biri olan Çin tarçını da fazla kullanıldığında insan sağlığını olumsuz etkileyecek içeriğe sahiptir. Mutlaka dozajında kullanılmalıdır.

Ameliyat olacak kişilerin mutlak suretle tarçın kullanımını 15 gün önceden bırakmaları gerekmektedir. Ameliyat için gerekli şartlardan biri olan kan şekerinin dengelenmesi için bu koşul gereklidir.

Tarçın yağı vücuda uygulanırken işlem görmeden direk uygulanırsa cildi tahriş eder ve yapısını bozar. Bu yüzden tarçın yağını da kullanmadan önce inceltme işlemi yapmanız gereklidir.

Tarçının yan etkileri nelerdir?

Tarçının kullanımında; normal şartlarda, normal miktarda olduğu durumlarda bilimsel olarak ispatlanabilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur fakat tarçının eter yağının son derece dikkat edilerek ve verilen tarife uygun olarak uygulanması gereklidir.

alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...