25 Ağustos 2019 Pazar

Çinkonun Faydaları ve Bulunduğu Besinler , yiyecekler

Mineraller ve vitaminlerin sağlığımız açısından önemini daha önce anlatmıştık. Bu yazımızda sizlere çinko minerali hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.


Çinko minerali hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur, günlük çinko ihtiyacı, çinko mineralinin faydaları ve zararları ile eksikliğinde görülen rahatsızlıkları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Çinkonun Görevleri: Çinko, koku alma duygusunun korunması, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, proteinlerin inşa edilmesi, enzimlerin salgılanması ve DNA’nın yaratılması gibi işlevleri bulunan önemli bir mineraldir. Çinko ayrıca nörotransmitter olarak hücrelerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlar.
Çinko Bulunan Yiyecekler: Dana ciğeri, susam, istiridye, kabak ve karpuz çekirdeği, bitter çikolata, koyun eti tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu çinkoyu almanız açısından önemli yiyeceklerdir.
Çinko genel olarak protein içeren gıdalarla ilişkilidir ve çinko içeren gıdaların protein bakımından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Et ürünleri bir yana çinko içeren besinler arasında süt ve süt ürünlerini, patates, esmer pirinç, fıstık, fasulye ve kepekli tahılları sayabiliriz. Eğer vejetaryenseniz çinko alımınız et tüketenlere göre daha az olacağı için diyet listenize çinko yönünden zengin bu sebzeleri ve yemişleri eklemelisiniz.
Günlük Çinko İhtiyacı: Tavsiye edilen günlük çinko alımı yetişkin erkekler için 11 miligram, kadınlar için ise 8 miligram. Eğer hamileyseniz ya da emzirme dönemindeyseniz günlük tüketilmesi gereken miktarın üzerine 2-3 miligram daha ekleyebilirsiniz. Çocuklarda ise 4-8 yaş arası 5 miligram, 9-13 yaş arası 8 miligram çinko alımı tavsiye edilmekte. Bebeklerin ihtiyacı ise 3 miligram olarak belirlenmiş.
Bazı Besinlerde Bulunan Çinko Değerleri
100 gram tavuk budu: 2.9 miligram çinko içerir, günlük çinko ihtiyacının %19′unu karşılar.
Kuru fasulye: 100 gramı 1.4 miligram çinko içerir, günlük ihtiyacın %9′unu karşılar.
100 gram az yağlı meyveli yoğurt: Günlük çinko ihtiyacının %4′ünü karşılar, 0.7 miligram çinko içerir.
100 gram badem: Çinko yönünden zengin olan bademin 100 gramı 3.5 miligram çinko içerir.
100 gram süt: 0.4 miligram çinko içerir.
Tavuk göğsü: 1 miligram çinko içerir. Günlük ihtiyacın %7′sini karşılar.
Çinko Mineralinin Faydaları
– Bağışıklık sistemini güçlendirir. Eğer yeterli miktarda çinko alınmazsa çocuklar ve yaşlılarda pnömoni ve diğer enfeksiyonlara yatkınlık oluşabilir.
– Tartışmalı olsa da soğuk algınlığının olumsuz etkilerini hafiflettiği ve daha çabuk iyileşme sağladığı yönünde bazı araştırma sonuçları bulunuyor.
– Cildin daha sağlıklı olmasını, kesik ve yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.
– Özellikle 14-17 yaş arası yetersiz beslenen çocuklarda yaşanan şiddetli ishalin geçme süresini kısaltır.
– Yaşa bağlı göz sorunlarından koruma ve yaşanan sorunların azalmasını sağlar.
Uyarılar:
Tavsiye edilen oranlardan daha fazla çinko almak; bağışıklık sisteminde düzensizliklere, demir eksikliğine, iyi kolesterolün düşmesine neden olabilir. Eğer sağlıklıysanız ve düzenli olarak besleniyorsanız fazla çinko ya da çinko eksikliği görülme olasılığı düşüktür. Ancak günde 50 mg’dan fazla ya da yetişkin erkeklerde 11 mg’dan az çinko tüketiminin zararları olabileceğini unutmayın.
Çinko yönünden zengin istiridye, karaciğer, kuzu eti aynı zamanda yüksek kolesterol içerdiğinden özellikle kalp rahatsızlığı olanların dikkatli tüketmesi gereken besinler arasında. Yine birer çinko kaynağı olan susam, kabak çekirdeği ve fıstık çok kalorilidir. Bu nedenle kilo kontrolü için az miktarlarda yenmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...