9 Ağustos 2019 Cuma

Karadutun Sağlığa Faydaları
Karadutun içerdiği vitaminler ve mineraller yabanmersini ile benzerlik göstermeremektedir, yabanmersini hakkında daha önce yayınladığımız makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.Karadutun içerdiği besinler dizanterinden, hemaroide, ameniden kanere kadar bir çok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu gibi özellikle cilt sağlığı için çok faydalıdır. Öyleki karadut çok yaygın olarak kozmetik ürünlerinde ve yüz maskelerinde kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni içerisinde barındırdığı ve serbest radikallerin hareketlerini engelleyen çok farklı çeşitlerdeki antioksidanlardır. Bütün besin kaynaklarında olduğu gibi karadutun etkili ve doğal bir antibiyotik görevi görmesi çok geniş bir yelpazede sağlığımıza hizmet etmesini sağlamaktadır.


Karadutun Cilt Sağlığına Faydaları: Serbest radikaller bünyemizde bir çok hastalıkların temel nedenidir. Bir çok kanser çeşidinin asıl nedeni de serbest radiakllerdir. Serbest radikaller sadece iç organlara zarar vermez aynı şekilde cildi de inanılmaz derecede hasar verebilir ve cildin yaşlanmasını hızlandırır.
Karadut etkili antioksidanlar içerdiği için serbest radikallerin cilde verdiği hasrarı giderebilir. Anthocyanocides ve polifenoller karadutunda bolca bulunan iki antioksidanlardır. Bu serbest radikallerle mücadelede yardımcı olur. Kolajen oluşturan C vitamini ve A vitamini cilt için en sağlıklı vitaminlerdir diyebiliriz. Bu vitaminlerin diğer bir özelliği ise etkili bir antioksidan olarak hareket edebilmeleridir. Düzenli olarak karadut tüketilmesi ve periyodik olarak maskelerde cilde uygulanması cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olduğu gibi, UVA ve UVB lere karşı cildi koruma altına almaktadır.
Karadut Yaraların Tedavisinde Kullanılır: Karadutun yaprakları parlak ve büzücü nitelikli taneler içermektedir. Bu özelliği kanın pıhtılaşmasıı engeleyebilir. Karadutun taprakları yaralara, açık yaralara, deri üzerindeki çiziklere uygulanır ve yara tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Karadut ynı zamanda bir cilt hastalığı olan sedefi yatıştırıcı özelliği vardır aynı zamanda akne temizleme noktasında da etkilidir. Karadut yapraklarının çay şeklinde demlenerek topikal olarak uygulanması egzama sorunlarının giderilmesine yardmcı olur.
Karadutun Saç Sağlığına Faydaları: Karadutun yüksek derecede ve kaliteli antioksdianlar içermesi cilt sağlığı dışında saç sağlığı için de çok faydalı olmasını sağlamaktadır.Karadutda bulunan C vitamini, kolajen üretimi ile büyük ölçüde saç dökülmesine neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Antioksidanlar serbest radikallerin enden olduğu ve saça büyük zarar veren unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Karadutun topikal olarak uyguanması saça ayrıca doğal bir parlaklık ve canlılık kazandırır.
Karadut Diş Sağlığını Korur: Karadutun yaprakları alternatif tıpda dişlerin ve diş etlerinin sağlığı için kullanılmaktadır. Karadut ve yaprakları hafif inflamasyon ve dişeti kanamalarını tedavi etmeye yardımcı olabilir
Adet Kanamaları İçin Karadut: Karadut ve karadut yapraklarını tüketmek menstruasyon sırasında aşırı kanamada rahatlama elde etmenize yardımcı olur. Meyve, adet döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayabilir.
Dizanterine İyi Gelir: Karadut dizanteri sorunlarına iyi geldiği gibi, karadut yaprakları ishal için iyi gelmektedir. Karadut tüketimi yanında kardut yapraklarının kaynatılarak içilmesi ishal durumunu büyük ölçüde geçiştirebilir.
Karadut Diyabete İyi Gelir: Yazının basşında karadutun yüksek derecede potasyum içerdiğini belirtmiştik. Karadutun içerdiği potasyum insülnin sağlıklı seviyede kalmasına yardımcı olur. Günlük olarak bir kaşık karadut tüketimi diyabeti sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir. Çok iyi sonuçlar alınabilmesi için bir hafta boyunca tüketilmesi önerilmektedir.
Kemik Sağlığını Korur: Karadutun bol mitarda kalsiyum içermesi kemik sağlığı için de faydalıdır. Belkide çcoukların karadutu bu kadar sevmelerinin bilinç altındaki sebebi kemik sağlığı için çok faydalı olmasıdır.
Kan Hücreleri Sağlığını Korur: Karadut, potasyum, demir,manganez ve bakır açısından zengindir. Bu mineraller özellikle kan hücreleri için hayati önem taşımaktadırlar. Karadut kan hücrelerini korumakla kalmaz aynı zamanda hasarlı kan hücrelerinin tedavisine yardımcı olabilmektedir.
Hemoroide İyi Gelir: Karadutlardan hazırlanan hamur çok yaygın olarak hemoroid tedavisinde kullanılmaktaıdr. Hatta konjonktivit sorunlarının ortadan kaldırılması için de etkili bir tadvi metodu olduğu düşünülür.
Kansere Karşı Karadut: Karadut Ellagiç olarak adlandırılan çok etkili bir antioksdian içermektedir. Bu asit bazı aknser türlerinin önelenmesinde önemli rol sütelenmektedir ve kansere yakalanma riskini azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...