15 Ağustos 2019 Perşembe

Dereotunun Faydaları

Dereotunun Faydaları

Anne sütünü arttırır.
İştah açar.
Kansere karşı koruyucudur.
Mide kramplarına ve mide ağrılarına iyi gelir.
Antiseptiktir.
Kolestrolü düşürmeye yardımcı olur.
Vücuttaki toksinleri atar.
İdrar söktürücüdür.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Dereotunun yanında tohumu da faydalıdır. Tohumlardan yapılan çayın sinir sistemine iyi gelmektedir. Tohumlar çiğnenirse de ağız kokusunu giderir. Dereotunun madde bağımlısı kişilerin tedavisinde kullanıldığı söylenmektedir. Yemek yedikten sonra yediğiniz zaman mideyi rahatlatır.
Özellikle salatalara çok yakışan otlar arasında bulunan dereotu, aynı maydanoz gibi tam bir vitamin ve mineral deposu.
Azerbaycanın’nın kuzeyi, Akdeniz bölgesi ve batı Afrika’da doğal olarak yetişen bitki kalsiyum, manganez, demir ve magnezyum mineralleri ile A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin.
Bu özelliğiyle öncelikle vücudu hastalıklara karşı güçlendiriyor ve kalsiyum ile kemik kaybına karşı koruma sağlıyor. Üstelik çok düşük kalorisiyle zayıflama listelerinin popüler bitkileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Dereotunun Sağlığa Faydaları
Sindirim: Çeşitli toplumlarda sindirim sorunlarına karşı kullanılan dereotu sindirime bağlı mide kramplarına ve mide ağrılarına iyi gelir.
2002 yılında yapılan bir çalışmaya (BMC Pharmacology) göre dereotu fazla mide asidi üretimini baskılayarak mide lezyonu (ülser gibi) gelişimini önlüyor.
Ayrıca dereotu yağı anti-spazmodik, gaz giderici, hazmettiricidir ve sedatif özellikleri vardır.
Kolesterol: 2008 yılında İran Biyokimya ve Biyofizik Enstitüsü tarafından hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada dereotu yapraklarının trigliserid değerini %50 toplam kolesterolü ise %20 düşürdüğü belirlenmiş. Bu araştırmada dereotu yapraklarından el edilen özüt kullanılmış olsa da düzenli olarak dereotu yemek kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Şeker: Antiseptik ve lokal anestetik olarak kullanılan bir fenol olan ve dereotunda bulunan “öjenol” diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Ancak bu alanda daha çok araştırma sonucuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Antioksidan: Dereotunun bazı bileşenleri (monoterpene) vücuttaki bazı toksinlerin temizlenmesini sağlayan enzimlerin üretimini tetikliyor. Özellikle sigara dumanının vücutta yarattığı hasarı en aza indirmek için önerilen bitkiler arasında yer alıyor.
Antimikrobiyal: Dereotunun mikropların gelişimini önleyip önlemediği üzerine yapılan çalışmalarda bitkiden elde edilen yağın bazı mikropların gelişimini engellediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...