10 Ağustos 2019 Cumartesi

Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir? Ne Yapmalıyım?

Bazı insanlar yüksek tansiyondan şikayet ederken bir kısım kişi de tam tersine tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir sorusuna cevap arar. Tansiyon düşüklüğü, kan basıncı değerlerinin normalde olması gerekenden daha düşük olmasıdır.


Düşük tansiyon, insanların halsiz hissetmesine ve baygınlık gibi durumlara neden olabilir. Bu yüzden sağlık açısından zararlı bir durumdur. Tansiyonu düşürmek için iyi gelen bitkisel şeyler, kan basıncının normale dönmesi için yardımcı olmaktadır.
Yaş ilerledikçe bu değer de yükselir. Fakat her insanın tansiyonu aynı değerlerde olmaz. İnsanların “normal” tansiyonu kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Normal tansiyon değeri büyük 12, küçük 8 iken, bazı insanlar için büyük 9 küçük 6  normal olarak kabul edilmektedir. Peki tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir?

Tansiyon Neden Düşer?

Tansiyon düşüklüğünün görüldüğü belirli bir kitle yoktur. Bu yüzden kişinin kilosu, yaşam alışkanlıkları ya da beslenme şekli de tansiyon üzerinde etkilidir. Yeterince sıvı tüketmeyen kişilerde düşüklük görülmektedir. Düşük tansiyon bayılmalara da neden olduğu için hamileliğin ilk aylarında bünyesi zayıf olan kişilerde görülür.
Tansiyonu ne düşürür sorusuna kesin olarak cevap vermek zordur. Ancak zayıflık, yorgunluk, açlık gibi etkenler, hastalıklar dışında tansiyonun düşmesine neden olur diyebiliriz. Bu durumda tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir?


Tansiyon Düşüklüğüne Ne iyi Gelir?

Özellikle açlık nedeniyle düşebilen tansiyon değeri uzanıp dinlenince normale dönmektedir. Tuzlu ayran gibi yöntemler işe yarayabilir ama bu tuz oranını belirlemek biraz zordur. Hasta düz bir zemine yatırılıp ayakları yukarı kaldırılırsa tansiyon normale dönecektir.

Tansiyon Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler

Şifayı doğada arayanlar birçok bitkinin tansiyon düşüklüğüne iyi geldiğini bilerek bu bitkiler çözümleri tercih etmektedir. Ancak öncelikle yapılması gereken, bir doktora durumu bildirerek tansiyon ölçer ile tansiyon sorununun neden kaynaklandığını öğrenmektir.
Birçok internet sitesinde Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gibi bitki uzmanları neler önermiştir gibi bilgiler aranır. Bol sıvı tüketilmesi şarttır. Günde en az 6 bardak su içilmesi tansiyonun dengede olmasına yardımcı olacaktır.
  • Daha fazla sıvı alın: Dehidrasyon kan hacmini düşürür ve kan basıncının düşmesine neden olur. Egzersiz yaparken nemden arındırma özellikle önemlidir.
  • B-12 vitamini: B-12 vitamini çok az olması, düşük kan basıncına ve kansızlığa neden olabilir. B-12 vitamini yüksek gıdalar yumurta, hububat ve sığır eti içerir.
  • Tuz: Tuzlu yiyecekler kan basıncını artırabilir. Konserve çorba, füme balık, süzme peynir ve zeytin yemeyi deneyin. 10 dakikada etkisini gösterebilir.
  • Meyan kökü çayı: Meyan kökü, aldosteronun etkisini azaltabilir. Bu hormon, vücudun tuz etkisini kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Kafein: Kahve ve çay, kardiyovasküler sistemi stimüle ederek ve kalp atış hızınızı artırarak geçici olarak kan basıncını artırabilir.

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü

Tansiyonda düşüş gebeliğin ilk 24 haftasında yaygındır. Dolaşım sistemi genişlemeye başlar ve hormonal değişiklikler kan damarlarınızın genişlemesine neden olur.
Gebelikle ilişkili düşük kan basıncı genellikle hamilelikte veya doğumdan kısa bir süre sonra gider. Anemi veya ektopik hamilelik gibi alttaki sebepleri ortadan kaldırmak için gebelik sırasında tansiyonunuzun kontrol edilmesi ve izlenmesi önemlidir. Hamileyken kan basıncınızı yükseltmeye çalışmayın.

Tansiyon Düşüklüğü Baş Ağrısı Yapar Mı?

Tansiyon yükselmesi baş ağrısı yapmasına rağmen düşüklüğünün böyle bir etkisi yoktur. Bu yüzden tansiyonu düşük olan kişilerde uyku hali, baygınlık ve havada gibi yürüme hissi söz konusu olmaktadır. Ancak her zaman aynı belirtiler söz konusu değildir.

Tansiyon Düşüklüğüne Hangi Bölüm Bakar?

İç hastalıkları yani dahiliye olarak bilinen bölüm bakmaktadır. Aynı zamanda gerekirse kalp ve damar hastalıkları bölümlerine de gidilmesi gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...