30 Ağustos 2019 Cuma

Çavdar Ekmeğinin Faydaları ve Zararları

Son dönemlerde özellikle fazla kilo problemimden dolayı sağlıklı ekmek arayışına girdim. Bu arayışların sonunda çavdar ekmeği ile tanıştım ve bu yazıyı kaleme aldım.
Şimdi sizlere çavdar ekmeğinin özellikleri ve sağlık açısından önemini, daha sonra ise çavdar ekmeğinin faydaları ve zararlarını anlatmak istiyorum.



Çavdar Ekmeği Nedir? Çavdar ekmeği, çavdar tahılı unundan üretilen bir tür ekmektir. Son zamanlarda sağlıksal faydaları nedeniyle sıkça duyduğumuz çavdar ekmeğinin kökeni çok eski zamanlara dek uzanmaktadır.
Çavdar ekmeği çavdarın öğütülmesiyle oluşan un ve çeşitli oranlarda buğday unu eklenerek yapılmaktadır. Çavdar unu rafine beyaz una göre besleyici değerler açısından oldukça yüksektir.
Çavdarın Besin Değeri: Çavdar içerisinde, lif, protein, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidan bakımından zengindir. Kötü kolesterolü düşürmek, kalp hastalıklarına karşı korunmak, kanser ve diyabeti önlemek için bu nedenle çavdar yenilmelidir.
Bir bardak ya da yaklaşık olarak 128 gramlık çavdar unundan elde edilen ekmekte; 416 kalori, 88 gram karbonhidrat, 20 gramın üzerinde protein, 3 gram yağ, 30 gram lif bulunmaktadır.
Mineral ve vitaminlere baktığımızda ise; 639 miligram fosfor yani günlük ihtiyacın %64’ü kadar, 205 miligram magnezyum yani günlük ihtiyacın yaklaşık yarısı kadar ve günlük ihtiyacın %43’ünü karşılamaya yetecek kadar çinko içermektedir.
Çavdar Ekmeğinin Faydaları: Çavdar ekmeği sağlık açısından oldukça faydalı bir besin maddesidir. Kısaca çavdar ekmeğinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Kilo Almayı Önler: Çavdar ekmeğinin özellikle vücut yağ dengesini koruduğu biliniyor. Ayrıca vücut içerisinde yağ faaliyetlerinin karın bölgesine yayılmasını ve birikmesini önlemektedir. Yağ birikmez ve böylece kilo problemine karşı oldukça etkili bir yapıya sahiptir.
Uzun Bir Süre Açlık Hissedilmez: Çavdar ekmeğini tüketmek doygunluk hissi vermektedir. Bir kişi sağlıklı bir şekilde üretilen çavdar ekmeğinden bir dilim tüketmesi yemek sırasında doyması için yeterli olacaktır.
Kan Şekerine İyi Gelir: Özellikle şeker hastalarını ilgilendiren bu durum, çavdar ekmeğinin faydası ile ön plana çıkmaktadır. Çavdar ekmeği uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra, zengin bitki lifleri içermesiyle de vücudun kan dolaşımını rahatlatmaktadır.
Kolesterol: Bir bayan için önemli unsurdur. Çavdar ekmeği faydalarından birini kanıtlayarak kolesterole seviyesini dengede tutarak sağlığı her açıdan korumaktadır.
Kanser: Göğüs kanserinin etkilerini zayıflatma ve vücut içerisinde tutunmasını önlemektedir. Çavdar ekmeği bunu yaparken bir taraftan vücudun kan dolaşımının etkili bir şekilde devam etmesini ve kalp ritm bozukluğu yaşayan insanların, sorununu da ortadan kaldırmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...