9 Ağustos 2019 Cuma

İdrar Söktürücü Doğal Besinler , Tedaviler

Ne yazık ki birçok kişi idrara çıkmanın öneminin farkında değildir. Hatta bazılarımız sık idrara çıkma probleminden şikayet ederiz. Oysa ki belirli bir sayıda idrara çıkma isteği ve belirli bir miktarda idrar atılması vücut için çok önemli hayati fonksiyonlar içerir.
Böbreklerde üretilen idrar, toksinleri atmaya ve vücudunuzdaki atık maddeleri çıkarmaya yardımcı olur. Normal koşullar altında, sağlıklı bir yetişkin için vücuttan atılan idrar miktarı, 24 saatte 1,000 ile 1,500 mililitre arasında olmalıdır.

Bazı sebeplere bağlı olarak idrar miktarı düşebilir. 24 saatte çıkarılan idrar miktarı 400 ml’den az olduğu durumlar, “Oligüri” olarak adlandırılır. 100 ml’den az olduğu durumlar da “Anüri” olarak adlandırılır. Yavaş yavaş idrar söktürücü şeylerin önemini anlamaya başladınız sanırım.
İdrar çıkarmadaki azalmanın nedenleri arasında; dehidrasyon, enfeksiyon veya travma, üriner sistem tıkanıklığı, bazı ilaçların yan etkisi, böbrek sorunları ve diyet gibi etkenler vardır.
Günlük çıkardığınız idrar miktarı normal aralığın altında ise, bacaklar, kollar, ayak bilekleri veya yüzünüzde şişme görülebilir. Bu, böbreğin zarar görmesini önlemek için, vücuttan idrar söktürmeniz gerektiği anlamına gelir. İşte tam bu noktada karşımıza idrar söktürücü şeyler çıkar.


” Vücutta Su Toplanması ” Ne Demek?

Bazen sindirim sistemine bağlı olarak ortaya çıkan ve karın bölgesinde şişkinlik olarak kendini gösteren hazımsızlık sorunuyla karıştırılsa da, vücutta su toplanması – birikmesi (ödem) aslında dolaşım sistemiyle ilgili bir durumdur. Vücutta su toplanmasını kısaca, vücudumuzdaki boşluklarda doğal olarak bulunan sıvı miktarındaki artış olarak tanımlayabiliriz. Bu sıvı hem iç organlarımızı korumak hem de, örneğin eklemlerimizin rahatça hareket etmesini sağlamak için vardır. Belli bir miktarda olması son derece gerekli olan bu sıvı, herhangi bir sebepten ötürü artarsa, organlara baskı yaparak, çalışmalarını güçleştirebilir. İşte o zaman artan vücut sıvısının yerine bağlı olarak, nefes darlığı, dolaşım bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Dolaşım sistemini sindirim sisteminden bağımsız düşünemeyiz elbette. Vücudumuzdaki tüm sistemler, birbirleriyle etkileşim halindedirler ve birinde meydana gelen bir bozukluk, diğerini de etkiler. Dolaşımın sağlıksız olması, ayaklarda, bacaklarda, ellerde, yüz bölgesinde, karında şişmelere sebep olup kişinin hareketlerini kısıtlayabilir. Vücutta ödem, beslenme tarzıyla da yakından ilgili bir durumdur. Aşırı tuzlu gıdalar belli zamanlarda vücutta ödemlere sebep olabilir. Altta yatan başka önemli bir sebep yoksa, vücutta biriken sıvılardan kurtulmak çok da zor değildir. Fakat önce sebebi araştırılmalıdır.





“İdrar Söktürücü” Nedir?

Yediklerimizden aldığımız tuzun, su tutma özelliği vardır. Çok tuzlu beslenen ya da başka bir sebepten vücudunda tuz dengesi bozulmuş olan kişilerde vücutta su tutulumu da fazla olur. İdrar söktürücü olarak adlandırılan ilaçlar, gıdalardan alınan tuzun vücut tarafından emilimini engelleyerek kana karışmadan direk olarak idrara geçmesini ve bu yolla vücuttan atılmasını sağlar. Karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlığı olan hastalarda tedavinin bir parçası olarak idrar söktürücü ilaçlar kullanılır.
Doğada aynı etkiyi gösteren ve aslında tıpla uğraşan bilim adamları için de ilham kaynağı olan pek çok bitkiye rastlamak mümkün. Pek çoğunu yemeklerimizde, salatalarımızda, içeceklerimizde sıkça kullandığımız bu sebze, meyve ya da otları biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

İdrar Söktürücü Doğal Tedaviler Nelerdir?


İdrar Söktürücü Şeyler: Eminim ki hepiniz şu ana kadar idrara çıkmanın ve idrar miktarının önemini kavradınız. Fakat bazı durumlarda yeteri seviyede idrar çıkmaz ve biz de bu gibi durumlarda idrar söktürücü şeylere başvururuz. İdrar söktürücü şeyler nelerdir derseniz; idrar söktürücü, ilaçlar, çaylar, besinler, meyveler, yiyecekler gıdalar olarak sıralayabiliriz.
Karpuz: Bu lezzetli meyvede bol miktarda su bulunduğundan, vücuttan sıvı atılmasına yardımcı olur. Vücudu besleyen vitamin ve mineraller bakımından da zengindir. Kavun, karpuz ile aynı özellikleri taşımaktadır.
 Yeşil Çay: Yeşil çay, içerdiği yüksek miktarda kafein sayesinde, vücutta birikmiş sıvıları azalmada büyük bir yardımcıdır. Yine de yeşil çaydaki kafein miktarı, kahvede bulunan kafein miktarından azdır.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi, güçlü bir idrar söktürücü olan potasyumun vücutta dengelenmesini sağlar.
Domates: Domateste, başta C vitamini olmak üzere, vücuda yararlı bir çok bileşen mevcuttur. Düzenli olarak domates tüketmek, böbreklerin düzgün çalışmasını, böylece vücuttaki sıvı ve toksinlerin daha hızlı dışarı atılmasını sağlar
Maydanoz: Maydanozu, salataları ve yemekleri süslemek için sıklıkla kullanırız, ama onun muhteşem idrar sökücü ve ödem atıcı özelliğini pek azımız bilir. Maydanozu tüketmenin en iyi yolu demleyerek, sabah erken saatlerde, boş mideye içmektir.
Enginar: Enginarın idrar söktürücü özelliği asırlardır bilinir. Bugün, bu özelliğinin yanında, hem böbreklerin düzgün çalışmasını sağladığını, hem de içerdiği besleyici maddeler ile sağlığa çok iyi geldiğini biliyoruz.
Kuşkonmaz: Böbreklerin sağlıklı kalmasını sağlayan birçok bileşen mevcuttur. Bu bileşenler sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek birikmiş sıvıların atılmasında da yardımcı olur.
Kızılcık: Kızılcık, toksinlerin atılmasını sıklaştırarak, ve sağlığa zararlı mikroorganizmaların üremesini engelleyerek, kadınlarda yaygın olarak görülen idrar yolları enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kızılcığın, var olan en iyi antioksidanlardan biri olduğunu da belirtmekte fayda var.
Yulaf: Bu harika besin, kolesterolü düşürmesi ve kontrol altında tutması ile bilinir. Ayrıca vücutta sıvı birikmesine bağlı oluşan ödemlerin atılmasını sağlar. Bunu, içerdiği silikon dioksit adlı madde sayesinde gerçekleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...