30 Ağustos 2019 Cuma

Dikkat Eksikliğine iyi Gelenler Besinler ve Mineralleri

Çağımız ne yazık ki farklı problemleri daha yoğun şekilde karşımıza çıkarıyor. Özellikle çocuklarımız farklı nedenlerden dolayı geçmişe göre daha yüksek oranda dikkat eksikliği problemi ile yüzleşiyor.


Bu yazımızda sizlere dikkat eksikliğinin belirtileri ve nedenleri ile dikkat eksikliğine iyi gelen yiyecekleri ve bitkileri kısa kısa anlatmaya çalışacağım.
Dikkat Eksikliği Nedir? Tam adı ile Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ya da tıp dilinde kullanılan adı ile (DEHB) diyebiliriz bu rahatsızlığa.

Nörolojik tabanlı bir gelişim bozukluğu olarak kabul edilir. Bireyin akademik başarısı, aile hayatı, sosyal ilişkileri ve benlik saygısı üzerine çeşitli olumsuz etkiler oluşturacak nitelikte olan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı %5-10 , erişkinlikte %4 civarındadır.
Dikkat Eksikliği Belirtileri: Hareketlilik, Dikkat eksikliği ve Dürtüsellik ana belirtilerdir.
Bu özellikleri her çocuk şu veya bu şekilde sergiler. Fakat DEHB teşhisi koymak için, belirtilerin çocuğun yaşına uygun olmaması gerekir. Yetişkinlerde belirtilerde bazı farklılıklar olabilir. Örneğin, bir yetişkin hiperaktivite yerine tez canlılık sergileyebilir. Ayrıca, DEHB’li yetişkinler sürekli olarak kişiler arası ilişkilerde ve işte problem yaşarlar.
Peki ne tür belirtileri daha net olarak gözlemlersek dikkat eksikliği problemi ile karşı karşıya kaldığımızı anlayabiliriz? Aşağıdaki belirtilerden 6’sı veya daha fazlasını çocuğunuz veya kendinizde gözlemleme durumunuz var ise kronik dikkat eksikliği ile karşı karşıyasınız denilebilir.
– Çoğu zaman ayrıntılara önem vermeden dikkatsizce yapılan hatalar
– Uzun süreli görevlerde ve oyunlarda dikkati dikkatin dağılması
– Direk olarak konuşulduğunda dinlemiyor gibi görünmesi
– Görevleri organize etme becerisinin zayıf olması
– Verilen görevleri veya oyunları sonuna kadar götürmeden bırakması
– Zihinsel dükkat gereken oyunlardan veya görevlerden kaçması
– Eşyalarını sık sık kaybetmesi
– Yabancı, çevresel uyaranlar tarafından dikkatinin kolaylıkla dağılması
Dikkat Eksikliğine iyi Gelen Yiyecekler: Çinko ve Omega 3 bakımından zengin olan yiyecekler, beyin ve hafıza için oldukça faydalıdır. Bu yönden zengin yiyecekleri tüketen bireylerde dikkat eksikliği problemi ile karşılaşmak oldukça nadir görülen bir durumdur.
Peki çinko ve omega 3 bakımından ne tür yiyeceklerde en yoğun faydayı sağlarız? Ton balığı, pisi balığı, alabalık, dil balığı ve sardalye gibi yağlı balıkların yeteri miktarda tüketimi bizi dikkat eksikliğinden koruyacaktır.
DEHB için Faydalı Bitkiler: Keten tohumu, ceviz ve kanola yağı da omega 3 bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Çinko bakımından zengin gıdalar ise kabak çekirdeği, az yağlı dana eti, susam ve tahin ile yer fıstığıdır.
Dikkat Eksikliğine Zararlı Yiyecekler: Hazır gıdalara renk vermek, raf ömrünü uzatmak için kullanılan gıda katkı maddelerinin dikkat eksikliğini arttırdığı yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır.
Bu tip katkı maddeleri genellikle salça, konserve yiyecekler, dondurulmuş gıdalar, dondurma, şekerleme, hazır yemekler ve fast food ürünlerinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...