17 Ağustos 2019 Cumartesi

Kolesterolü Düşüren Yiyecekler ve İçecekler

Beslenme problemlerinin liste başı rahatsızlığı sanırım yüksek kolesteroldür. Peki kolesterol nasıl düşürülür?

Bu yazımızda sizlere kolesterolü düşüren yiyecekler, bitkiler, içecekler ve yemekler hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum.
Kolesterolü düşüren gıdaları tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise miktarları. Zira kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Her şeyin azı karar çoğu zarar.
1.Doymamış Yağlar: (Zeytin yağı ve Fındık yağı) Kolesterol Azaltma Oranı: %18
Hayvansal yağlar gibi yüksek kolesterollü yağların yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı, fındık yağı gibi doymamış yağları tercih etmek LDL kolesterolünüzü ciddi bir şekilde azaltmanıza yardımcı olur.
2.Kepek ve Yulaf: Kolesterol Azaltma Oranı: %7-14
Kepek ve yulaf LDL kolesterol seviyesini çok etkin bir şekilde azaltmaktadır. Özellikle sabah kahvaltılarında fazlası ile tüketilen beyaz un bazlı ekmek tarzı gıdalar yerine, içerisinde kepek bulunan besinlerin tercih edilmesi kolesterol ile mücadelede önemli yer tutar.
3.Keten Tohumu: Kolesterol Azaltma Oranı: %8-14
Günde 50 gramı aşmayacak kadar tüketilen keten tohumunun sağlıklı bir yetişkinin kolesterol düzeyini % 8, yüksek kolesterol problemi yaşayan bir yetişkinde ise % 14 civarında azalttığı tespit edilmiştir.
4. Sarımsak: Kolesterol Azaltma Oranı: %9-12
Yapılan çalışmalara göre günde yarım diş kadar tüketilen sarımsağın kolesterol düzeyini %9 ile 12 oranı arasında azalttığı belirlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sarımsağın çiğ olarak tüketilmesine dikkat etmektir.
5. Badem: Kolesterol Azaltma Oranı: %5-10
Bir porsiyon kadar tüketiminin kolesterol düzeyini % 10 civarında azaltacağı tespit edilmiştir. Ancak badem kalorisi yüksek bir besin maddesi olduğu için günde bir avuçtan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
6. Likopenli Gıdalar: Kolesterol Azaltma Oranı: %0-17
Likopen sebze ve meyvelere kırmızı rengini veren bir karotenoid pigmentidir. Domates, karpuz ve bunlar gibi kırmızı renkli gıdalarda bulunmaktadır. Kısacası kırmızı renkli meyve ve sebzeler kolesterolü düşürmek için etkindir.
7. Ceviz ve Fıstık: Kolesterol Azaltma Oranı: %7-10
Her iki gıdanın da kolesterolü azaltıcı etkisi olduğu biliniyor fakat her iki gıdanın yüksek kalorili olması günlük kullanım açısından sınırlayıcı nitelik taşımaktadır.
8. Arpa: Kolesterol Azaltma Oranı: %7-10
Yulaf ve pirinçten elde edilen kepek gibi arpa da kolesterol ile mücadelede önemli besin maddelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Arpa unu kullanılarak yapılan yiyecekler kolesterolün %7 ile 10 düzeyleri arasında azalmasına yardımcı olmaktadır.
Bu yiyecek ve besinlere ek olarak günlük düzenli şekilde tüketeceğiniz bitter çikolata ve yeşil çay, ortalama olarak kolesterol değerinizi yüzde 2-5 arasında düşürmeye yardımcı olacaktır.
Kırmızı renkli meyveler ve sebzeler kullanılarak yapılan yiyecekler ve yemekler ile yine bu bitkilerin kullanımı ile yapılan bitkisel çaylar kolesterol üzerinde düşürücü etki yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...