17 Ağustos 2019 Cumartesi

F Vitamini Nedir Ne işe Yarar , F Vitamini Bulunan Besinler

Bugün sanırım beslenme ve vitaminler konusuna biraz takılı kaldım ve vitamin çeşitleri ile alakalı ikinci yazımızı yazıyorum.

Bu yazıda sizlere f vitamini hakkında bilgi vermek istiyorum. F vitamini nedir, faydaları ve özellikleri nelerdir, f vitamini eksikliği durumunda neler ortaya çıkar gibi konularda bilgi vereceğim.
F Vitamini Nedir? F vitamini yağda çözülebilen ve yiyeceklerden elde edilen doymamış yağ asitlerinin sentezlenmesi ile elde edilen vitamindir. Aslen F Vitamini bir vitamin olarak kabul edilmez. Esansiyel yağ asitleri olan,  Linoleik asit, liolenik asit gibi doymamış yağ asitlerine F Vitamini denmektedir.
Belirlenmiş her hangi bir günlük alımı olmayan F vitamininin, Ulusal Araştırma Konseyi tarafından önerilen bazı kıstasları bulunmaktadır. Buna göre, günlük sağlanan toplam kalori değerinin en az % 1’ini temel doymamış yağ asitlerinin oluşturması tavsiye edilmektedir.

F Vitamini Bulunan Besinler: Bitkisel yağlar, Buğday tohumu, Keten tohumu, Ay çiçe­ği, Yalancı safran, Soya fasulyesi ve fıstık, Ayçiçeği çekirdeği, Ceviz, Badem, Avokado.

F Vitamininin Faydaları: F vitamini sağlık anlamında şu faydaları sağlamaktadır;
F vitamini, kötü kolesterolün atardamarlarda depolanmasının önlenmesine yardımcı olmaktadır.
X ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlayan F vitamini, hormonel salgı bezlerinin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemektedir.
Sağlıklı ve güzel bir cilt ile saç eldesinde F vitamininin etkisi büyüktür ve kalsiyumun hücreler için ulaşılabilir hale gelmesinde etkilidir.
Kalp hastalıkları ile savaşan F vitamini, doymuş yağların yakılmasında ve böylece de fazla kiloların azaltılmasında etkilidir.
F vitamini, oksijenin vücut tarafından verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Büyümeye ve sağlığa olumlu yönde etkileri bulunmaktadır.
Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan F vitamini, hücrelerin uygun şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
F Vitamini Eksikliği: Eksikliğinde ortaya çıkabilecek tipik sağlık sorunları, bir cilt hastalığı olan egzama ve sivilce problemleri şeklindedir. F vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkabilecek diğer sağlık sorunları ise, cilt kuruluğu, görme problemleri, geç iyileşen yaralar ile sağlıksız saç ve cilt şeklinde sıralanabilir.
Uyarılar: Vücut tarafından F vitamininin en iyi şekilde emilmesi için, F vitamini ile birlikte E vitamini içeren besinlerin de alınması gerekmektedir. Öte yandan, eğer aşırı derecede karbonhidrat bazlı beslenme söz konusu ise, vücudun F vitamini ihtiyacı da artacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...