23 Ağustos 2019 Cuma

Kefirin Faydaları Nedir Kefir Neye iyi Gelir

Aslında çok uzun bir zamandır bu yazıyı paylaşmak istiyorum lakin bir türlü fırsat bulamadım. Sizlere bahsetmek istediğim konu son döneme damgasını vuran bir içecek olan kefir.
Yazımızda kefirin faydaları, yararları, evde yapılışı ve içeriği hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalışacağım.

Kefir Nedir? Kefir Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha farklı ve ferahlatıcıdır.
Evde Kefir Nasıl Yapılır? Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur.  Öncelikle güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmak gerekiyor. Kefir tanelerinin, yani mayanın kalitesi çok önemlidır. Mümkünse Ziraat Fakülteleri’nde üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha fazladır.
Kefir Yapmak İçin Gereken Malzemeler: 1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir), 30-50 gram kefir mayası, Cam kavanoz, Plastik süzgeç.
Kefir Yapılışı: Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır, Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir, Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır, 20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır, 18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir, Süt pıhtı kıvamına gelince kefir olmuş demektir, Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir, Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür, Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Kefirin İçeriği: Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.
Kefir Taneleri Nasıl Saklanır? Kefir yapıldıktan sonra süzme işlemi esnasında süzgeçte kalan kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir yapılacaksa yıkamaya gerek yoktur. Saklanacak taneler su dolu temiz bir kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. Taneleri 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem uygulanmazsa maya bozulmaya başlar. Saklama koşullarına dikkat edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır. Diğer önemli nokta kefir tanelerinin metal ile temas etmemesidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.
Kefirin Faydaları: Probiyotik ve prebiyotik besinler, öncelikle sindirim sistemi bakterilerinin kolonizasyonunu sağlayarak, floranın verimli çalışmasını temin eder. Bağırsak florasının doğru çalışması, bakterilerin vücuda ihtiyaç duyulan yaşamsal faydanın sağlanıyor olması anlamına gelmektedir.
– Kefir yüksek besin değerleri içerir, Kalsiyum, protein ve vitaminler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu rezervleri tamamlar.
– Probiyotik ve prebiyotik bakteriler karbonhidrat çözerler, yani yakarlar. Böylece karbonhidratların vücuda olan olumsuz etkilerini %80’e kadar azaltırlar.
– Kefir mayasının içerisinde bakteriler şekeri de çözer. Böylece hem laktik asit toleransı olanlar rahatlıkla kefir içebilirken, diyabeti olanların da kefir tüketerek şekeri kontrol altında tutabilirler.
– Probiyotik ve prebiyotik bakteriler vücut direncinin artırılmasını sağlarlar.
– Kefir mayası, vücutta meydana gelen zararlı mantarları ve fazla mayayı temizler.
– Kolon kanseri başta olmak üzere, pek çok kanser tipi ile direkt mücadele eden kefir, evde kefir yapımı ilkeleri ile üretildiğinde sıfır düzeyinde katkı maddesi içereceğinden son derece sağlıklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...