18 Ağustos 2019 Pazar

Bulgur ve Faydaları



Akşam yemeklerinde hazırlanan yemeğin yanına pirinç pilavı, bulgur pilavı, çok çeşitli makarnalar hazırlanır. Yoğurtla birlikte afiyetle tüketilen bu yiyecekler, yemeklerin yanında enfes lezzetleriyle yemeklerin yadına tat katar. Yemeğin yanında yediğimiz bu yiyeceklerden bulgur pilavı yapıldığı gibi daha birçok şekilde değerlendirilebilir. Lezzetle yediğimiz çiğ köfte, misafirlerimiz geldiğinde hazırladığımız kısır ve kimi zaman içinde bu şifalı yiyeceği de koyduğumuz dolmaların da ham maddesi yine bu faydalı bitkidir. Peki birçok şekilde değerlendirilebilen, akşam yemeklerini süsleyen, misafirlere özenle hazırlanan yiyeceklere konulan bulgur faydaları nelerdir? Tabii çiğ köfteyi de unutmamak gerekir. Özellikle ülkemizdeki Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilir. Günümüzde sadece bu bölgelerde değil Batıda birçok ilde de etsiz çiğköfte afiyetle tüketilmektedir. Kısacası bu şifalı bitki, tüm bu leziz yiyeceklerin yapımında kullanılarak afiyetle tüketilirken, vücudumuz için ne gibi yararları vardır?
Bulgur Faydaları Saymakla Bitmiyor
Bu şifalı bitki, buğdaydan elde edilir. Buğdayın işlenmesiyle ve çok çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle elde edilir. Özellikle Anadolu’da çokça tüketilir. Birçok yiyeceğin içinde kullanılır. Çorba, pilav ve çok çeşitli sulu yemeklerin içine ek besin olarak da katılır. Doğu bölgelerindeki illerde ise özellikle çiğköfte yapımında sıkça kullanılır.
Çoğunlukla pirinç kullandığımız pilav yapımlarında aslında sıkça tercih edilmelidir. Pirince göre vücudumuz için daha farklı faydaları sağlar ve bizi hastalıklara karşı korur. Hastalıklara karşı koruma sağlamasının yanında oldukça da ucuz olması sebebiyle çokça tercih edilir. Hem besleyici, hem de doyurucudur. Pahalı olmaması sebebiyle misafirler için kısır yapımında bolca kullanılır. Çiğ köfte yapılırken de ucuz olduğu için tercih edilir ve çiğ köftenin fiyatının düşük olmasına da sebep olur. Koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Lif içeriği sebebiyle bağırsaklara fayda sağlaması da faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastalığı için de oldukça yararlıdır. Ayrıca şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Kolesterolü düzenler. Sindirimi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır. Uykusuzluktan mı şikayet ediyorsunuz? Geceleri herkes mışıl mışıl uyurken siz uykusuzluktan mı yakınıyorsunuz? O zaman bu şifalı tahıl sayesinde rahatça uyuyacaksınız. Yüksek oranda folik asit içerir. Folik asit bebekler için çok faydalıdır. Ayrıca hamile bayanlara da fayda sağlaması faydaları arasındadır. Yapılan bir araştırmaya göre buğday ve bulgur gibi uzantısı besinleri tüketmek kadınların meme kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Özellikle menopoz döneminde bolca tüketilmelidir. Tokluk hissi sağladığı için açlık hissini uzun süre önler. Ülkemizde özellikle İç Anadolu bölgesinde buğdayın çok büyük alanlarda yetiştirilmesi sebebiyle kolayca bulunabilir. Her markette bu leziz tahıla rastlayabiliriz.
İşte bu şekilde bu leziz tahılın faydaları saymakla bitmiyor. Siz de yaz kış bu tahılı kullanabilir ve hastalıklardan korunabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...