11 Ağustos 2019 Pazar

Kuru Eriğin Faydaları

Kuru Erik Faydaları

Kuru erik faydaları, birçok çeşidi ve rengi bulunan erik lif bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Yaz meyvesi olan erik yazın kurutularak birçok rahatsızlık için kullanılabilir. Antioksidan bakımından iyi bir kaynak olan kuru erik, yüksek miktarda C vitamini içermektedir. C vitamini sayesinde kuru erik vücudu hastalıklara karşı koruyarak vücut direncini arttırır. Kalori bakımından da oldukça düşük bir içeriğe sahip olan 100 gram kuru erik yaklaşık 45 kalori kadardır. Bu özelliği ve lif bakımından zengin bir kaynak olan erik diyet listelerinin de vazgeçilmez gıdalarından biridir. Tüm bu içeriklerin yanı sıra A ve K vitaminleri eksikliğinde de kullanılabilen bir meyve türüdür. Eriğin en önemli faydalarından biri de vücuda besinler sayesinde alınan demirin emilimini arttırmaktır. Bu özelliği ile demir eksikliğinde de kuru erikten yararlanılabilir.
Antioksidan: Erik antioksidan yönünden güçlü bileşenlere sahiptir. Bu özelliği ile vücutta serbest radikaller nedeni ile oluşabilecek hasarı onarıcı bir etkiye sahiptir. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan çalışmalara kırmızı erik yeşil eriğe nazaran daha fazla antioksidan içermektedir.
Demir: Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin bir kaynak olan erik kurusu vücuda gıdalar yolu ile alınan demir emilimini arttırır. Vücutta yaşanan demir eksikliği kalp düzensizliklerine, anemiye ve erken doğum gibi problemlere karşı olumlu etki sağlar. 100 gram kadar kuru erik günlük C vitamini ihtiyacının ortalama %16’sını karşılayabilmektedir.
Besin Lifi: Besin lifi yönünden zengin olan gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu etkileri sayesinde şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Bağırsak hareketlerini rahatlatır. Devamlı kabızlık çekenler kuru erik tüketerek kabızlık sorunun kontrol altına alabilir. 100 gram erik ortalama günlük lif gereksiniminin %6’sını karşılayabilmektedir. Sindirim ile alakalı problem yaşanmaması için düzenli olarak eriğin her türü günlük tüketilmelidir.
Kan Şekeri: Özellikle kırmızı erik ve kurusu tatlı bir meyve olsa da glisemik indeks özelliği ile kan şekerini dengede tutar. Özellikle Tip2 diyabete karşı faydalıdır.
Kemik Sağlığı: Kuru erik menopoz sonrası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...