14 Ağustos 2019 Çarşamba

Kırmızı Pancarın Faydaları

Kırmızı Pancarın Faydaları

Kırmızı pancarın faydaları, anavatanı Akdeniz olan ve ıspanakgiller ailesinden olan kırmızı pancar, içeriğinde olan vitamin ve mineraller sayesinde tam bir enerji deposudur. İçerdiği A, B, P, C vitaminleri sayesinde sağladığı faydalarla, mucize bir sebze olarak nitelendirilebilir. Bunun dışında magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum ve potasyum açısından da zengin bir besindir. Pancar hem kökü, hem de yapraklarıyla sağlığın bekçisi sayılabilecek besinlerden birisidir. Sebzenin toprağın içinde bulunan yumruları kırmızı renktedir. Sebze ve meyvelerde kırmızı rengin olması, bunların antioksidan özelliği olduğunu gösteren bir durumdur. Bu özellik vücuda sağlık veren bir güçtür. Kırmızı rengi veren pigmentler, sebzenin kanserle mücadelesinin etkinliğini anlatmaktadır. Bu nedenle kırmızı pancar kanser başta olmak üzere, sayısız soruna çare olacak bir sebzedir. Saç dökülmesi, ürtiker, sedef, kurdeşen, kaşıntı, karaciğer hastalıkları, cilt sorunları, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklarda sebzenin şifalı etkileri sayesinde fayda sağlanır.
Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
Sebzenin iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. İçeriğinde olan radyoaktif bir eleman rubidyum sayesinde sindirim üzerinde oldukça olumlu bir etki yapar. Mide ve bağırsakları güçlendirir, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir, mide ağrısı ve ekşimesine olumlu etki yapar.
Beta karoten ve folat açısından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan yapımına destek olur.
Sebzenin suyu en güçlü kan düzeltici özelliğe sahiptir. Özellikle havuç suyuyla birlikte tüketildiğinde, alyuvar sayısının kısa sürede yükseltilmesini sağlar.
Kış aylarında tüketildiğinde, vücudun soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direncini arttırır.
Karaciğerin faaliyetlerini yapması için düzenleyici olduğundan, şeker hastalığının önlenmesinde etkili olur.
Kırmızı pancarın suyu bir bardak içildiğinde, hipertansiyona karşı koruyucu kalkan gibi olur. Suyunu havuç, elma gibi meyvelerle karıştırarak ta tüketebilirsiniz. İçeriğinde yüksek miktarda potasyum bulunduğundan, kan basıncını düşürücü etki gösterir. Bu etkisini 24 saat süreyle korur. Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu olduğunda, her gün tüketilmesinde fayda vardır.
İdrar söktürücü özelliği sayesinde, böbrek kumunun dökülmesinde etkili olur.
Sebzenin suyunu yoğurtla birlikte tüketmek ise, vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
Erkeklerde prostata karşı faydalı sebzeler arasındadır
Pancar suyu ılık bir şekilde kulağa damlatıldığında, ağrı ve iltihaplanmayı keser
Kemik zafiyeti olanlara faydalı olur.
Fosfor ve B vitaminlerinin etkisiyle sinirleri yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Verem hastalığında iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Kafa derisine suyu sürüldüğünde, kepek oluşumlarını önler.
Çoğu ülkelerde lösemi ve kanser tedavisinde ve bu hastalıkları önlemek için kullanılan bir sebzedir.
Pişirilen pancarın vücuttaki şişliklerin üzerine sarılması, şişliklerin inmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...