10 Ağustos 2019 Cumartesi

Fosfor Nedir, Ne işe Yarar , Fosfor İçeren Besinler

Bugün sizlere hem insan vücudu için hem de modern kimya için çok önemli bir yeri olan fosfor minerali hakkında bilgi vermek istiyorum.
Fosforun faydaları ve kullanımı nedir, ne işe yarar, neye iyi gelir ve fosfor içeren besinler ile fosfor bulunan gıdaları sizlere kısa kısa anlatmak istiyorum.

Fosfor Nedir? Kimyasal yapılı ametal bir element olan fosfor ilk olarak 1669 yılında Hennig Brand tarafından keşfedilmiştir. Ürenin ısıtılması sırasındaki buharlaşma fosfor elementinin bulunmasına neden olmuştur.
Fosforun Özellikleri: Görünüş olarak yarı saydam ve sarı renkli bir element olan fosfor özgül ağırlık olarak 1,83 grama denk gelmektedir. Sadece 44 derecede eriyebilen özellikte olması kolay erime kabiliyetine sahip bir element olduğunu göstermektedir. Atom numarası 15 olan fosforun, periyodik cetveldeki simgesi P harfidir. Atom kütlesi ise 30,973762‘dir. Günlük fosfor ihtiyacından bahsetmek gerekirse; fosfor kullanımı yetişkinler için günlük doz  800 – 1000 miligram dır.
Fosforun Kullanımı: Zehirli bir element olmasına karşın kullanım alanı oldukça yaygın olan fosforu ampul yapımında görmek mümkündür. Diğer elementlerle olan alaşımları ile ortaya çıkan fosforik asit ise tıpkı potasyum nitrat gibi tarım ve hayvancılıkta en sık kullanılan malzemelerden biri olmaktadır. Özellikle havai fişek fabrikalarında, kibrit yapımında ve diş macunu yapımında da fosfor elementinden yararlanılmaktadır.
Fosforun Faydaları Nedir? Vücudun sinir hücrelerinde daha çok rastlanan fosfor sinirlerin uyarılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücuttaki hormon üretimini artırması, zihnin açık ve dinamik kalmasına yardımcı olması gibi olumlu etkileri bulunmaktadır.
Vücuttaki asit ve baz dengesinin korunmasına yardımcı olan fosfor besinler aracılığı ile yeterince alınamadığında pek çok hastalığa neden olmaktadır. Başta kemik hastalıkları olmak üzere raşitizm, dişlerde problem, nefes almakta güçlük ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Fosfor İçeren Bulunan Besinler: Fosfor bulunan yiyecekler, gıdalar, besinler ve bitkiler arasında en çok süt ve süt ürünlerinde bulunan fosfor elementi yumurta ve kırmızı et içinde bolca bulunmaktadır. Badem ve fıstık gibi kuru yemişlerin yanı sıra mercimek ve susam gibi yiyecekler içinde de fosfor yer almaktadır. Somon balığı, uskumru, alabalık gibi deniz ürünlerinde bulunur. Sarımsak ve susam fosfor bakımından en zengin yiyecekler arasında yer alırken, meyve ve sebzeler fosfor elementi açısından çok da zengin olmayan besinlerdir.

Fosforun Görevleri Nedir? Fosfor mineralinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
1- Canlının toplam vücut ağırlığının %1 ini oluşturmaktadır.Buna bağlı olarak hücredeki hayati faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde çok büyük bir öneme sahiptir.
2- Hücrelerimizdeki DNA ve RNA’nın temel yapıtaşlarıdır.
3- Hücredeki tüm enerji döngüsü fosfor maddesine bağlıdır.
4- Zarların ve bilgiyi oluşturan kodların üretiminde rol almaktadır.
5- Fotosentezde,solunumda ve birçok enzimin işleyişinde görev almaktadır.
Farklı bir konuda daha sonra fosfor eksikliği ve fosfor fazlalığı problemleri hakkında bir yazı paylaşacağımızı söyleyerek, şimdilik fosfor hakkında yazdığımız bu yazıyı noktalayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...