27 Ağustos 2019 Salı

Sütün Faydaları Neler Neler

Süt tüketimi sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle çocukların büyüme dönemlerinde düzenli olarak tüketmeleri hem iskelet sağlığına hem de uyku düzeni için faydalıdır. Sütü genelde çocukluğumuzda ve gençken daha çok tüketiriz. Maalesef yaşlandıkça tüketimini ihmal ederiz veya tamamen bırakırız.


Halbuki sütün içerdiği vitaminler ve mineraller her yaşta insan için sağlığa ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu yüzden süt tüketimi kesinlikle ihmal edilmemeli ve özellikle orta yaşlarda ve yaşlılık dönemlerinde daha fazla tüketilmelidir.
Süt A ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun yanında önemli derecede kalsiyum ve potasyum içermektedir. Ayrıca protein ve demir gibi diğer maddeleri de içerir. Fakat çok farklı hayvanlardan elde edinilen sütün çeşitlerine göre çok zengin besin değerleri vardır.
Sütün Sağlığa Faydaları
Sütün genel anlamda sağlığa çok fazla katkısı vardır. Süt, büyüme döneminde olan çocukların kemik sağlığı için süt ve süt ürünü tüketimi çok önemlidir. Yetişkinler için ise özellikle cilt sağlığı başta olmak üzere birçok faydası vardır. Sütün içerdiği besinler kemiklere faydalı olduğu için yaşlılıktan kaynaklanan kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca yaşlanmadan kaynaklanan cilt hastalıklarına ve cilt sağlığına önemli katkı sağlamaktadır.
Süt Vücudu Zinde Tutar: Düzenli olarak spor yapanların vazgeçilmez besin kaynaklarının başında gelir. Antrenman sonrası düşük yağlı süt tüketimi iyi gelmektedir. Kaybedilen enerjinin yerine gelmesini sağlayacaktır. Bunun yanında kaslarda daha fazla kütle kazanmak ve istenmeyen yağları daha hızlı atmak için size yardımcı olacaktır.
Süt Kemikleri Güçlendirir: Genel olarak düşük yağlı sütler bol miktarda kalsiyum içermektedirler. Ortalama bir bardak düşük yağlı süt tüketimi 299 miligram kalsiyum sağlamaktadır. Yani bu şu anlama gelir, çok güçlü kemik yapısı için vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum miktarının %30’una tekamül eder. Kadınlar için kemik yapılarını güçlendirmede olağanüstü bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda çocukların gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır.
Obezite Sorununu İçin Süt İyi Bir Çözümdür: Obezite sorunu maalesef artık büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Obezite sorununun bilinmesine ve çok az bir efor harcanarak sorunun önüne geçilebilmesine rağmen ihmal edilmektedir. Obezite için düşük yağlı sütler inanılmaz bir kurtarıcıdır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde obezite sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Metabolizmayı kuvvetlendirirken doğal yollarla yağ yakmaya yardımcı olur.
Süt Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Düşük yağlı sütler bağırsak sağlığı için çok önemlidir ve az çalışan bağırsakları aktif hale getirmektedir. Kabızlık ve ishal şikayetlerini ortadan kaldırdığı gibi, gün boyunca enerjik olmanızı sağlar.
Saç ve Diş Sağlığına Katkıda Bulunur: Düşük yağlı sütün yardımıyla sonsuza kadar sağlıklı saç ve parlayan gülümsemenin sahibi olabilirsiniz. Sütün içerdiği yüksek değerli besinler sağlıklı saçlar için hücreleri yeniler. Bunun yanında düşük yağlı sütler iyi bir kalsiyum deposu olduklarından dolayı diş sağlığına da katkıda bulunurlar.
Kan Basıncını Kontrol Eder: Düşük yağlı süt çok miktarda potasyum ve magnezyum içermektedir. Bu durum da kan basıncını sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır. Böylece felç geçirme riski azalır. Kalp sağlığı içinde günlük olarak düşük yağlı süt tüketimi önemlidir. Kan basıncını dengelediği için yüksek kan basıncından kaynaklanan kalp hastalıklarından da koruma özelliği vardır. Sağlıklı bir kalp için günlük olarak tüketilmelidir.
Süt Kas Sağlığını Korur: Kasların yeniden inşa edilmesi için bol miktarda proteine ihtiyaç vardır. Bu yüzden antrenman sonrası bir bardak süt içmek kas sağlığını korumak için önemlidir. Bu uygulama antrenman sırasında kaybedilen besin ve enerjinizin yeniden geri gelmesine yardımcı olacaktır.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Düşük yağlı süt tüketimi özellikle kadınların daha hızlı kilo vermelerine yardımcı olabilir. Meyve yerken ve akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karında bir bardak süt tüketimi, hem bağırsakların hareketi sağlayacak, hem de gereksiz yağların yakılmasında size yardımcı olacaktır.
Süt Stresle Mücadelede Etkilidir: Stresle mücadelede süt önemli bir yardımcıdır. Gün içerisinde içilen bir bardak süt kasların gevşemesine ve yatıştırıcı bir etki sağlamasına neden olur. Ayrıca yorgunluğu gidererek, yorgunluktan kaynaklanan stresi ortadan kaldırır.
Sütlü Cilt Parlaklığı Maskesi: Sütün en yaygın kullanıldığı alan şüphesiz kozmetiktir. Özellikle cilt üzerindeki etkileri sütü kozmetik sektöründe en önemli element haline getirmiştir. Süt cilt için faydalı olan birçok besin içermektedir. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için sütün faydaları saymakla bitmez.
Kaynatılmış sütün sağlığa faydalı olduğu genel bir kanaattir ama kaynatılan süt bazı besin maddelerini kaybetmektedir. Bu yüzden özellikle cilt sağlığı için sütün çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Çiğ süt, cildi nemlendirici maddeler içermektedir. Çiğ süt, tüm cilt türleri için olağanüstü bir besin maddesidir. Yıpranmış ve incelmiş ciltlere sıklık kazandırır ve elastik özellik sağlar.
Çiğ süte birkaç damla limon suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Eğer cilt kuru ise bir miktar gül suyu ekleyin. Bu karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayın ve 15 dakika bekleyin. 15 dakika sonra yüzünüzü yıkayın. Bu süt maskesi cildinize olağanüstü bir enerji katar ve çillerin, çatlakların giderilmesine yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...