Sizlere
bu yazımızda İbrahim Saraçoğlu, Ahmet Maranki, Feridun Kunak, Oktay
Usta ve Canan Karatay tarafından sıkça tavsiye edilen evde doğal ve
organik elma sirkesinin yapımını anlatmak istiyorum.
En çok kullanılan ve sevilen sirke çeşitlerinin başında geliyor elma sirkesi.
Şifası bol bu sirkenin, tadı da bir o kadar şahane. Özellikle doğal,
tatlı mı tatlı elmalardan yapıldığında lezzeti iki katına çıkıyor. Ev
temizliğinden salata sosuna kadar birçok alanda kullanabileceğiniz bu güzelliğin gelin yapılışına göz atalım.
Malzemeler: 1
adet 5 litrelik geniş ağızlı bir cam kavanoz, Kavanozun ağzını kapamak
için tülbent parçası, Tülbenti bağlı tutmak için paket lastiği / ip
parçası, 2 kilo organik elma, 1 avuç kadar nohut, Varsa 1 su bardağı
kadar ev yapımı sirke, Varsa bir parça sirke anası.1.Adım: Kış mevsiminin en olgun ve şeker oranı en yüksek organik elmalarını alın. Yeşil, ham, ekşi elmalardan kaçının. Eğer bir elma ağacınız varsa, diplere dökülen çürük çarık (ama küflü olmayan ) elmalar varsa harika olur.
2.Adım: Sirke yapımında kullanılacak kavanoz ve elmaları güzelce yıkayın. 3 farklı yöntem var: Elmaları katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyundan sirke yapabilirsiniz. Elmaları yeyip sadece kabuklarından sirke yapabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi en pratik şekliyle elmaları 4 eşit bölüp, ortadaki sert kısım haricinde çekirdekleriyle birlikte kavanoza koyabilirsiniz.Her türlü sirkeleşme olur. Farklılık sirkenin tadında ve bulanıklılık derecesinde olabilir.
3.Adım: Nohut ve varsa sirke ya da sirke anasını bu aşamada kavanoza koyun. Şart değildir sadece fermantasyon sürecini hızlandıracaktır. Elmaların üstünü kavanozun üstünde birazcık boşluk bırakana kadar içme suyuyla doldurun.
4.Adım : Tülbent parçasını 2 kat yaparak paket lastiği ile kavanoza bağlayın. Sirke oluşumunun olabilmesi için mutlaka hava alması gerekir ve tülbent bunu sağlayacak. Bir müddet sonra sirkenin etrafında sirke sinekleri oluşacak ve ertesi gün kaybolacaklar. İşte paket lastiği de bu sinekler kavanoza girmesin diye. Sirke oluşana dek kavanozun kapağını kapatmayın. Aksi takdirde havayla teması kesersiniz ve bakteri kardeşler çalışamazlar.
5.Adım: Kavanozu direkt güneş ışığı almayan loş ve ılık bir yerde tutun. İlk yapıldığında elmalar henüz suyun üstündedir. 1 -2 hafta sonra yavaş yavaş aşağıya inecekler, en sonunda da kavanozun dibinde kalacaklar. Elmalar suyun altında kalana dek yaklaşık 1 hafta kadar gün içinde 2-3 kez kavanozu karıştırmanız gerekiyor. Böylelikle elmalar suyla temas edecek ve küflenme olmayacaktır.
6.Adım: Kullandığınız elmaların türüne bağlı olarak sirke 1-2 hafta sonra önce şarap gibi kokacak, beklemeye devam ettikçe sirke kokusunu almaya başlayacaksınız. Bu yaklaşık 2 ay gibi bir süredir. Daha fazla beklemeye devam ederseniz fermantasyon sürecek ve kavanozun ağzında balıkçı ağlarını andıran dantel gibi beyaz bir tabakanın oluştuğunu fark edeceksiniz. Bu tabaka beklemeye devam ettiğinizde fotoğrafta görüldüğü üzere bir sirke anasına dönüşecek. Sirke anası sirkeyi oluşturan bakterilerin atıkları. Elmalar tamamen dibe çöktüğünde keskin sirke kokusunu ve tadını aldığınızda kendiniz tebrik edip sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
7.Adım: Sirkenizi tülbentten geçirerek gerekiyorsa 2 kez süzün. Süzülmüş sirkeleri ince uzun şişelere alın ve havayla temasını kesin. Serin ve loş bir yerde muhafaza edin. Oluşan sirke anasını da yaptığınız sirkeden bir miktar alıp içinde, buzdolabında, kapağı kapalı halde cam bir kabın içinde 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Not: Elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmanıza gerek olmadan sirke yapabilirsiniz.
Püf Noktası: Temiz içme suyu şart. Karanlık ve kuytu bir yer olmasına özen gösterin. Ara ara kavanozu karıştırın ve açıp kontrol edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder