9 Ağustos 2019 Cuma

Kurutulmuş Meyvelerin Faydaları Zararları Kalorisi

Şüphe yok ki meyve tüketimi insan sağlığı açısından çok önemli bir konu. Fakat bazı sebepler ve alışkanlıklardan dolayı genelde meyve tüketimini yaş olarak yapıyoruz. Oysa ki meyvelerin kurutularak tüketilmesi ve yenmesi bizler için oldukça önemli olan bir beslenme eksiği.


Şahsen her dönemde sera veya organik olmayan yollarla üretilen meyveleri tüketmek yerine, mevsiminde toplandıktan sonra kurutulan kuru meyveleri tüketmek bizlere sağlık açısından oldukça fayda sağlayacak bir öneri.
Kurutulmuş meyvelerin faydalarını ve yararlarını anlatmaya başlamadan önce özellikle belirtmek istediğim bir küçük not var.
Bu faydalı besinleri tanımadan önce toplum içinde tamamen yanlış bilinen bir konuya değinmek istiyorum. Ne yazık ki meyveler kurutulunca besin değerinin ve kalorilerinin değiştiğini zannediyoruz. İşte bu halk arasında doğru bilinen ama aslında kocaman yanlış bir bilgi.
Kurutulan meyve sadece içerisindeki su oranını kaybeder. Yani kurutulan meyvenin kaybedeceği tek şey su. Besin değeri ve kalorisi asla değişmez.
Şimdi sizlere halk arasında en çok tüketilen kuru meyvelerin faydaları ve kullanım alanları hakkında kısa kısa bilgiler verelim.
KURU KAYISI: A vitamini ve potasyum yönünden oldukça zengindir. Görme gücünü arttırır. Kabızlık için müthiş faydası vardır. Şeker hastalarının kan şekerinin düşmesini engellemek için yanlarında taşıyabilecekleri en pratik yiyecektir. Her gün 6-8 adet kuru kayısı tüketmek hem diyet, hem de kan şekerinizi dengelenmesi açısından çok faydalıdır
KURU ERİK: Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir. Bağırsakları çalıştırır, potasyum ve magnezyum içerir. Ayrıca tansiyon, karaciğer rahatsızlıkları ve romatizma rahatsızlığına faydalıdır. Kansızlık tedavisinde kullanılır. Kadınların adet dönemlerini düzenleyici etkisi vardır. Besin değeri yaş eriğe oranla çok daha yüksektir.
KURU ELMA: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Kuru elmanın içeriğindeki zengin lif sayesinde bağırsakları temizleme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasına, şeker hastalığı, migren problemi olanların bol bol kuru elma tüketmesi önerilir. Diyet yapanlar ve kilo problemi olanlar için oldukça faydası vardır.
KURU DUT: Kuru dut kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini içerir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücüdür. Kuru dut vücutta oluşan ödemlerin atılmasına yardımcıdır. Akciğerleri rahatlatma ve cildin yaşlanmasını geciktirici özelliğe sahiptir. Özellikle sigara içenler için çok yararlıdır.
KURU ÜZÜM: Yüksek oranda enerji kaynağıdır. Demir açısından çok zengindir. Kan şekerini dengeleyerek yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu etkisi ispatlanmıştır.
KURU İNCİR: Yüksek oranda kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Sindirime, hazımsızlığa ve kabızlığa karşı en faydalı çözümü sağlayan meyvelerin başında gelir. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kansere karşı koruyucudur. Fakat içerdiği fazla şekerden dolayı özellikle şeker hastaları için ve diyet yapanlar için önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...