12 Ağustos 2019 Pazartesi

Evde B12 Vitamini Yapımı , harika uygulanabilir yöntemler


Evde B12 Vitamini Yapımı
Evde B12 vitamini yapımı ve kullanımı sayesinde sinirler, vücudun DNA üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin arttırılması ile ilgili pek çok farklı, vücut fonksiyonlarını devam ettiren kritik evrelerin tamamlanmasını sağlanmaktadır.
B12 vitamini diğer bir çok vitamin gibi dışarıdan alınması gereken ve vücudun düzenli olarak kendi kendine üretemediği vitaminlerden bir tanesidir. Bu vitamini özellikle tükettiğimi gıdalardan alabileceğimiz gibi diğer yandan ev yapımı B12 vitamini sayesinde de ihtiyacımız kadar takviye edebileceğiz.
B12 vitamini genellikle gerekli takviye gıdaların düzenli olarak alınamaması durumunda eksikliği çok normal olarak görülen bir vitamin olmakla birlikte, özellikle eksikliğinde vücut fonksiyonlarında ciddi anlamda bozukluklar görülebiliyor. Bazı bünyelerde ise B12 yeterli oranda alınmış olsa bile vücudun vitamini emememesi durumu söz konusu olabiliyor.
Vücudunuzun ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak olan evde B12 vitamini yapımı ile ilgili tüm detayları ve vitaminin tüm faydalarını inceledik. Detaylara birlikte bakalım.
*** Yapılan araştırmalara göre genellikle belirli bir yaşın üzerindeki bireylere bu vitaminin eksikliği görülebiliyor. Bu nedenle yaş ilerledikçe B12 vitamini besinlerden alınsa bile yeterli olmamakla birlikte 50 yaş üzerinde B12 vitamini özel olarak alınası gerekiyor.
Ev Yapımı B12 Vitamini Tarifi
Gerekli Malzemeler:
* 1 Adet orta boy beyaz lahana
* Yarım çorba kaşığı tuz
* 1 Çorba kaşığı kimyon tohumu
Kullanılacak Diğer Malzemeler:
* Bıçak
* Kesme tahtası
* Taş (Çok temiz olmalı)
* 2 Litre alabilen kavanoz
* Malzemeleri karıştırmak için geniş bir kap ve ağzını kapatmak için lastik ve kumaş
Hazırlanışı:
* Lahanayı güzelce sararan yapraklardan ayırdıktan sonra ince ince jülyen şeklinde doğrayın.
* Doğranmış lahanaları karıştırma kabına aldıktan sonra üzerine kimyon tohumu ve tuz ilave ederek karıştırıyoruz ve elimiz ile güzelce etkileşime geçebilmesi için yoğuruyoruz.
* Ardından lahanaları kavanoza boşaltıyoruz ve üzerinden bastırıyoruz. (Eliniz ile bastırmanız yeterli olacaktır.)
* Bu kısımda taşımızı kullanacağız ve kavanozun üstüne elimizle bastırdıktan sonra taşı yerleştirerek kapak kısmına bezi gerdirerek lastikle sabitliyoruz.
* Saklanması ise güneş görmeyen serin bir yere olmalı, buzdolabına koymanızda fayda var.
Kullanımı:
Yaklaşık olarak 10 gün beklettikten sonra ev yapımı B12 vitamini hazır hale geliyor. Dilediğiniz gibi günlük damak zevkinize uygun şekilde tüketerek vücudunuzun B12 vitaminini fazlasıyla karşılayabilirsiniz.
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
* Vitaminin eksikliği ilk görülmeye başladığında belirtilerinin de hafif ve hissedilmez düzeylerde olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak uzun süreli olarak görüldüğünde belirtilerin de buna göre daha hissedilir derecede olduğunun görüyoruz.
* B12 vitamin eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri olan kanın oksijeni yeterli oranda taşıyamamasına bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk hissi ve baş dönmesine bağlı olarak belirli dönemlerde bazı kişilerde çarpıntı görülmesi normaldir.
* Bunun dışında cilt yapısında solgunluklar görülebilmekle birlikte boğazlarda ağrı ve vücudunuzun çeşitli bölgelerinde gerçekleşen çarpmalara bağlı olarak meydana gelen morarmalarda iyileşme süreci çok daha uzun sürmektedir.
* Bazı bireylerde kabızlık görülebilmekle birlikte, bazı bünyelerde ise B12 vitamin eksikliği ishal belirtisi ile görülmektedir.
* Buna ek olarak depresyona varacak oranda ruh hali sorunları, ellerde uyuşma, yürüme bozuklukları dengeyi sağlayamama, dilde şişme, halüsinasyon görme, hafıza zayıflamaları, kaslarda zayıflama.
Bu semptomlar zamanında fark edilip tedavi edilmeyecek ve vitamin desteği alınmayacak olursa yetişkinlik döneminde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde rahatsızlık fark edilemeyecek olursa yetişkinlik döneminde kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.
B12 Eksikliği Neden ve Kimlerde Görülür?
* B12 vitamin eksikliği genellikle belirli tip beslenme şekli bulunan insanlarda daha sık görülmektedir. Özellikle vejetaryen tipi beslenme şeklinde bu vitaminin eksikliği çok fazla görülmekle birlikte ev yapımı B12 tarifi sayesinde vücudun vitamin eksikliklerini fazlasıyla karşılayabilmeniz mümkün olacak.
* Buna ek olarak mide kelepçesi taktırmış olan bireylerin de bu vitaminin eksikliği ile karşı karşıya kalabileceği bilinmelidir. Diğer yandan daha farklı cerrahi operasyonlarda da B12 Vitamini eksikliği görülebilme ihtimali bulunmaktadır.
* Çeşitli hastalıklarda da vitamin eksikliklerinin görülmesi söz konusu olabiliyor, buna göre çölyak hastalığı, crohn hastalığı ve mide asidi üretimi sorunu yaşayan bireylerde B12 eksikliği meydana geliyor.
* Son olarak düzenli alkol tüketiminde , 50 yaş üzeri bireylerde, diyabet ilacı kullanan şeker hastalarında da B12 vitamin eksikliğinin görüldüğünü belirtelim.
Günlük Ne Kadar B12 Vitamini Alınmalı?
Doktor kontrolünde B12 vitamini eksikliği semptomu koyulduktan sonra sağlıklı bireylerin günlük ortalama olarak aşağıdaki oranlarda B12 vitamini alması önerilir.
* 0 – 6 ay arasında alınması gereken vitamin oranı: 0.4 mcg
* 7 – 12 ay arasında alınması gereken vitamin oranı: 0.5 mcg
* 1 – 3 yaş arasında alınması gereken vitamin oranı: 0.9 mcg
* 4 – 8 yaş arasında alınması gereken vitamin oranı: 1.2 mcg
* 9 – 13 yaş arasında alınması gereken vitamin oranı: 1.8 mcg
* 14 – 18 yaş arasında alınması gereken vitamin oranı: 2.4 mcg
* 18 yaş üzerinde ise günlük ortalama 2.4 mcg B12 vitamini alınmalıdır.
*** Buna ek olarak hamilelikte veya emzirme dönemlerinde ise doktorunuzun kontrolünde 2.6 mcg B12 vitamini alınabilir.

B12 Vitamini Kullanmanın Yan Etkileri Var mı?
Günlük olması gereken oranlarda alındığında vücudun ihtiyacını karşılayan ve canlandıran B12 vitamini her hangi bir yan etki göstermemektedir, ancak çeşitli rahatsızlıkları bulunan bireylerde ise doktora danışmadan vitaminin kullanılması önerilmemektedir.
* Anemi gibi rahatsızlıkların tedavisini gören bireylerde vitaminin kullanılmaya başlanmasından önce doktorunuza danışarak onay almanız gerekmektedir.
* Hamilelik ve emzirme dönemlerinde belirli oranlarda alınması gereken B12 vitamini ile ilgili olarak doktorunuza danışmadan ekstra kullanımınızı önermiyoruz. Hamilelik döneminde de vitaminin alınması gerekiyor ancak doz konusunda doktor önerisi dışında hareket etmemelisiniz.
* Bir göz hastalığı olan leber hastalığında da B12 vitamin takviyesi ile ilgili bazı doktorların önermemesine bağlı olarak kullanmadan önce doktorunuza kesinlikle danışmalısınız.
Yukarıda incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz evde B12 vitamini yapımı ile ilgili konuya eklemek istediğiniz her türlü soru, görüş ve öneriyi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...