8 Ağustos 2019 Perşembe

Diş Ağrısının Nedenleri Sebepleri Çözümü

Hepimizin mutlaka başına gelen ve sadece karşılaştığımız zaman neyin ne olduğunu anladığınız bir ağrı tipidir diş ağrısı. Ben bu yazıda sizlere ilk önce diş ağrısı çeşitleri, daha sonra diş ağrısının belirtileri ve tanı konması, son olarak ise diş ağrısı tedavisi hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

Diş Ağrısı Çeşitleri: Dişte oluşan ağrıların 3 tipi vardır. Şimdi kısa kısa bunları anlatalım.
Yemek Sırasında veya Sonrasında Meydana Gelen Diş Ağrısı: Yemek esnasında veya yemek sonrası ilk yarım saat içerisinde dişin üzerindeki çürük boşluğuna yiyecek artığının girmesi ve bu yiyeceklerin ürettiği asidin diş sinirini etkilemesi ile keskin bir diş ağrısı oluşur. Diş fırçası veya diş ipi yardımı ile yemek artıklarından temizlenen dişin ağrısı kısa bir süreliğine geçer. Tekrardan bu tip bir diş ağrısı oluşmaması için diş hekimine müracaat edilip gereken diş tedavisi yapılmalıdır.

Dinmeyen Diş Ağrısı: Genel olarak gece meydana gelen bu tip diş ağrıları uzun süreli olur. İlerleyen diş çürüğü sebebi ile diş sinirinin ölümü ve dişin enfekte olması, dişin etrafında veya yüzde şişlik meydana getirir. Böyle bir durumda da diş ağrısını dindirmek oldukça zordur. Diş ağrısını dindirmek için önce diş yüzeyinde yemek artıkları temizlemek gereklidir. Dinmeyen bir diş ağrısı ile karşılaşıldığında öncelikle diş hekiminin tavsiye ettiği bir ağrı kesici ilaç veya dişteki enfeksiyonu kontrol altına alacak antibiyotik alınmalıdır. Ancak mutlaka diş hekimine enfekte durumdaki dişe müdahale edilmesi için başvurulmalıdır.

Yaralanmalar: Yüz bölgesinde, çene kemiğinde ve dişlerde yaralanmalar fiziksel travma sonucu meydana gelir. Çene kemiğinde veya dişlerde travma sonucunda kırık ve çatlaklar oluşur hatta diş yerinden de çıkabilir. Bu tip yaralanma durumlarında en kısa süre içerisinde hasta diş hekimine ulaştırılmalıdır. Kırılan bir diş parçası var ise bu kırık diş parçası muhafaza edilmeli ve en yakın diş hekimine başvurulmalıdır. Dişte yaralanmaya sıklıkla çocuklarda, trafik kazası geçirenlerde ve sporcularda rastlanır.
Sporcular diş yaralanmalarından kendini korumak için bir takım apareyler kullanır. Travma sonucunda karşılaşılabilecek önemli durumlardan biri de dişin kemik yuvasından çıkmasıdır. Diş yuvasından çıkmışsa dişin diş hekimine ulaştırılma şekli ve süresi oldukça önemlidir. Diş, dokulara zarar vermemesi ve dişin yuvasına rahatça tekrardan yerleşmesi için kök kısmından değil kron kısmından tutulmalıdır. Kron kısmından tutulan diş yabancı maddelerden arındırılması için su ile yıkanmalıdır. Bu işlemde diş fırçası kullanılmamalıdır. Temizliği yapılan diş fizyolojik serum, süt veya hastanın yanağı içerisinde muhafaza edilerek diş hekimine otuz dakika içerisinde ulaştırılmalıdır.

Diş Ağrısı Tanısı Nasıl Konur? Diş ağrısı olan hastaların zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmesi gerekir. Ağrının vücuttaki diğer ağrılardan daha şiddetli olabilmesi mümkündür. Ancak diş ağrısı tedavi edilebilir bir sorundur, bu sebeple doktora gitmeyip çekilen çileyi uzatmak kişiye daha çok zarar verir. İlk olarak ağrıya yol açan dişin belirlenmesi gerekir.
Bazı ağrılarda dişte yer alan sinirler beyne yanlış sinyal verebilir. Bu sebeple de sorunun hangi dişte olduğu karıştırılabilir. Diş hekimi yapacağı muayene ile bunu oldukça rahat bir şekilde belirleyebilir. Ağızdaki şişliğe ve kızarıklığa göre dişteki hasar incelemesi yapılır.
Diş Ağrısı Belirtileri Nedir? Dişteki ağrı çoğunlukla aniden başlayan ve zamanla şiddetlenen bir yapıdadır. Ağrının özelliği baş bölgesine, çeneye ve kulaklara kadar vuran zonklayıcı etkisi vardır. Hastada sıcak ve soğuk hassasiyeti gelişir, besinlerin tüketiminde güçlük yaşanır. Dişte baskı meydana gelirse, ağrı şiddetlenir. Bu çenede dahi hissedilecek şiddette olur. Geceleri daha fazla ağrı hissedilebilir. Dişte ve diş etinde kanama olabilir. Bu etki apse oluşumunda daha belirgin olarak kendini gösterir. Hastaların yemek yeme, su içme gibi eylemlerinde ağrı daha fazla duyulur.
Diş Ağrısı Tedavisi: Hiçbir şekilde ağrıyan diş üzerine aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç konulmaz. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve komşu yumuşak dokularda tahrişlere yol açar, bu da durumu kötüleştirir. Diş ağrısının yanında ilave bir ağrının ortaya çıkmasına yol açacaktır.
Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında yer alan besin artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmelidir ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınmaması tavsiye edilir. Şayet iltihap sebebi ile yüzde şişlik meydana gelmiş ise o bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.
Diş üzerinde çürük sebebi ile oyuk meydana gelmişse buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk konulabilir. Bu yağ ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Fakat, bu işlemi uygularken karanfil yağının diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...