7 Ağustos 2019 Çarşamba

Emzirme Süt Verme Döneminde Annenin Beslenme Listesi

Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800 miligram süt salgılar. Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.


Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Alınan enerji tam olarak süt enerjisine dönüşmemektedir ve vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Emziren anne; ek olarak enerji ve besin ögelerini diyetle alamazsa kendi vücudundan harcar. Bunun sonucu kendi sağlığı bozulur ve yeterince süt veremez. Bu nedenle annenin, bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.
Şimdi sizlere anneler için emzirme döneminde ne gibi tavsiyeler verebiliriz bunları sıralayalım.

EMZİREN ANNELERE BESLENME ÖNERİLERİ
Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir, ayrıca annenin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konusunda en iyi tercih sudur.
Ek olarak size tavsiye olarak ufak sıralamalar yapacağım. Mümkün olduğunca bu listeye azami şekilde uymaya çalışın.
– Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
– Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir.
– Kuru fasülye, nohut, mercimek,ve bulgur içeren yemekleri; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
– D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
– Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
– Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
EMZİREN ANNELERE PRATİK ÖNERİLER
Bu küçük öneriler hem emzikli anneye hem de minik bebeğinize çok iyi gelecek.
– Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelidirler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeklerini emziriyor ise eski formlarına daha kolay dönebilirler.
– Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alması gerekmektedir.
– Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
– Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir.
– Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir
– Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir
– Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.
EMZİREN ANNENİN GÜNLÜK BESLENME PROGRAMI
Şimdi sizlere emziren annelerin beslenmesi ve süt kalitesi için çok uygun bir diyet listesi vereceğim. Bu liste ile hem formda kalacaksınız hem de bebeğiniz yeteri kadar beslenecek.
Kahvaltı: 1 su bardağı süt (şekerli, kalsiyumdan zenginleştirilmiş), 1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gram), 5 adet zeytin, 1 – 2 ince dilim ekmek, 1 yemek kaşığı pekmez veya bal veya reçel, 1 adet meyve, 1 havuç veya domates.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve.
Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği (sebzeli köfte, tavuk, balık), 1 porsiyon pilav veya makarna, 1 kase yoğurt veya ayran, 1 ince dilim ekmek, Mevsim salatası.
Ara öğün: 1 kibrit kutusu kadar peynir, Ekmek, Domates, salatalık veya meyve.
Akşam: 1 kase çorba (tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu çorbalar), 60 – 90 gram et (balık, tavuk) veya kıymalı sebze yemeği, 1 kase yoğurt veya sütlü tatlılar, 1 porsiyon zeytin yağlı sebze yemeği, Mevsim salata, 1 adet meyve, 1 dilim ekmek.
Yatarken: 1 bardak süt veya sütlü tatlılar veya 1 kase yoğurt.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...