5 Haziran 2019 Çarşamba

A Vitamini ve Faydaları

Özellikle cilt sağlığının korunması ve elbette her kadın gibi yaşlanmayı geciktirmek için ben de birçok faydalı yöntem araştırıyorum. Bu araştırmalar da kadınlar var olduğu sürece tabii ki bitmeyecek. Ancak kesin olan elbette ki besin takviyelerinden yeterli vitamin ve minerali almak, bol su içmek, spor yapmak ve sigaradan uzak durmak. Bu faktörler olmadığı sürece cilt asla düzelmiyor maalesef.


A vitamini kırışıklıkları önler mi?

Yaptığım araştırmalar sırasında, besinlerden alınan A vitaminin, kırışıklıklar ve diğer yaşlanma belirtilerine iyi geldiğini buldum. Bu sebeple de,yaptığım bilimsel araştırmalar dışında cilt bakımında A vitamini için bir öneri vermem gerekirse, kullanılan yüz ve göz altı kremlerinde mutlaka A vitamini desteği olmasına dikkat etmek. A vitaminin kırışıklıklar dışında cildi onarma, cilt tonunu eşitleme ve cilt problemlerini azaltmada da katkısı var. Kullandığım A vitamini içerikleri göz altı kremleri  gerçekten de çökmüş gözaltlarına kısa sürede fayda etti. Gelelim A vitaminin bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarına! A vitamini, iyi görme, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve hücre büyümesi için en önemli vitaminlerden biridir. İki çeşit A vitamini vardır. Birincisi, hayvansal ürünlerden gelen aktif A vitaminidir ve retinoidleri ile ilgilidir. Beta-karoten, bitkilerden gelen ikinci vitamin A türüdür.

Amerikan Kalp Derneği, vitamin takviyelerinin riskleri ve faydaları hakkında daha fazla bilgi edinilene kadar meyveler, sebzeler ve tahıllardan beta-karoten de dahil olmak üzere antioksidan elde etmesini öneriyor. Antioksidanların yüksek dozları (A vitamini dahil) aslında iyiden daha fazla zarar verebilir. Birden fazla çalışmanın analizine göre, tek başına veya diğer antioksidanlarla kombinasyon halinde A vitamini takviyesi, tüm nedenlerden dolayı mortalite riskiyle ilişkilidir.

A vitamini neden önemlidir?

Topikal ve oral retinoidler sivilce ve diğer cilt koşullarında kırışıklıklar da dahil olmak üzere sık görülen reçeteli tedavilerdir. A vitamini, belirli bir lösemi türü için de kullanılır. A vitamini, kanserler, kataraktlar ve HIV dahil birçok başka koşul için bir tedavi olarak destek amaçlı kullanılır. A vitamini, genellikle beslenme düzeninden yeterli miktarda karşılanabilir. Bu sebeple de A vitamini eksik olan kişiler için doktor önerisi dışında takviye alınması önerilmemektedir.

Ne kadar A vitamini alınmalı?

1-3 yaşındaki çocuklar için günde: 300 mcg

4-8 yaşındaki çocuklar için günde: 400 mcg

9-13 yaş yaşındaki çocuklar için günde: 600 mcg

14 yaş ve üstü için: 700 mcg

14-18 yaş: 750 mcg

19 yaş ve üstü: 770 mcg

Ancak herkes için önerilen A vitamini oranı farklı olabilir. Bu sebeple de mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

A vitamini nasıl karşılanır?

A vitamini meyve ve sebze yiyerek kolayca karşılanabilmektedir.


Retinoid A vitamininin besin kaynakları ise:

    Yumurtalar
    Tam yağlı süt
    Karaciğer
    Güçlendirilmiş yağsız süt ve tahıllar
    Bitki kaynakları (beta-karoten’den), tatlı patates, havuç, ıspanak ve kayısı

A vitamininin riskleri nelerdir?

A vitamininin aşırı alınmasının belirtileri arasında kuru cilt, eklem ağrısı, kusma, baş ağrısı, kırışıklık bulunur.

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız etkileşim olmaması adına, A vitamini takviyeleri güvenli olup olmadığını doktorunuza sormalısınız. Vitamin A takviyeleri, bazı doğum kontrol hapları, akne ilaçları (isotretinoin), kanser tedavileri ve diğer birçok ilaçla etkileşime girebilir.

Doktorunuz bunu önermediği sürece A vitamini takviyesi almamalısınız. Yüksek doz A vitamini doğum kusurları, düşük kemik yoğunluğu ve karaciğer sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Ağır derecede içki içenler veya böbrek veya karaciğer hastalığı olan insanlar bir doktora gitmeden A vitamini takviyeleri almamalıdır.

A vitaminin cilde ve genel sağlığa faydaları ise:

1. Göz Sağlığını Korur


A vitamini rhodopsin molekülünün kritik bir parçasıdır ve ışık retina üzerinde parladığında harekete geçirilir ve beyine sinyal göndererek görme sağlar. Beta karoten, yani  bitkilerde bulunan A vitamininin formülü, yaşla ilgili körlüğün önde gelen nedeni olan maküler dejenerasyonun önlenmesinde rol oynar.

 2. Bağışıklık sistemini korur


Birçok bağışıklık sistemi fonksiyonları yeterli miktarda A vitaminine bağımlıdır.  Beta-karoten ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve çeşitli kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. A vitamini özellikle çocukların bağışıklığına yardımcı olabilir.

3. Kırışıklıklara karşı A vitamini


A vitamini, yara iyileşmesi ve cildin onarılması için gereklidir. Tüm epitelyal (cilt) hücrelerin hem içeride hem de dışarıda desteklenmesi gereklidir ve cilt kanseri ile mücadelede güçlü bir yardımcıdır. A vitamini eksikliği, A vitamininin sivilce ile savaşabildiğini ve genel cilt sağlığını iyileştirdiğini ispatlayan çalışmalarla gösterildiği üzere zayıf bir cilde neden olabilir. A vitamini cilt çizgilerini ve kırışıklıklarını cildin genç görünümlü olmasından sorumlu olan daha fazla kollajeni üreterek uzak tutar. A vitamini de sağlıklı ve güçlü saçlara da katkıda bulunur.

5. Kansere karşı A vitamini

Akciğer, prostat, göğüs, yumurtalık, mesane, ağız ve deri kanserlerinin retinoik asit ile baskılandığı yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bir başka çalışmada, melanom, hepatom, akciğer kanseri, meme kanseri ve prostat kanserinde retinoik asit bulguları gösteren çok sayıda referans toplanmıştır. Araştırmacılar, retinoik asitteki moleküler mekanizmaların kanser hücrelerinin kaderini kontrol edebileceğini gösteren yeni kanıtlar buldu.

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

Yağda çözülebilen bir vitamin olan A vitamini, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Göz sağlığında, sinir sisteminde ve cilt sağlığında kritik öneme sahip bir vitamin olan A vitamini, diğer tüm antioksidanlar gibi vücuttaki serbest radikallerle savaşarak iltihabı giderir.
A vitamini gibi yüksek antioksidanlar içeren besinler tüketmek yaşlanma etkilerini geciktirir.
A vitamini, kemiklerin oluşumundan, genlerin düzenlenmesinden, cilt sağlığının korunmasından sorumludur. Hücrelerin farklı görevler alarak hücre farklılaşmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler.

A Vitamini Kaynakları

A vitamini, aktif A vitamini ve beta karoten olmak üzere besinlerde iki temel biçimde bulunur. Aktif A vitamini hayvansal besinlerde bulunur ve retinol olarak bilinir. Hayvansal besinlerden alınan A vitamini vücutta hiçbir işlemden geçirilmeden kullanılır.
A vitamininin beta karoten denilen diğer biçimi, parlak renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Sadece bitkisel ürünlerde bulunan A vitamininin bu türü, vücut tarafından sindirildikten sonra retinole dönüştürülerek kullanılır. Vücudumuz bitkilerde bulunan beta karoteni,  doğrudan doğruya kullanamaz, önce A vitaminine dönüştürmeye ihtiyaç duyar.
A vitamini, vücudumuzun uzun yıllar sağlıklı kalabilmesi için gerekli temel vitaminlerden biridir. A vitamini, gözlerimizi korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Sağlık uzmanları, her gün A vitamini gibi antioksidanlar içeren sebze ve meyveler tüketerek dengeli beslenmemizi tavsiye etmektedir.

Önerilen Günlük A Vitamini Miktarı

Çocuklar:
  • 1-3 Yaş: 300 mcg.
  • 4-8 Yaş: 400 mcg.
  • 9-13 Yaş: 600 mcg.
Kadınlar:
  • 14 yaş ve üzeri: 700 mcg.
  • Hamilelikte: 750-770 mcg.
  • Emzirirken: 1,200 – 1,300 mcg.
Erkekler:
  • 14 yaş ve üzeri: 900 mcg.

A Vitamini İçeren Besinler

A vitamini en çok kırmızı ette, karaciğerde ve balık yağında bulunur. Beta karoten açısından zengin sebze ve meyveler de yüksek oranda A vitamini içerir.

Et, Balık ve Süt Ürünlerinde A Vitamini

1. Karaciğer
100 gram karaciğer, yaklaşık olarak 4,000 mcg A vitamini içerir. Bu oran, yetişkinlerde A vitamini ihtiyacının neredeyse 5 katını karşılamaktadır.
2. Somon Balığı
Somon balığı, A vitamini açısından çok zengindir. Somon balığının 100 gramında 149 mcg A vitamini bulunur.
3. Alabalık
100 gram alabalık, yaklaşık olarak 100 mcg A vitamini içerir.
4. Karides
Protein, vitaminler ve mineraller açısından çok zengin bir besin kaynağı olan karidesin 100 gramında 60 mcg A vitamini bulunur.
5. Yumurta
Yumurta, vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Aynı zamanda protein açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Ekmek, dondurma gibi birçok besinin hazırlanmasında kullanılan yumurtanın 1 adedinde 74 mcg A vitamini bulunur.
6. Süt
Bir bardak sütte 100 mcg A vitamini vardır. Sütten üretilen peynir, yoğurt, tereyağı gibi tüm yiyecekler de A vitamini açısından zengindir.

Sebze ve Meyvelerde A Vitamini

1. Havuç
Havuç, en fazla beta karoten içeren besinlerin başında gelir. Havuca turuncu rengini veren şey, içindeki beta karotendir. Orta boy, rendelenmiş bir havuçta yaklaşık olarak 500 mcg A vitamini bulunur.
2. Patates
Orta boy bir patates, 1,100 mcg A vitamini içerir.
3. Ispanak
Bir su bardağı veya 180 gram haşlanmış ıspanakta 953 mcg A vitamini bulunur. Bu oran, günlük A vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılar.
4. Lahana
Vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir besin olan lahana, aynı zamanda A vitamini deposudur. 1 su bardağı haşlanmış lahanada 900 mcg A vitamini bulunur.
5. Kara Lahana
Geniş ve koyu yeşil yapraklarıyla kara lahana, A vitamini açısından çok zengin bir besindir. Haşlanmış kara lahananın 200 gramı 700 mcg A vitamini içerir. Bu oran günlük A vitamini ihtiyacımızın tamamına eşittir.
6. Brokoli
Beta karoten yönünden güçlü bir besin kaynağı olan brokoli, A vitamini içeren besinlerin başında gelir. Bir demet brokolide 180 mcg A vitamini vardır. Brokoli pişirilirken içindeki besinleri kaybetmemesi için kaynatılmamalı, buharla pişirilmelidir.
7. Bal Kabağı
Turuncu renkli bal kabağı bol miktarda beta karoten içerir. Türkiye’de genellikle tatlısı yapılarak tüketilen bal kabağının, küp biçiminde kesilmiş bir diliminde 1,144 mcg A vitamini vardır.
8. Dolmalık Biber
Bir adet dolmalık biber yaklaşık olarak 150 mcg A vitamini içermektedir.
9. Marul
Marul, mineraller ve vitaminler açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. İki su bardağı doğranmış marul, 410 mcg A vitamini içerir. Bu oran, günlük A vitamini ihtiyacımızın yaklaşık olarak yarısını karşılamaktadır.
10. Kavun
İnce bir kavun diliminde 270 mcg A vitamini vardır. Kavun, hem beta karoten hem de C vitamini açısından çok zengindir.
11. Mango
Bir adet orta boy mango, 181 mcg A vitamini içermektedir. Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamaktadır.
12. Kayısı
Kayısı beta karoten açısından çok zengin bir meyvedir. 1 adet kayısıda yaklaşık olarak 34 mcg A vitamini bulunur. Kayısının 100 gramı ise 96 mcg A vitamini içerir.
13. Mandalina
Bir adet mandalinada 30 mcg A vitamini bulunur. 100 gram mandalinada ise 34 mcg A vitamini vardır.
14. Çarkıfelek Meyvesi
Bir orta boy çarkıfelek meyvesinde 12 mcg A vitamini bulunur. 100 gr çarkıfelek meyvesi ise 64 mcg A vitamini içerir. Bu oran, günlük A vitamini ihtiyacımızın yüzde 7’sine denktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...